fbpx

Аудиозапис, генериран с изкуствен интелект, се представя за обръщение на майката на Навални

  • Гласът от записа не е на Людмила Навалная, а е генериран с изкуствен интелект;

  • Разпространението на фалшивия аудиозапис тръгва от Телеграм акаунт, свързан с пропагандна мрежа, която е финансирана чрез администрацията на руския президент;

  • Близки до Кремъл издания също признаха, че аудиообръщението към Юлия Навалная е изфабрикувано.

В социалните мрежи се разпространява фалшифициран аудиозапис с женски глас, за който се твърди, че е на майката на Алексей Навални – Людмила. В него се отправят остри обвинения към съпругата на опозиционния лидер- че тя го е принудила да се върне в Русия след опита за отравянето му, а после нито веднъж не го е посетила в затвора. В „обръщението“ се казва, че Юлия Навалная се появява „безсрамно и публично в обществото с други мъже“, присвоила е цялото имущество на Алексей и всъщност не е омъжена за него от 2021 г. Записът завършва с думите „Презирам ви и ви забранявам да спекулирате с името на сина ми, детето ми“.

Аудиозаписът се появява на 22 февруари – три дни след като Юлия Навалная обяви, че ще продължи опозиционната дейност на съпруга си.

22 февруари е и денят, в който във видеообръщение Людмила Навалная казва, че най-сетне е успяла да види мъртвия си син, но й е отказано да получи тялото му. В посланието си тя обвинява властите, че са я заплашвали и са опитали да я принудят да погребе сина си тайно.

Изфабрикуваното аудио е пуснато за първи път в рускоезичния Телеграм канал Сигнал, след това е препубликувано в прокремълски канали в Телеграм и Ютуб, разпространено е и в англоезични акаунти в Х.  

По този начин координираната кампания достига до стотици хиляди потребители в цял свят, включително и в България.

Според независимият проверител на факти Lead Stories гласът, за който се твърди, че е на майката на Навални, е необичайно монотонен и плосък, без диапазон, типичен за човешката реч, дори в сравнение с двете публично известни изявления на Людмила Навалная от 20 и 22 февруари. Направена е и експертиза на записа, при който е използван инструментът DEEPFAKE-O-METER, разработен от Университета на Бъфало. Изследване на гласа по пет показателя категорично доказва, че той е изкуствено генериран. 

Източник: leadstories.com

И според руска проверка гласът на Людмила Навалная е фалшифициран като за целта са взети нейни стари изказвания и са премодулирани с помощта на изкуствен интелект.

Разследването на няколко независими руски медии показва свързаност между първоизточника на фалшивото твърдение и руската президентска администрация. The Bell, „Медуза“ и главния редактор на руския сайт “Проверено.Медиа” Илия Бер посочват, че в основата на поредната дезинформационна атака срещу семейството на Навални е Кристина Потупчик.

Кристина Потупчик е популярен блогър, известен период от време се занимава и с политика. През 2019 г. получава руския Орден за заслуги към отечеството 1-ва степен. Независими разследвания доказват, че тя контролира пропагандните послания, идващи от Кремъл, а също я уличават и в корупция. През 2023 г Украйна я включва в списъка със санкции на Украйна, заради важната й роля в руската пропаганда.

Телеграм каналът Сигнал, откъдето тръгва разпространението на фалшивия аудиозапис, се управлява от блогърката Екатерина Арганович (Катруся), която участва в мрежата от канали на Кристина Потупчик.

Един от активните разпространители на фалшивия аудиозапис- ултраконсервативният православен църковен телевизионен канал “Царград” признава ден по-късно, че аудиото е изфабрикувано. След това обаче материалът е свален от онлайн изданието. Журналистът Максим Короненко, който също е сред публикувалите невярната информация, пише по-късно, че всъщност не е намерил нищо в подкрепа на твърдението и се извинява.

Проверено:

Аудиозаписът, в който майката на Алексей Навални обвинява съпругата му в непристойно поведение, е фалшив. Гласът, представен като неин, е генериран с изкуствен интелект. Разпространението на неверните твърдения започва от Телеграм канал, свързан с пропагандна мрежа, която е финансирана чрез администрацията на руския президент.

Източници

Юлия Навалная обявява, че ще продължи делото на съпруга си: https://www.youtube.com/watch?v=RIrYWhjdK_o

Изявление на Людмила Навалная след като е видяла тялото на сина си: https://www.youtube.com/watch?v=w2iysafhiXM

Разследване на The Bell: https://thebell.io/v-postoyannom-dialoge-s-vlastyu-kto-obsluzhivaet-kreml-i-minoborony-v-internete

Разследване на „Медуза“: https://meduza.io/news/2024/02/23/v-seti-poyavilas-feykovaya-audiozapis-obrascheniya-materi-navalnogo-k-ego-zhene

Кристина Потупчик: https://sanctions.nazk.gov.ua/ru/sanction-person/21929/

Анатолий Шарин Кой контролира Телеграмът на Кремъл: https://www.youtube.com/watch?v=5FKY2bay6Dk

Криситна Потупчик в корупционна схема: https://t.me/bazabazon/21581

Проверката на Lead stories: https://leadstories.com/hoax-alert/2024/02/fact-check-audio-is-faked-in-post-purporting-to-show-navalnys-mother-accusingt-his-wife.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката