fbpx

Дезинформационна атака в България: “Няма руска агресия в Украйна” и “Честита свобода от фашизма”

По темата работиха и Мина Киркова, Елена Фурнаджиева, Кристиян Юлзари

„Няма никаква руска агресия срещу Украйна“;

„Украйна се присъедини към Руската федерация“;

„Честита ви свобода, руски братя и сестри“.

Такива и още подобни дезинформационни публикации и статуси се разпространяват в стотици български фейсбук групи и десетки сайтове, показа проверка на Factcheck.bg. Атаката с множество съобщения с невярна или подвеждаща информация, разпространени до милиони профили в социалните мрежи, е от няколко седмици, но се засили след изявлението на руския президент Владимир Путин от вечерта на 23 февруари за започване на „специална операция в Донбас“. 

„Путин не е злодей и агресор“

„Няма никаква руска агресия срещу Украйна – всичко е една гигантска машинация на ЦРУ по дискредитиране на Русия, с цел завоюването на европейските пазари от САЩ“, пише потребител във Фейсбук, получил над 100 споделяния. Десетки други подобни съобщения също са публикувани в социалната мрежа, сред които:

„Не вярвайте на CNN, DW, BBC и на българските официални медии – всичко там е преекспонирано и изопачено, за да бъде представен Владимир Путин като безподобен злодей и агресор“;

„Това, което медиите не показват, са само удари срещу складове с американско оръжие за 80 милиарда долара в Украйна!“.

Всъщност атаката на руската армия не е само по военната инфраструктура, както властите в Москва твърдят. В Telegram чатове се разпространяват любителски видеа и снимки, на които се виждат бомбардировки и в населените места. Един такъв кадър е от центъра на столицата Киев, близо до руска православна църква край р. Днепър.

„Украйна не съществува“

Разпространява се и невярната информация: “Генералният секретар на ООН заяви, че Украйна не е кандидатствала за регистрация на граници от 1991 г., така че държавата Украйна не съществува”. Тя е публикувана в сайта “Ренесанс на истината“, чийто линк е публикуват в групи и страници с 1 184 787 общ брой последователи във Фейсбук, по данни на онлайн инструмента CrowdTangle. Сходен неверен текст е пуснат и в сайта “Будна ера”, от където е разпръснат до 833 673 Фейсбук профила, както и в “Лентата”, чийто линк е публикуван в групи с общо 90 802 профила.

Дезинформацията се споделя през последните дни, но в тях се цитира изказване на Бан Ки Мун – бивш генерален секретар на ООН, за което се твърди, че е направено през 2014 г. Според невярната информация Украйна не е регистрирала границите си от 25 декември 1991 г. като суверенна държава в ООН.

Документ, публикуван в официалния сайт на ООН, опровергава тази информация. Русия и Украйна официално са потвърдили границата помежду си, като последният анекс към договора е от 2017 г.

“Русия освобождава Украйна от фашизма”

В коментарите и статуси се разпространява, че атаката на Русия е с цел освобождение от Украйна от фашизма, взел управлението през 2014 г. след граждански протести. 

“Изслушайте внимателно тазсутрешното обръщение на Владимир Путин към руския народ, ама много внимателно! Това най-вече важи за т.нар. ни „политически елит“. Нещата вече са наистина сериозни и имате избор: или млъкнете, или нахлупвайте каските и заминавайте да помагате на Украйна! Запишете се в „Десен сектор“, „АЗОВ“ или в някоя от останалите десетки неофашистки организации, които процъвтяват в тази страна, но не от името на България!”, пише във Фейсбук профила си Страхил Ангелов от БСП, който е бивш депутат и кандидат на социалистите на предсрочните парламентарни избори през ноември 2021 г.

Прокремълски медии представят Украйна като “нацистка” държава от 2015 г. насам. Това е един от митовете за украинското правителство, който беше използван от Кремъл и по време на кризата през 2014 г. В последните шест месеца в руските медии се забелязва сериозно повишение на използването на “нацистка” като определение за Украйна. 

Националистическият азовски батальон е една от причините да се говори за неонацизъм в Украйна – военното формирование беше много активно по време на конфликта през 2014 г., а сега е част от украинската армия. Въпреки това, крайно-десните политически формации продължават да са малцинство в страната. На изборите през 2019 г. Крайно-дясната партия Свобода не успя да достигне прага от 5% електорална подкрепа и не влезе в сега действащия парламент. Самият президент на Украйна Володимир Зеленский, който е от еврейски произход, се обърна към руския си колега с въпроса “Как бих могъл да съм нацист?”.

Украинският геноцид

Владимир Путин мотивира решението си за началото на военна операция и с това, че по неговите думи украинците извършват геноцид в региона на Донбас, където са разположени самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република. Независими медии в Русия отричат подобни действия да се извършват в Донбас. „В действителност няма доказателства, че рускоговорящи или етнически руснаци, живеещи в Източна Украйна, са преследвани или подложени на геноцид  от страна на украинските власти. Това беше потвърдено в доклади, публикувани от Съвета на Европа, Върховния комисар на ООН по правата на човека и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ.“ Върховният комисариат на Организацията на обединените нации за човешките права също не докладва за действия, които отговарят на понятието за геноцид, прието с конвенцията на ООН от 1948 г. 

Каква е реториката на Русия към Украйна?

През последните шест месеца EuvsDisinfo проведе проучване на реториката, използвана от Русия по отношение на Украйна. Основната цел на EUvsDisinfo е да повиши обществената осведоменост за дезинформационните кампании на Кремъл и да помогне на гражданите в Европа и извън нея да разпознават манипулирана информация.

В изследвания прериод са идентифицирани ключовите думи и послания на руски държавни медии и руски официални дипломатически акаунти в Twitter, който да послужат като Casus belli за нахлуване в Украйна. Те са: нацисти, геноцид, ядрени и химически оръжия, бежанци.

През последния месец употребата на думата геноцид се е увеличила с 14%, а на нацисти- с 24%.

„За да стимулират вътрешната подкрепа за военната агресия на Русия, руските държавни медии обвиняват Украйна в предполагаем геноцид в Източна Украйна, правейки сравнения с нацизма и  Втората световна война  и измисляйки истории, целящи да предизвикат негативни емоции сред публиката“. Това обясняват от EuvsDisinfo в своя статия, проверяваща митовете за Украйна, създадени умишлено от Русия. 

Подкрепете ни в борбата с дезинформацията. Ако попаднете на информация, в чиято достоверност се колебаете, изпратете ни сигнал на [email protected]

Източници

The Insider, Фейк Владимира Путина: «Происходящее на Донбассе — геноцид» https://theins.ru/antifake/248590

Ukraine – OHCHR Reports https://www.ohchr.org/en/countries/enacaregion/pages/uareports.aspx

Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of
Genocide https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/atrocity-crimes/Doc.1_Convention%20on%20the%20Prevention%20and%20Punishment%20of%20the%20Crime%20of%20Genocide.pdf

Tripadvisor https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g294474-d3229331-Reviews-St_Nicolas_Wondermaker_on_The_Water_Church-Kyiv_Kiev.html

UN, Treaty between Ukraine and the Russian Federation on the Ukrainian-Russian State border https://treaties.un.org/doc/Treaties/2014/09/20140929%2003-04%20PM/Positioning%20of%20Maps-list1-2-Ukrainian.pdf

UN, Treaty between Ukraine and the Russian Federation on the Ukrainian-Russian State border https://treaties.un.org/Pages/showDetails.aspx?objid=08000002803fe18a

BBC, Ukraine underplays role of far right in conflict
https://www.bbc.com/news/world-europe-30414955

Ukr vote https://ukr.vote/en/elections/9/party/4/region/15/5300000000

Politico, Ukraine’s Jewish President Zelenskiy asks Putin: ‘How could I be a Nazi?’
https://www.politico.eu/article/ukraine-jewish-president-volodymyr-zelenskiy-how-could-i-be-a-nazi-vladimir-putin-war/

EUvsDisinfo https://euvsdisinfo.eu/about/

RT https://www.rt.com/russia/542741-genocide-in-donbass-putin/

EUvsDisinfo, THE KREMLIN’S PLAYBOOK: FABRICATING PRETEXT TO INVADE UKRAINE – MORE MYTHS
https://euvsdisinfo.eu/the-kremlins-playbook-fabricating-pretext-to-invade-ukraine-more-myths/

Council of Europe, ADVISORY COMMITTEE ON THE FRAMEWORK
CONVENTION FOR THE PROTECTION OF NATIONAL
MINORITIES https://rm.coe.int/16800c5d6f

Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, Report on the human rights situation in Ukraine 15 June 2014 https://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/HRMMUReport15June2014.pdf

OSCE, Statement by the OSCE High Commissioner on National Minorities on her recent visits to Ukraine
https://www.osce.org/hcnm/117175

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката