fbpx

Да, Айфонът прави инфрачервени снимки, но не за да следи потребителите

  • Подвеждащо е да се твърди, че Айфонът ви прави инфрачервени снимки на всеки няколко секунди, за да ви следи;

  • Айфонът действително прави инфрачервени снимки, но само за да установи дали все още гледате внимателно екрана на телефона си, за да знае дали и кога да го изключи;

  • От Епъл отбелязват, че няма опасност за очите или кожата на потребителите.

В социалните мрежи Туитър, ТикТок и Инстаграм се разпространява видео, в което потребителка твърди, че е открила доказателство как смартфоните на Епъл следят потребителите си. Според Бри Томасон, чието е оригиналното видео, Айфонът прави снимки с инфрачервена светлина на всеки три до пет секунди, като така непрестанно следи ползвателя на устройството. За доказателство във видеото е приложен и „експеримент“ – потребителката показва как се случва това, използвайки функцията си за нощен режим на снимки. 

През май 2023 година Factcheck.bg получи сигнал от читател за това видео. То е публикувано за пръв път през 2021 година, а твърденията се разпространяват периодично оттогава – различни потребители изпробват показаното от Томасон и установяват, че Айфонът им действително мига в инфрачервена светлина на всеки няколко секунди. Информацията е опровергавана неколкократно от проверители на фактите, например USA Today и The Tab.

Какво всъщност прави Айфонът, когато излъчва инфрачервените лъчи?

Вярно е, че Айфонът ви мига в инфрачервена светлина на всеки няколко секунди. За това обаче има причина. 

По-новите модели смартфони на Епъл работят с технология за лицево разпознаване при отключване на телефона – т.нар. FaceID. Биометричното удостоверяване на самоличността на човека, който ползва Айфона, използва две функции – инфрачервена фотография и т.нар. дълбочинна карта (depth map), чиято цел е да установи на какво разстояние се намира обекта от смартфона. После телефонът преобразува тази информация по начин, по който я сравнява с вече наличните данни от FaceID. Ако става дума за един и същи човек – телефонът се отключва.

Източник: Епъл

Дълбочинната карта всъщност е част от функциите на т.нар. TrueDepth камера на Епъл. Тя работи, като проектира десетки хиляди невидими точки върху лицето и ги анализира, за да създаде дълбочинна карта на лицето на потребителя. Камерата заснема и инфрачервено изображение на лицето ви, за да осигури точни данни за лицето.

Тази камера работи с инфрачервени снимки не само когато телефона се отключва. Айфоните, които работят с лицево разпознаване, имат няколко различни функции за това как и кога искате смартфонът да използва технологията. 

Една от избираемите функции е т.нар. Attention-awareness. Ако тя е включена, потребителят е позволил на Айфона да „проверява“ дали той гледа внимателно смартфона или го е забравил незаключен. Така например, ако потребителят чете някоя дълга статия, смартфонът няма да се изключи автоматично, дори да няма индикация по никакъв начин, че някой го използва. Това става именно чрез тези инфрачервени “снимки” – Айфонът проверява чрез TrueDepth камерата дали потребителят гледа към екрана и така преценява дали да го затъмни и евентуално изключи. Тази функция е избираема и може да бъде спряна. Тогава смартфонът няма да излъчва инфрачервена светлина на всеки няколко секунди, за да проверява дали потребителят го гледа внимателно, а просто след определено време ще изключи екрана.

От Епъл уточняват също, че всички тези данни, които технологията за лицево разпознаване FaceID събира, за да знае кога да отключи телефона, никога не напускат смартфона и не се складират никъде в сървърите на компанията. 

Вреди ли ни това постоянно инфрачервено лъчение?

Инфрачервеният спектър е област от електромагнитния спектър, в която дължината на вълната е по-голяма от тази на видимата светлина, но е по-къса от радиовълните. Такива инфрачервени вълни използва например и дистанционното, с което се управляват телевизорите.

Продължителното излагане на силна инфрачервена радиация води до постепенно, но необратимо помътняване на зрението, както и други проблеми със зрението. От Епъл обаче отбелязват, че инфрачервените лъчи, които смартфоните им използват за FaceID функциите си, не са вредни за очите или кожата на потребителите, защото са с много ниска мощност.

Проверено: 

Твърдението, че Епъл следи потребителите си чрез инфрачервени снимки, които Айфонът прави на хората, които ползват такъв смартфон, е подвеждащо. Инфрачервените „светкавици“, които се виждат във видеата, които твърдят, че Айфонът снима и следи непрестанно хората, не показват как смартфонът прави снимки, а как сканира лицето на потребителя. Тази функция може да бъде деактивирана по всяко време чрез изключване на функцията Attention Aware Features в раздела Face ID & Passcode на менюто с настройки. Освен това функцията Attention Aware не е налична на всички модели Айфон, какъвто е случаят и с Face ID като цяло.

Източници

TechLead, TikTok user shows how Iphone takes infrared pictures of you every five seconds

https://techthelead.com/tiktok-user-shows-how-iphone-takes-infrared-pictures-of-you-every-five-seconds/

TikTok video, @briethomason, 08.05.2021

https://www.tiktok.com/@briethomason/video/6959801065759984901?embed_source=71169333%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_pause_share&refer=embed&referer_url=techthelead.com%2Ftiktok-user-shows-how-iphone-takes-infrared-pictures-of-you-every-five-seconds%2F&referer_video_id=6959801065759984901

USA Today, Fact check: Misleading TikTok posts on iPhone’s attention awareness feature

https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/05/31/fact-check-misleading-videos-iphones-attention-awareness-feature/7446508002/

ScreenRant, TikTok’s iPhone & Face ID Infrared Photos Conspiracy Explained

https://screenrant.com/tiktok-iphone-face-id-infrared-conspiracy-apple-attention-aware-explained/

Apple Support, About FaceID Advanced Technology

https://support.apple.com/en-us/HT208108#:~:text=The%20TrueDepth%20camera%20captures%20accurate,infrared%20image%20of%20your%20face.

The Tab, Debunked: Does your iPhone really take photos of your face every five seconds?

https://thetab.com/uk/2021/05/18/iphone-infrared-photos-205775#:~:text=Why%20does%20my%20iPhone%20flash,No

Trusted Reviews, What is a TrueDepth camera? All about the iPhone camera feature

https://www.trustedreviews.com/explainer/what-is-a-truedepth-camera-4263845#:~:text=with%20Portrait%20mode.-,How%20does%20it%20work%3F,in%20providing%20accurate%20face%20data.

NASA Science, Infrared Waves

https://science.nasa.gov/ems/07_infraredwaves#:~:text=Infrared%20waves%2C%20or%20infrared%20light,change%20channels%20on%20your%20TV.

Environment, health and safety, Light and infrared radiation

https://ehs.lbl.gov/resource/documents/radiation-protection/non-ionizing-radiation/light-and-infrared-radiation/#:~:text=Prolonged%20exposure%20to%20IR%20radiation,eye%2C%20swelling%2C%20or%20hemorrhaging.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Мина Киркова
Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката