fbpx

„Бойно поле” ли е Берлин: дезинформация за мигрантите в Германия

В първите дни на новата година редица български медии публикуваха статия, която сравнява посрещането на 2024-та година в германската столица с бойно поле. Статията се позовава на несъществуващ материал на германския таблоид „Билд“. В разпространената в няколко онлайн издания публикация невярно се внушава, че ситуацията в Берлин е била по-опасна отколкото през изминали години и че за това влошаване на сигурността са отговорни мигрантите.

Какви са данните за тази година

В навечерието на 2024-та на пост са били 4500 служители на реда в сравнение с 2500 през 2023 г. Близо двойно по-голямото количество служители на реда, както и сериозна стратегия за предотвратяване на инциденти са довели до голям брой арести.

Равносметката на берлинската полиция за арестите през новогодишната нощ показва 788 ареста, от които 509 са на хора с германско гражданство. От арестуваните има съответно 311 задържани по Закона за оръжията, 69 ареста в следствие на нарушение на Закона за взривните вещества, 157 задържани за причинена телесна повреда и 139 за имуществени щети.

„Винаги, когато имаме данни за арести като тези, трябва да видим, че тези данни отразяват преди всичко какво е направила полицията и кого е арестувала, а не непременно кои са били извършителите“, обяснява Никлас Хардър от отдела за интеграция в Германския център за изследване на интеграцията и миграцията пред “Дойче Веле” по същия повод миналата година. 

В същата публикация се отбелязва, че  близо четвърт от германското население е от т.нар. „миграционен произход“. Зад тази категория стоят хора, които имат поне един родител, който не е роден с германско гражданство. Сред частта от германското население под 25 годишна възраст има дори повече хора, чиито произход е „миграционен“. А в някои градски райони, като берлинския квартал Neukölln, около 40% от населението попада в тази група.

Няма информация за сексуално насилие, извършено от мигранти в новогодишната нощ. Според актуалните данни, след празненствата по посрещане на 2024 г. са декларирани 11 случая на сексуално насилие в германската столица, но проверка на Factcheck.bg не откри информация за произхода или националната принадлежност на извършителите на насилието. 

Всички тези факти показват, че няма основание да се твърди, че проблемите за полицията в новогодишната нощ са създавани предимно от мигранти.

Към неверните твърдения за самата нощ се добавят и други – за трайна тенденция в увеличението на престъпността сред мигрантите

Подвеждаща интерпретация на събитията в Берлин на 31 декември прави и бившият вицепремиер и дипломат Меглена Плугчиева в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. В допълнение, тя изнася и неверни данни за увеличението на престъпността в Германия.

„Престъпността в Германия е нараснала три пъти в сравнение с 22-ра […] Не знам дали сте успели да видите последните новини от нощта, новогодишната нощ в Берлин – ми то е като бойно поле. И, съответно, точно проблемните групи имигранти са именно афганистанци.“

Подобно изказване на Меглена Плугчиева е цитирано и в изданието „Епицентър“, като там Плугчиева добавя:

„Най-проблемни са афганистанците, защото образуват криминогенния контингент, довел до повишаване на престъпността. В Германия излизат официални статистики, които сочат, че престъпността е увеличена три пъти през първата половина на 2023 година в сравнение с 2022 г. […] И през тази година Берлин беше бойно поле в новогодишната нощ!“

„Мигрантите, които създават престъпност, които помежду си провокират побоища, разпри, нападения с ножове, са именно от Афганистан.”

Има ли тройно увеличение на престъпността в Германия?

Действително съществува информация за увеличение на криминалните случаи в Германия, но не и официална статистика, която да показва тройно увеличение на престъпността през 2023. Единствените съществуващи данни са сравнителни и са за криминалните прояви в първата половина на 2023 г. в сравнение с първата половина на 2022 г. Официална статистика за цялата 2023 година все още не е публикувана.

Наблюдава се „увеличение на броя на случаите на тежки престъпления с около 17 процента през първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. […] От първата половина на 2022 г. до първата половина на 2023 г. […] броят на случаите на престъпления, свързани с насилие, в обществени пространства се е увеличил с около 14 процента в сравнение с първата половина на 2022 г. […] Що се отнася до престъпленията, включващи насилие, има по-голямо увеличение на броя на заподозрените, които не са германци.” 

Мигрантите ли увеличават престъпността

Това количествено увеличение обаче се дължи на увеличения брой хора с чуждестранен произход, които живеят в Германия, а не на по-голям дял престъпност сред чужденците. Например, когато в сметката се вземе предвид значителния ръст на чуждестранното население в Германия и се направи съпоставка в проценти, то става ясно, че делът заподозрени сред германците и сред чужденците е на практика един и същ. Разликата е, че чуждестранното население се е увеличило. 

Данните не дават представа какъв е статутът на чужденците, извършили престъпления, нито тяхната националност. Не съществува и официална статистика за националната принадлежност на арестуваните по време на безредиците през новогодишната вечер в Берлин.

Не става ясно и какъв е източника на информация, на който се позовава Плугчиева в своето изказване, че „[м]игрантите, които създават престъпност, които помежду си провокират побоища, разпри, нападения с ножове, са именно от Афганистан.” Не съществува статистика на престъпността в Германия за 2023 г. на база етническа принадлежност на извършителите. Опитите да бъде направена такава през предишни години станаха повод за разгорещени дебати в германското общество.

Има ръст на случаите на сексуално насилие в Берлин, показва разследване на Тагесшпигел. Докато 4327 сексуални престъпления са регистрирани от полицията в Берлин през 2017 г., броят им вече е 7019 през 2021 г.

Анализ на швейцарската медия „Neue Zürcher Zeitung“ показва ръст на регистрираните престъпления от сексуален характер в Германия, както на извършените от чужденци, така и на тези, извършени от германски граждани. Според данни на германската Федерална служба „Криминална полиция”, публикувани от „Neue Zürcher Zeitung“, се наблюдава тенденция за увеличение на броя на престъпленията от сексуален характер на територията на страната между 2015 г. и 2022 г. 

Общият брой регистрирани престъпления от сексуален характер е изобразен в тъмносиньо, а делът на регистрираните такива извършени от имигранти е оцветен в светло синьо. Ясно се вижда, че броят престъпления от сексуален характер, извършени от германски граждани, е значително по-голям. 

Също така, чужденци, имигранти и бежанци са различни неща. Чужденци са всички хора с гражданство, различно от германското. Категорията „имигранти” включва всички хора, които живеят на територията на Германия, но нямат германско гражданство. Бежанец е специален статут, който се предоставя на мигранти, които отговарят на определени условия.

Дезинформацията за мигрантите

Преувеличени истории за извършено от мигранти насилие се разпространяват редовно в медиите след решението на канцлера Ангела Меркел да отвори вратите на Европа за бежанци и голямата миграционна вълна към Европа от 2015 г. Интерпретацията на събитията в страната през призмата на етническия произход е често използван подход от крайнодесните партии в Германия

След нападенията над жени в Кьолн в навечерието на 2016 г. много медии реагираха със сензационни материали. Заглавия като „Бежанци изнасилват християнки”, „Епидемия от изнасилвания от мигранти” и техни вариации излизат в българските и чуждестранните медии, без информацията да бъде подплатена с доказателства. Спекулациите за броя на нападенията и произхода на нападателите се превръщат в основен фокус на общественото обсъждане.

Анализ на европейската платформа EU vs Disinfo показва, че историята за жени, нападнати от мигранти в новогодишната нощ, се появява периодично, независимо че няма информация за подобни събития. Темата ефективно се използва с пропагандни цели както от проруски издания, така и от ултра консервативни американски медии.

В България преувеличените истории за проблемите на Германия с мигрантите се разпространиха в момент, когато публичното пространство е наводнено със спекулации как заради приемането ни в Шенген страната ни ще бъде наводнена от мигранти. И двата сюжета разчитат на преувеличения и избирателно представяне на фактите, за да предизвикат страх и недоверие у аудиторията. 

По текста работи и Мина Киркова.

Източници:

Alles im Griff: https://www.bild.de/news/inland/news-inland/silvester-in-berlin-300-festnahmen-15-polizisten-verletzt-molotowcocktails-86592392.bild.html 

„Лице в Лице”, коментар на Меглена Плугчиева за Шенген: https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/v-shengen-no-samo-po-vazduh-i-voda.html#

Aktuelle Entwicklung: Deutlicher Anstieg der Gewaltkriminalität im 1. Halbjahr 2023: https://www.bka.de/DE/AktuelleInformationen/Publikationen/BKA-Herbsttagungen/2023/Gewaltkriminlitaet/Gewaltkriminalitaet.html#:~:text=Halbjahr%202023-,Aktuelle%20Entwicklung%3A,Halbjahr%202023&text=Die%20Polizeiliche%20Kriminalstatistik%20(%20PKS%20)%20zeigt,17%20Prozent%20gegen%C3%BCber%20dem%20Vorjahreszeitraum

11 случая на сексуално насилие в немската столица: https://www.tagesspiegel.de/berlin/silvesternacht-in-berlin-polizei-erfasst-zum-jahreswechsel-elf-sexualstraftaten-11006521.html 

Germany: NYE violence sparks debate about integration: https://www.dw.com/en/germany-nye-violence-sparks-debate-about-integration/a-64302310

Cologne NYE security sparks political debate: https://www.dw.com/en/cologne-polices-new-years-eve-security-tactics-spark-political-debate-in-germany/a-36981934

Angela Merkel defends open border migration policy: https://www.politico.eu/article/angela-merkel-defends-open-border-migration-refugee-policy-germany/ 

New Year’s Eve in Cologne: 5 years after the mass assaults: https://www.dw.com/en/new-years-eve-in-cologne-5-years-after-the-mass-assaults/a-56073007 

Germany’s far right rides high on anti-immigration, anti-green agenda: https://reuters.com/world/europe/germanys-far-right-rides-high-anti-immigration-anti-green-agenda-2023-06-07/ 

Silvesternacht in Berlin: Polizei erfasst zum Jahreswechsel elf Sexualstraftaten: https://www.tagesspiegel.de/berlin/silvesternacht-in-berlin-polizei-erfasst-zum-jahreswechsel-elf-sexualstraftaten-11006521.html

Disinformation back in Germany: https://euvsdisinfo.eu/disinformation-back-in-germany/

Silvester in Berlin: Polizei meldet plötzlich doppelt so viele Straftaten und Verdächtige: https://www.berliner-zeitung.de/news/silvester-in-berlin-polizei-meldet-ploetzlich-doppelt-so-viele-straftaten-und-verdaechtige-li.2173877

Berlin prepares for another rowdy New Year’s Eve (2023): https://www.dw.com/en/berlin-prepares-for-another-rowdy-new-years-eve/a-67852283#:~:text=Berlin%20police%20have%20prepared%20for,and%20long%2Ddistance%20train%20stations

Berlin police deploy in force, face calmer New Year’s Eve (2024): https://www.dw.com/en/berlin-police-deploy-in-force-face-calmer-new-years-eve/a-67865530#:~:text=Police%20spokeswoman%20Anja%20Dierschke%20said,unrest%20than%20usual%20last%20year 

Публикация в Х на берлинската полиция с отчет на арестуваните: https://twitter.com/polizeiberlin/status/1742986345977696500/photo/3

Данни за престъпността в Германия до 2022 г.: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/publikationen/themen/sicherheit/pks-2022.pdf?__blob=publicationFile&v=4

Увеличение на броя на сексуалните престъпления през последните години – разследване на Тагесшпигел https://www.tagesspiegel.de/berlin/rund-20-vergewaltigungen-in-der-woche-zahl-der-sexualstraftaten-in-berlin-steigt-10666192.html

Mindestens 7000 Frauen sind in Deutschland seit 2015 Opfer sexueller Übergriffe von Flüchtlingen geworden: https://www.nzz.ch/international/asyl-und-sexualverbrechen-tausende-frauen-opfer-von-fluechtlingen-ld.1769909

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката