fbpx

Атразинът не променя човешкия пол

  • Не е вярно, че хербицидът атразин може да „превърне мъжете в жени“;

  • Употребата на препарата в рамките на ЕС е забранена;

  • В географските граници на съюза включително и в България, няма риск от въздействие му върху природата и хората.

През последните седмици във Фейсбук активно се споделя пост,  озаглавен „Как мъжете станаха жени“.  В него невярно се твърди, че атразинът превръща мъжете в жени, намалява броя на сперматозоидите и нивата на тестотерона, а при жените води до „хормонален шок, истерични пристъпи и депресия“.

Към публикацията са приложени и лога на организации, като се внушава, че наличието им върху различни продукти, означава, че те са „отровени“ с пестицида.

В текста, част от който е изписан с главни букви и съпроводен с множество емотикони, е използвана и конспиративната теория за „унищожението на човечеството“ чрез атразин, план, „измислен“ от Бил Гейтс и „сатанистите“.

Подобен текст се разпространяваше и през зимата на 2023 г. В него се внушаваше „опасността“ атразинът да превърне мъжа в жена, по същия начин, както жабите, подложени на влиянието му, „променят пола си“.

„Новата“ публикация тръгва от профила на Кирил Вълчев-Скалата, като той я пуска над 5 пъти в рамките на няколко часа. Оттам е пресподелена в още профили и Фейсбук групи и така стига до стотици потребители.

Известен в миналото като културист, Кирил Вълчев-Скалата разпространява редица конспиративни теории чрез публикации в профила си, има над 32 хиляди последователи във Фейсбук и Ютуб.

„Логото на жабата“ и „логото на Ин и Ян“ в невярната публикация не обозначават продукти с токсично или отровно съдържание, а са знак за сертифицирано качество на продукта.

Атразинът не променя пола при хората

Внушенията, че атразинът може да повлияе върху пола на живите същества, тръгват от придобило широка популярност проучване на американския учен Тайрън Хейс. През 2002 г. той публикува изследване, в което твърди, че попови лъжички, отглеждани в замърсена с атразин вода, израстват като хермафродити. Няколко години по-късно професорът по биология стига до извода, че атразинът води до химическа кастрация при 75% от мъжките жаби, а 10% от тях директно се превръщат в женски.

Интерпретирането на тези резултати обаче, не отчита факта, че при жабите полът не е толкова ясно определен, колкото при хората. При земноводните полът се определя не само генетично, но и от околната среда. Според статия в National Geographic подобни процеси са възможни не само в замърсена среда, но и в чисти и отдалечени от човешка дейност места. Това означава, че става дума за естествен феномен при жабите, който може да се случи както при наличие, така и при отсъствие на замърсители в околната среда.

При хората формирането на пола се случва след оплождането на яйцеклетката. Когато тя започне да се дели, от нея се формира ембрион, който носи определена генетична информация от двамата родители. Част от тази информация са две полови хромозоми – по една от всеки родител. Комбинацията от тези две полови хромозоми определя биологичния пол на ембриона – XX за женски пол или XY – за мъжки. Тази генетична информация не може да се променя, поради което не са верни твърденията, че даден фактор от околната среда може да превърне мъж в жена или обратно.

Атразинът и ендокринната система

Ендокринната система контролира много биологични процеси като нормален растеж, плодовитост и възпроизводство. Хормоните, произвеждани от нея, могат да бъдат повлияни или увредени от различни химикали съдържащи се включително в някои козметични продукти, опаковки за храни и напитки, играчки, килими и пестициди.

Американският институт за здравеопазване и околна среда публикува изследване на Дружеството на ендокринолозите, в което са изброени 1000 химикала, които биха могли да навредят на нормалното функциониране на ендокринната система. Сред тях при определени условия като подлагане на големи дози от веществото и за дълъг период попада и препаратът атразин.

 При изследване на репродуктивната дисфункция при мъжете, замърсяването на водата или продуктите с хербициди не е сред водещите причинители за безплодие. Олигоспермията  (намаляването на броя на сперматозоидите) се дължи преди всичко на вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и стероиди, носенето на тесни панталони или на генетични малформации.

Забранен в ЕС, разрешен в САЩ

Атразин е хербицид, разработен срещу селскостопански плевели. Най-много се използва при производството на царевица. Представлява бял прах без миризма, който е разтворим във вода.

Въздействието на атразина върху околната среда и човешкото здраве е обект на различни изследвания по света, като резултатите не винаги са категорични. Тълкуването на наличната информация води до различен режим на употреба на хербицида в ЕС и в САЩ.

 В ЕС атразинът е забранен за употреба.

Това се случва  през 2004 г. с решение на Европейската комисия на базата на Директива на Европейските общности от 1980 г., според която остатъците от пестициди в питейната вода не трябва да надвишават 0,1 микрограма на литър.

Причината за тази забрана не е наличието на данни, че концентрация над тази би била вредна за хората, а убеждението, че в питейната вода не следва да има никакви следи от пестициди, защото няма данни какъв ефект биха имали те върху човешкото здраве.

 Тъй като употребата на атразин в рамките на ЕС е забранена, в географските граници на съюза включително и в България няма как да има риск от въздействие на препарата. 

 В САЩ атразинът не е класифициран като опасно вещество.

Въпреки че е широко използван при отглеждането на царевица, захарна тръстика и други култури, много малко остатъци от веществото са открити при анализи на храни, извършени от FDA и USDA от 1987 г. до днес.

След юни 2022 г. са предприети стъпки за ограничаване на някои видове употреба на атразин – забранява се прилагането на хербицида по време на дъжд или буря, въвеждат се максимални количества при третиране на определени култури и др. Целта е да се намали отлагането на атразина в почвите и подпочвените води.

В САЩ конспиративната теория за план на правителството да превърне хетеросексуалните мъже в хомосексуални чрез атразин в продуктите се разпространява активно от 2018 г насам. Един от основните й пропагандатори е шоуто на Алекс Джоунс и портала InfoWars. Неверните твърдения не веднъж са били опровергавани от проверители на факти.

Проверено:

Не е вярно, че хербицидът Атразин превръща мъжете в жени или че е основен причинител на сексуална дисфункция. Използването му е забранено в ЕС и следи от него не се срещат в продуктите, предлагани на българския пазар.

Източници

Информация за атразин от National Library of Medicine: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Atrazine

Различната регулация на употребата на атразин в ЕС и САЩ:
https://www.tu.berlin/en/about/profile/press-releases-news/2020/juli/banned-in-the-eu-permitted-in-the-usa

Атразин в базата данни на пестицидите в ЕС:
https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/start/screen/active-substances/details/416

Решение на Европейската комисия за невключването на атразин в списъка с позволени хербициди:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32004D0248&from=EN

Информация за атразин от американската Агенция за защита на околната среда:
https://www.epa.gov/ingredients-used-pesticide-products/atrazine

Изследване на механизмите на невротоксичност при излагане на атразин:
https://www.mdpi.com/2305-6304/9/9/207

Изследване на Тайрън Хейс за влиянието на атразин върху пола на жабите:
https://vcresearch.berkeley.edu/news/pesticide-atrazine-can-turn-male-frogs-females

Статия на National Geographic за промяната на пола при жабите под въздействие на околната среда:
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/frogs-reverse-sex-more-often-than-thought

Как се определя полът при човека:
https://embryo.asu.edu/pages/sex-determination-humans

Информация за Rainforest Alliance техния сайт:
https://www.rainforest-alliance.org/about/

Какво означава „логото на жабата“:
https://www.rainforest-alliance.org/insights/what-does-rainforest-alliance-certified-mean/

Документ на Rainforest Alliance, в който атразин присъства в списъка със забранени пестициди:
https://www.rainforest-alliance.org/wp-content/uploads/2022/06/SA-S-SD-22-V1-Annex-Chapter-4-Farming.pdf

Олигоспермия причини: https://www.puls.bg/mzhko-zdrave-c-69/oligospermiia-kakvi-sa-prichinite-n-34071

Конспиративна теория за план на американското правителството да превърне хетеросексуалните мъже в хомосексуални проверка на факти: https://www.forbes.com/sites/brucelee/2018/08/16/alex-jones-top-10-health-claims-and-why-they-are-wrong/?sh=136dc15d3e7f

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката