fbpx

Дезинформационна кампания цели да внуши, че украинската армия „избива българи” с български снаряди

Украйна избива българи с български оръжия – различни версии на това твърдение се появяват в редица български медии в края на март и в началото на април 2024 г. Това е единственият индикатор, който дава времева рамка на твърдението за предполагаем обстрел на селище в херсонска област, в което живеят етнически българи. Броят им варира в различните публикации, а според някои дори става дума за „българско селище”. Макар че много от българските медии не се позовават на никакъв източник, в някои публикации са цитирани руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости, както и обвързаният с Кремъл информационен сайт НюзФронт. Това са единствените източници, до които информацията може да бъде проследена.

Имало ли е изобщо обстрел с български снаряди над Олешки?

Информацията, според която е имало обстрел над окупирания украински град Олешки идва от публикации в руските държавни агенции ТАСС и РИА Новости. Всъщност, показаните като доказателство за твърдението снимки на снаряди са били публикувани още през 2022 г. Проверка на Factcheck.bg не стигна до категорична информация кога, къде и дали изобщо са били използвани мунициите. 

Кадрите идват от два поста в онлайн платформата Х, респективно от 13 август 2022 г. и от 28 април 2023 г.

На снимките се виждат снаряди, произведени в българските военни предприятия „Арсенал АД“ и „Вазовски машиностроителни заводи ЕАД“. Снарядите са производство от 2018 г., а не от 2016 г., както твърдят публикациите в българските медии.

Второто „доказателство” за твърденията, че са използвани български муниции, е видео, в което украински войници изстрелват снаряд. Видеото е публикувано на 28 април 2023 г. и не може да бъде определено къде е било заснето.убити българи в Одеса хоризонтална лентаНякои публикации съдържат и твърдението, че снарядите, използвани за предполагаемия обстрел, са пристигнали в Украйна посредством „сиви схеми” между дружеството „Арсенал” АД и летище Стара Загора. Твърдението се появява на български език за първи път в доказано свързания с Кремъл пропаганден сайт „НюзФронт”, като в последствие то може да бъде намерено почти дословно и в български онлайн издания. В отговор на запитване от Factcheck.bg, Министерство на икономиката и индустрията съобщи, че старозагорското летище няма разрешение за износ на подобни изделия. 

Официалният отговор от министерството гласи, че „от началото на военната операция в Украйна българското дружество „Арсенал” АД, Казанлък, не е подавало заявления и съответно не притежава разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната, за Украйна.

отговор от министъра на икономиката

„Държавна консолидационна компания“ ЕАД, собственик на терена, на който се намира летище Стара Загора, от своя страна потвърди, че летището е закрито за полети от 2007 г. насам и че лошото експлоатационно състояние на инфраструктурата „прави и физически невъзможно осъществяването на летателна дейност“.

отговор от държавна коснолидационна компания

Наистина ли град Олешки е български?

В различните версии на разпространеното твърдение се говори за „българско селище“, наличие на „етнически българи” или се дава информация за 2000 българи, които живеят в херсонска област. 

Последното официално преброяване на населението в Украйна, включително и в Херсонска област, е направено през 2001 г. В областта действително съществува град на име Олешки. В българските медии градът често е наречен „Олешка” или с руското му наименование „Альошка”. Градът е преименуван „Олешки” през 2016 г., за което свидетелства решение на Върховната Рада на Украйна. Преди 2016 г. градът се е наричал „Цюрупинськ“. Проверка на състава на населението в Цюрупинськ според преброяването от 2001 г. показва, че има 0.03% българско население или 69 българи

В момента Херсонска област, където където се намира град Олешки, е обявена за част от Руската федерация, показва устав в официалния телеграм канал на администрацията на Олешки общински район. Град Олешки е включен и в изборите за президент на Руската федерация през март 2024 г. 

Тъй като град Олешки е под управлението на Руската федерация, няма как да бъде получена достоверна информация за етническия състав на града от местната администрация.

Територията на Олешки към този момент е зона на военни действия. Районът не за първи път е обект на сражения, но за първи път в информациите се акцентира върху “българско население” и се говори за „българско селище“.

Пътят на дезинформацията

Недоказаната информация, че етнически българи са били обстрелвани от български снаряди, е публикувана за първи път на 27 март 2024 г. в сайта на руската информационна агенция ТАСС

публикация в ТАСС

Материалът цитира изказване на Алексей Живов, представен като „военен доброволец”, в което той сравнява предполагаемият обстрел с геноцид над етнически българи: „Смело можем да кажем, че се извършва геноцид, който българите извършват над своите културни и етнически сънародници“, казва Живов.

Проверка на Factcheck.bg показа, че Живов e основател на движение „Национални патриоти на Русия“ и член на дясно радикалната организация „Дясно консервативен алианс“. В своя телеграм канал Живов споделя руски пропагандни послания във връзка с войната в Украйна – че руските войски в Украйна са всъщност „мироопазващи”, например. 

ТАСС публикува и видео, в което трима души, обявени като „представители на българската общност в херсонска област”, апелират към президента Румен Радев с молба да прекрати българските доставки на оръжие за Украйна. 

Участници във видеото са Генадий Недялков, съпругата му Любов Недялкова и Иван Абажер – добре познати на местната общественост фигури, симпатизиращи на окупационната власт.

Генадий Недялков е обвинен в колаборационизъм от украинската прокуратура. Обръщението на Недялков към българския президент е на руски език. Понастоящем Недялков е част от окупационната власт в Херсон – депутат от листата на Единна Русия”. Любов Недялкова е съпруга на Генадий Недялков и депутат от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ). Иван Абажер е член на Обществената палата на Руската федерация и на Черноморската асоциация за Международно сътрудничество. Във видеото той говори на руски и казва, че България доставя на „украинските нацисти” „оръжия за масово унищожение” – това е напълно невярно, тъй като оръжия за масово унищожение означава ядрени, химически и биологични оръжия. Онлайн могат да бъдат намерени много негови изказвания в духа на кремълската пропаганда. В интервю по повод честването на трети март, Абажер например казва, че това не е празник на България, а на руский мир” (руския свят).

изгорено знаме порукан паметник

Малко след публикацията в ТАСС от 27 март излизат и материали в българските онлайн издания „Обективно“, „Лентата“, „Скандално”, „Гласове” и „Епицентър” със същите твърдения. Ден по-късно в телеграм канала на Владимир Сальдо, губернатор на област Херсон, е публикуван видеоклип, в който твърденията са повторени. Същият видеоклип е публикуван и в статия на български език в свързаното с Кремъл онлайн издание „Нюз фронт“, пак на 28 март. В рамките на деня, публикации, съдържащи идентични твърдения излизат с подобен текст и съдържание в изданията „Би нюз“, „Гласове“, „Правдa.бг“, “Информиран“, „Критично“, „Факти.бг“, „Класа”, „SafeNews”.

След затишие от малко над седмица, в началото на април започва втора вълна на разпространение – този път основана на видеоклипа с тримата „представители на българската общност” в Херсонска област. Изданията, които разпространяват информацията, до голяма степен се припокриват със споменатите досега: „Гласове”, „Лентата”, „Новини247”, „От упор”, „ONovini”, „Класа”, „НюзФронт”, „ПИК”, „Свободно слово”, „Епицентър”, „Скандално”, „Труд”. 

Твърденията за обстрел на Олешки с български снаряди не са доказани от руските медии по никакъв начин. Снимките с български снаряди са стари и не могат да се свържат с мястото, на което се твърди, че са използвани. Не може да се каже с точност дали и колко етнически българи живеят в Олешки, но със сигурност не може да се твърди, че е „селище на етнически българи”. Тези аргументи, както и начинът на разпространение на твърденията, показват, че става дума за дезинформационна кампания. 

Целта е да се повлияе върху общественото мнение и институции в България по въпроса за доставката на оръжия на Украйна. „Украйна избива българи с български оръжия” е пропагандно клише, конструирано по същия модел, както „Украйна гори живи българи и „Украйна руши български паметници. От самото начало на войната срещу Украйна Кремъл целенасочено се опитва да внуши на българското общество, че Украйна води антибългарска политика и че България не трябва да помага на Украйна, включително с доставка на оръжия. 

По темата работи също Свилен Оприков.

Източници:

Решение на Върховната Рада на Украйна от 2016 г. за смяна на името на града от „Цюрупинськ“ на „Олешки“: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1377-VIII#Text

Състав и брой на населението в Цюрупинськ според преброяването от 2001 г.: https://datatowel.in.ua/pop-composition/languages-cities 

Състав и брой на населението в Цюрупинськ според преброяването от 2001 г.: http://db.ukrcensus.gov.ua/MULT/Dialog/varval.asp?ma=19A050501_021_065&ti=19A050501_021_065.%2520%25D0%25EE%25E7%25EF%25EE%25E4%25B3%25EB%2520%25ED%25E0%25F1%25E5%25EB%25E5%25ED%25ED%25FF%2520%25E7%25E0%2520%25ED%25E0%25F6%25B3%25EE%25ED%25E0%25EB%25FC%25ED%25B3%25F1%25F2%25FE%2520%25F2%25E0%2520%25F0%25B3%25E4%25ED%25EE%25FE%2520%25EC%25EE%25E2%25EE%25FE,%2520%25D5%25E5%25F0%25F1%25EE%25ED%25F1%25FC%25EA%25E0%2520%25EE%25E1%25EB%25E0%25F1%25F2%25FC%2520(2)&path=../Database/Census/05/02/02/&lang=1&multilang=uk  

Устав, според който Херсонска област е обявена за част от Руската федерация: https://khogov.ru/wp-content/uploads/2024/02/proekt-ustava-aleshkinskogo-municzipalnogo-okruga.pdf

Град Олешки е включен в президентските избори на Руската федерация през март 2024 г.: https://khogov.ru/documentation/mpa/aleshkinskiymo/mpa-aleshmo/page/3/  

Генадий Недялков е обвинен в колаборационизъм от украинската прокуратура: https://most.ks.ua/news/url/sbu-zavershila-rozsliduvannja-schodo-golopristanskih-top-kolaborantiv/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката