fbpx

Дезинформацията за ООН: биолаборатории, геноцид, нацизъм

Една от стратегиите на Русия за оправдаване на действията ѝ в Украйна е критика към съществуващия международен ред и делегитимиране на Организацията на обединените нации (ООН) като негов стожер. Разпространяват се различни, често взаимно изключващи се твърдения, свързани с дейността на ООН, чиято обща цел е да дискредитират организацията. 

ООН и „биолабораториите“

Според Кремъл, Русия е нападнала Украйна, за да предотврати непосредствена заплаха за своята сигурност, произтичаща от разработваните от Украйна оръжия за масово поразяване – ядрено оръжие, мръсна бомба, биологично оръжие.

Ядрени или информационни бомби – факти няма, само думи

Руските твърдения, че Украйна произвежда или опитва да създаде такива оръжия, не са нови – активизират се в началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. и особено силно след започнатата от Русия пълномащабна война на територията на Украйна през февруари 2022 г. 

Особена популярност доби сюжетът за т.нар. „тайни биолаборатории“ в Украйна, финансирани от Съединените щати, в които се разработва биологично оръжие. В някои от най-екстремните си варианти историята разказва за вируси, предназначени да избиват целенасочено хората със славянски произход или за войници-мутанти, произвеждани в тайните лаборатории и изпращани срещу руските войски. 

Видео: Как работи дезинформацията: Лаборатории за „биооръжия“ в Украйна

На ООН се приписва различна роля в различните сюжети – веднъж се твърди, че организацията не знае и не иска да знае има ли „биологично оръжие“ в Украйна. Друг път, че организацията умишлено отказва да разследва руските твърдения за съществуването на „биолабораториите“, тъй като знае за съществуването им и тайно подпомага разработването на биологично оръжие. 

Всъщност, досега Русия не е предоставила доказателства в подкрепа на своите твърдения. Публикуваните от Кремъл „секретни документи” се оказаха рутинни протоколи за действие на украински регионални центрове за контрол на заболяванията, които са обичайни за всяка една микробиологична лаборатория. 

По думите на британския постоянен представител в конференцията по разоръжаването в Женева Ейдън Лидл руските обвинения е трудно да се приемат сериозно, тъй като те не представляват „нищо повече от превратно представени публични документи, цитирани некоректно или извадени от контекста, и копирани от Уикипедия изображения”.

По искане на Русия Съветът за сигурност на ООН заседава няколко пъти по темата за „биолабораториите“ през 2022 г. Последният път е през октомври 2022 г. Според Москва САЩ и Украйна досега не са предоставили „необходимите обяснения”. 

В началото на септември 2022 г. по инициатива на Москва в Женева се проведе консултативна среща, на която САЩ и Украйна представиха цялостно опровержение на тезите на Русия за програмите за „биологично оръжие“ на Украйна. 

Експерти и от двете страни обясниха подробно в какво се състои сътрудничеството между Киев и Вашингтон в областта на биосигурността, наблюдението над опасни заболявания и превенцията на разпространението на патогени, които биха могли да се използват за производство на биооръжие. Съоръженията, изградени в Украйна за тази цел, са подпомагани от САЩ по силата на споразумение между двете страни от 2005 г., и по никакъв начин не са обвързани с намеса или помощи от страна на ООН. 

На практика представителите на САЩ и Украйна доказаха, че дейностите, заради които Русия ги обвинява в разпространение на „биологични оръжия“, в действителност са насочени срещу биологичните оръжия и работят в подкрепа на конвенцията за тяхната забрана.

На база на резултатите от тази среща, в началото на ноември 2022 г. Съветът за сигурност на ООН аргументирано отхвърли внесената от Москва проекторезолюция за създаването на комисия от всички членове на Съвета за сигурност, която да разследва предоставената информация за „биолабораториите“. Освен Русия, Китай беше единствената друга държава, която подкрепи документа.

Представителката на Великобритания в ООН Барбара Уудуърд заяви, че руските твърдения нямат фактически основания:

„Русия твърди, че САЩ, Украйна и техните съюзници не са взели предвид предоставените от Москва доказателства. Това е абсолютно невярно. Твърденията на Русия за американски и украински биологични дейности бяха подложени на изслушване през септември, по силата на чл. 5 от Конвенцията. На тази среща Украйна и САЩ предоставиха изчерпателен отговор на всички твърдения на Русия.“

У нас конспирацията за американските „биолаборатории“ първоначално набра популярност в пряка връзка с България. В началото на 2022 г. авторката Диляна Гайтанджиева публикува в сайта си „разследване“ за предполагаеми биологични „експерименти“, които Пентагонът провежда с български военнослужещи. Това не е вярно – предложението за споразумение между САЩ и България единствено цели да осигури по-задълбочени научни изследвания на заразните болести у нас.

Видео: Дезинформация с цел страх: „Биоексперименти“ с български войници

След началото на войната в Украйна дезинформацията за „биолаборатории“ и „биологични оръжия“ в нападнатата от Русия страна също започна да се разпространява в България. Factcheck.bg опроверга тези твърдения и проследи кои са най-активните разпространители на пропагандните тези у нас.

ООН „подкрепя“ геноцида и нацизма

Освен в подпомагане и прикриване на „биолабораториите“ на САЩ, Кремъл обвинява ООН и в това, че „подкрепя“ геноцида и нацистката идеология.

Според тезите на Москва организацията не прави нищо, за да прекрати провеждания от властите в Киев „геноцид“ срещу рускоезичното население в Източна Украйна. Твърдението за „геноцида“ в Донбас е сред основните опити на Русия да легитимира и оправдае нападението си над Украйна. 

Подобни обвинения са неоснователни и подвеждащи. От началото на конфликта в Донбас през 2014 г., на място в Украйна се извършва мониторинг от страна на Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права. Според нейните ежегодни доклади в региона има нарушения на човешките права както от украинска, така и от руска страна, но няма доказателства за престъпления, които изобщо да се доближават до „геноцид“.

Тезите за толерирането на геноцидни практики от страна на ООН се разпространиха покрай гласуването на проекторезолюция на Русия от Съвета за сигурност на ООН през март 2022 г. Документът беше отхвърлен, защото в него Русия не се споменаваше като отговорната страна за конфликта и последвалата го хуманитарна криза. В руските медии това решение бе тълкувано като отказ на ООН да подпомогне евакуацията на цивилни граждани от Украйна, които да избягат от украинските „нацисти“. Такава интерпретация е силно манипулативна. Преди гласуването на руската резолюция в Съвета за сигурност, Генералната асамблея на ООН прие собствен документ, който осъди военната агресия на Москва в Украйна и призова за прекратяване на инвазията. Тази резолюция на Генералната асамблея изрично настоя и за прокарването на хуманитарни коридори, които да позволят евакуацията на цивилни от мястото на военните действия.

Други, по-скорошни обвинения на Кремъл към ООН, са свързани с тезата, че организацията и конкретно западните държави в нея подкрепят идеологията на нацизма. Повод за тези неверни твърдения стана гласуването на проекторезолюция, предложена от Русия и представена като документ за борба с прославянето на нацизма. Всъщност резолюцията съдържа руските аргументи за легитимиране на войната в Украйна като опит за „денацификация“ на страната, поради което беше отхвърлена от САЩ, държавите от ЕС (включително България) и др. 

Вотът на западните страни против проекторезолюцията отприщи вълна от публикации, обвиняващи ООН в подкрепа на нацизма. Factcheck.bg публикува подробна проверка на твърденията около резолюцията тук

Не е вярно, че България е „подкрепила нацизма“ при гласуване в ООН

ООН и дезинформацията, оправдаваща войната в Украйна

Твърденията дотук са свързани с по-общата теза, че ООН работи целенасочено „против Русия“. В дезинформационните кампании срещу ООН обаче се срещат и противоположни тези, в които организацията се използва в опит да се легитимира инвазията на Русия в Украйна. За целта информация от документи и изказвания на представителни за организацията фигури се преиначава, разпространява се непълно и без контекст или директно се изфабрикува.

Например, още в първите дни на войната се появиха публикации за „шокиращите“ доклади на Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН, посветени на ситуацията в Украйна. Става дума за 13-ия доклад на Службата, който обхваща периода от 16 ноември 2015 г. до 15 февруари 2016 г. В дезинформативните публикации документът е представен едностранно – украинската страна е набедена за всяко нарушение на човешките права, случило се в региона на Източна Украйна през този период.

В действителност докладът на Службата е много по-комплексен. Отбелязани са последиците от конфликта в Донбас към разглеждания момент (брой цивилни жертви, бежанци) и са отправени препоръки както към правителството на Украйна, така и към Русия и „всички страни, въвлечени във военните действия в Донецк и Луганск“, за по-ефективно овладяване на конфликта и зачитане на човешките права. 

В доклада се посочва, че Русия изпраща помощи за въоръжените групировки в Донбас, без да подсигури пълното съгласие или правото на инспекция от страна на Украйна. Подчертани са и опасенията на Службата, че налагането на законодателната структура на Русия върху анексирания Крим влияе отрицателно върху човешките права на полуострова, а жителите, които се противопоставят на Русия, срещат повсеместна дискриминация. Казва се още, че към разглеждания момент част от жителите на Крим не получават достъп до здравни и социални услуги, тъй като нямат руско гражданство. Споменава се и практиката на арестуване на украински граждани в Крим и отвеждането им в Русия, което според Службата нарушава резолюцията на Общото събрание на ООН за териториалната цялост на Украйна.

Друг пример за използване на ООН като средство за легитимация на руската агресия в Украйна са публикациите за предполагаемо изказване на бившия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун. „Изказването“ е от 2014 г. и според него Русия не нарушава международното право (тогава с анексирането на Крим), тъй като Украйна не е „регистрирала границите си“. Заглавията, под които тези твърдения се разпространяват от началото на войната насам, внушават, че настоящият генерален секретар на ООН е направил изявление, което оправдава продължаващата в момента инвазия. 

Factcheck.bg публикува опровержение на това и други неверни твърдения в първия ден от войната. Нито сегашният генерален секретар на ООН Антонио Гутериш, нито бившият Бан Ки-мун са правили изказвания, които поставят под въпрос границите на Украйна. След разпадането на СССР Украйна става независима държава, без да променя нищо по същество в членството си в ООН или статута си на суверенна страна, с изключение на промяната в името – от Украинска съветска социалистическа република на Украйна. Не съществуват изисквания държавите да  „регистрират границите си“, а Русия и Украйна така или иначе официално са потвърдили границата, която споделят.

Източници

Security Council Report: Ukraine: Vote on Draft Resolution: https://www.securitycouncilreport.org/whatsinblue/2022/11/ukraine-vote-on-draft-resolution-2.php

U.S. Mission to International Organizations in Geneva: Conclusion of Article V Formal Consultative Meeting Under the Biological Weapons Convention: https://www.securitycouncilreport.org/whatsinblue/2022/11/ukraine-vote-on-draft-resolution-2.php

United Nations: Security Council Rejects Text to Investigate Complaint Concerning Non-Compliance of Biological Weapons Convention by Ukraine, United States: https://press.un.org/en/2022/15095.doc.htm

Конвенция за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване: https://legislation.apis.bg/doc/4234/0

Washington International Diplomatic Academy: Can Russia Be Removed from the U.N. Security Council?: https://diplomaticacademy.us/2022/04/24/russia-un-security-council/

Report on the human rights situation in Ukraine 16 November 2015 to 15 February 2016 [EN/RU/UK]: https://reliefweb.int/report/ukraine/report-human-rights-situation-ukraine-16-november-2015-15-february-2016-enruuk

Snopes: No, the UN Did Not Say, ‘The State of Ukraine Does Not Exist’: https://www.snopes.com/fact-check/united-nations-ukraine-sovereignty/

Veridica: WAR PROPAGANDA: The UN supports the genocide targeting Russian speakers in Ukraine: https://www.veridica.ro/en/fake-news/war-propaganda-the-un-supports-the-genocide-targeting-russian-speakers-in-ukraine

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката