fbpx

Европейски организации за проверка на фактите стартират база данни за климатичната дезинформация

Европейската мрежа за стандарти за проверка на фактите (EFCSN), от която е част и Factcheck Bulgaria, стартира базата данни Climate Facts Europe, подкрепена от Европейската фондация за климата. Целта е да се засили сътрудничеството между държавите в откриването и борбата с дезинформацията относно климата. Проектът има за цел и насърчаването към разглеждане на вече проверена информация за климата.

Climate Facts Europe е многостранен проект, включващ публична база данни, в която европейските граждани могат да търсят факти, свързани с дезинформацията за климата. Поставя се началото и на система за известяване на участващите организации при разпространяващи се дезинформационни кампании относно климата.

Седем организации, част от Европейската мрежа за стандарти за проверка на фактите (EFCSN), ще изготвят четири детайлни доклада на месечна база. Докладите ще използват информацията, която ще бъдат събрана в базата данни и ще обхващат различни теми свързани с климата.

„През последните месеци видяхме, че с наближаването на европейските избори дезинформацията, свързана с климата, е една от основните теми на разговор. Тя засяга не само политическия дебат, но и разговорите по отделни въпроси като общественото здраве или гражданските свободи. С помощта на Climate Facts Europe ще можем да анализираме това явление в дълбочина и да даваме сигнал, когато открием появата на неверни твърдения“, заяви Карлос Ернандес-Ечевария, председател на управителния орган на EFCSN.

Бъдете в крак с дезинформационните тенденции, свързани с климата, като се абонирате за бюлетина на EFCSN. В него ще бъде споделяна информация за различни дезинформационни кампании, свързани с климата, които са идентифицирани и оборени с помощта на базата данни. Climate Facts Europe е съвместен проект на Европейската мрежа за стандарти за проверка на фактите (EFCSN), Factcheck Bulgaria и други организации членки. Проектът е подкрепен от Европейската фондация за климата.

Достъп до базата данни на адрес: climatefacts.efcsn.com.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката