fbpx

Декларациите за отказ от спазване на мерките срещу COVID-19 и тестване за вируса нямат правна стойност

Разпространяваните в Интернет декларации за „Информирано несъгласие“ нямат правна стойност и не освобождават подателите си от отговорност да спазват противоепидемичните мерки. 

Става въпрос за няколко документа под наименованието „Информирано несъгласие“. Твърди се, че те освобождават от отговорност хората, които не искат да спазват противоепидемичните мерки. Проверка на Factcheck.bg показа, че те са нищожни.

Три от въпросните декларации са публикувани в сайта Coroner. 

Първите две са обявени за използване пред учител и лекар. С тях човек би трябвало да изразява несъгласие със задължението за носене на предпазна маска за лице, тъй като тя представлява риск за живота и здравето. Подписалият заявява също, че правенето на тестове, ваксинации и тн. извън територията на лечебните заведения прехвърля отговорността за настъпили нежелани реакции съответно върху лекаря или учителя.

На сайта е публикуван и трети документ. Той би трябвало да е заявление, целящо да послужи пред училищните власти за провеждане на присъствен изпит на ученик, обучаващ се от разстояние в електронна среда (ОРЕС).

Зад сайта Coroner стои сдружението с нестопанска цел „Български алианс за достоен живот“ (БАДЖ). Организацията съществува от 30 ноември 2021 г. Сред нейните учредители са: доц. Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Пламен Пасков и други. 

 

Factcheck.bg неведжъж е опровергавал техни твърдения от публичното пространство. Този наш текст във връзка с изказване на Пламен Пасков, че с тестовете за COVID-19 в училище се извлича ДНК-то на децата показва, че това е невярно. Друга проверка на Factcheck.bg установи, че мерната единица за антитела (BAU/ml) не е “измишльотина на големите фармацевтични компании“, както твърдеше в свой пост във Facebook д-р Георги Тодоров. Ваксините пък не увреждат имунния имунитет на човек, каквато теза в края на миналата година беше застъпил доц. Атанас Мангъров. Защо твърдението е невярно може да прочетете в този текст.

В края на миналата година БАДЖ споделят в тяхната Facebook страница, че „в документите, които ви дават да подпишете няма вариант за изразяване на несъгласие… Ние изготвихме документи, които може да използвате (…), за да информирате за несъгласието си.“ Публикацията има 710 харесвания и е споделена над 300 пъти. Информацията е споделена и от страницата на ветеринарния лекар Пламен Пасков, като по този начин тя достига до още повече хора.

 

Съществува и друга, четвърти вид декларация, която Factcheck.bg откри. Тя се разпространява в затворената Telegram група „WakeUP!“ с 1843 членове. С нея човек можел да „информира“ Министерството на здравеопазването, директорът на съответно училище или детска градина, както и всички здравни служби в България, че не желае непълнолетното му дете да бъде ваксинирано срещу COVID-19 без писмено разрешение от родител.

 

 

Factcheck.bg потърси мнението на юрист за правната стойност на такъв тип документи. Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова коментира, че ваксинирането у нас, дори и със задължителни ваксини, не се прилага чрез физическа принуда, така че да има нужда от представянето на подобни декларации. Тя ги определи като „напълно безсмислени“. 

Според Мария Шаркова неспазването на противоепидемичните мерки води до възникване на административно-наказателна отговорност. По нейни думи от такава човек не може да се освободи посредством „подобни волеизявления“.

Към този момент обучението на учениците в присъствена или неприсъствена среда, ваксинирането им или тестването им за COVID-19 е регулирано от заповедта на министъра на здравеопазването по следния начин:

  1. Полагането на присъствени изпити, класни или контролни от ученици, които се обучават в ОРЕС е възможно и към момента без ученикът да се тества или да представя документ за преболедуване или ваксиниране. Това може да се направи извън учебните часове на останалите ученици.
  2. И в момента учениците, които нямат документ за ваксинация или за преболедуване на COVID-19, и които не попълнят декларация, че желаят да бъдат тествани веднъж седмично с неинвазивни тестове за COVID-19 учат в ОРЕС.
  3. При ваксинация на непълнолетно лице е нужно присъствието на поне един родител, който да попълни формуляр за информирано съгласие. В противен случай манипулацията е невъзможна.

Проверено:

Попълването и предоставянето на „Информирано несъгласие“ не води до освобождаване от отговорност за неспазване на наложените в страната противоепидемичните мерки. То не предпазва и от евентуално търсене на административно-наказателна отговорност при констатирано нарушение от властите.

Източници

Източници:

Заповед № РД-01-973 от 26.11.2021 г. за въвеждане на временни противоепидемични мерки, изм. и доп. със Заповед №РД-01-991 от 02.12.2021 г.: https://coronavirus.bg/bg/1174 

Coroner – Българска база данни за пострадалите след „ваксинация“: https://coronerbg.com/ 

Ваксиниране на деца срещу COVID-19: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/vaksinirane-na-deca-sreshu-covid-19/ 

Декларация за съгласие за тестване с неинвазивни тестове за COVID-19 в училище: https://drive.google.com/file/d/1-QgoOiyk89KLyQl2faUEKAsT3dDXmF3y/view

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката