fbpx

Фалшива карта невярно представя Русия като обградена от „американски бази с ядрено оръжие“

  • Твърдението, че представената карта изобразява „американски бази с ядрено оръжие“, е невярно;

  • Публикацията спекулира с понятията „бази на НАТО“, „американски бази“ и „бази с ядрено оръжие“, като поставя произволен знак за равенство между тях, а представената карта не отразява коректно нито едно от трите;

  • Освен в САЩ, американско ядрено оръжие има само в пет държави членки на НАТО, които се намират в Европа.

Пред последните седмици във Фейсбук се разпространява изображение, което твърди, че представя карта на „американски бази с ядрено оръжие“ – над 70 точки, обозначени с емблемата на НАТО, разположени около Русия. Ироничен текст под картата гласи:

Погледнете как Путин е разположил най-нагло държавата си точно по средата на американските бази с ядрено оръжие!!!

През февруари и март публикации с това съдържание са споделени стотици пъти и имат множество коментари и реакции. Същите публикации се разпространяваха и през есента на 2022 г., а преди това – още през 2018 г. 

В разпространяваната самоделна карта, местата за които се твърди, че са „американски бази“, са обозначени със символа на НАТО. 

Това не е случайно – Русия отдавна се опитва да внуши, че САЩ и НАТО са едно и също нещо и че останалите държави в НАТО са просто марионетки на могъщия кукловод САЩ.

Проверката на Factcheck.bg показва, че символите на картата не отразяват съществуващи съоръжения на Алианса. На сайта на НАТО е представена карта на военните и граждански обекти на организацията – в нея са включени не само военни бази, но и административни офиси и други структури. Дори тази карта обаче не включва толкова много обекти, колкото твърди разпространяваната във Фейсбук публикация. Както може да се очаква, обектите на НАТО се намират в държавите членки на организацията, голяма част от които са в Европа и са собственост на държавите членки на пакта. НАТО няма бази в Япония, Южна Корея, Малайзия, Индонезия или други държави от същия регион, както твърди публикацията.

Базите на НАТО не са „американски бази“

Някои държави имат военни бази извън собствената си територия по силата на двустранни договорки със съответните страни. Дори когато тези държави са членки на НАТО обаче, техните военни обекти в чужбина не могат да бъдат определяни като бази на НАТО. Агенция „Франс Прес“ проверява същата публикация, разпространявана на други езици, и цитира международни експерти, според които изображението показва всички чуждестранни бази на държавите членки на НАТО.

Според данни на министерството на отбраната на САЩ, страната действително има свои военни съоръжения в Южна Корея, Япония, Гренландия, както и в Германия и други държави от НАТО в Европа. Актуалните списъци на американското военно министерство обаче не посочват военни бази в Малайзия и Индонезия, в района на които публикацията във Фейсбук също разполага обозначения.

Списъкът на държавите, които имат военни бази в чужбина, включва също и Русия, Великобритания, Франция, Турция, Китай и други страни.

На картата не са посочени “американски бази с ядрено оръжие.”

Повечето американски ядрени оръжия се намират в САЩ. Само пет държави членки на НАТО в Европа складират американско ядрено оръжие на територията си. Това са Италия, Нидерландия, Белгия, Германия и Турция. Други две държави от Алианса – Обединеното кралство и Франция, имат свой собствен ядрен капацитет.

Италия, Нидерландия, Белгия, Германия и Турция са получили американски ядрени бойни глави по силата на споразумения за „ядрено споделяне“ между САЩ и останалите държави от Алианса. Тези споразумения гарантират споделена отговорност за сигурността на НАТО, тъй като по-голям брой страни членки получават роля в процеса по вземане на решения за ядрената политика в ситуация на криза.

В петте държави в Европа по силата на „ядреното споделяне“ има около 100 ядрени бойни глави. Базите, в които те се намират, не са „американски бази с ядрено оръжие.“ Те се контролират от военните министерства и военновъздушните сили на всяка от страните. Споразуменията гласят, че за да бъдат активирани оръжията, е необходима едновременна оторизация от страна на САЩ и на приемащата държава, т.е. решението за употреба на ядрено оръжие не може да бъде взето еднолично.

Държавата с най-голям ядрен арсенал в света е Русия. Основният ядрен потенциал на Русия е концентриран в западната част на страната – в близост до границата с НАТО.

Източник: The Conversation

В американските бази в Япония и Южна Корея няма ядрени оръжия. В конституцията на Япония са залегнали така наречените три неядрени принципа – че страната няма да притежава, няма да произвежда и няма да позволява внасянето на ядрени оръжия. През април миналата година Вашингтон и Сеул сключиха споразумение, според което САЩ периодично ще изпращат свои подводници с ядрено въоръжение в Южна Корея. В замяна страната се ангажира да не развива собствен ядрен капацитет. Целта на стъпката е пртиводействие на ядрената заплаха от страна на Северна Корея.

Проверено:

Твърдението, че показаната карта изобразява „американски бази с ядрено оръжие“, е невярно. Публикацията спекулира с понятията „бази на НАТО“, „американски бази“ и „бази с ядрено оръжие“, като поставя произволен знак за равенство между тях, а представената карта не показва коректно нито едно от трите. Освен в САЩ, американско ядрено оръжие има само в пет европейски държави членки на НАТО.

Източници:

North Atlantic Treaty Organisation, NATO on the Map: https://www.nato.int/nato-on-the-map/#lat=51.72673918960763&lon=4.84911701440904&zoom=0&layer-8&layer-1

AFP, O mapa com logotipos da Otan não mostra as bases e missões da organização:  https://checamos.afp.com/doc.afp.com.323V6WM

U.S. Department of Defense: Base Structure Report FY23: https://www.acq.osd.mil/eie/Downloads/BSI/Base Structure Report FY23.xlsx

Our World in Data, Estimated nuclear warhead inventories, 2023: https://ourworldindata.org/grapher/nuclear-warhead-inventories

Bulletin of the Atomic Scientists, Nuclear Weapons Sharing, 2023: https://thebulletin.org/premium/2023-11/nuclear-weapons-sharing-2023/

Council on Foreign Relations, Nuclear Weapons in Europe: Mapping U.S. and Russian Deployments: https://www.cfr.org/in-brief/nuclear-weapons-europe-mapping-us-and-russian-deployments

North Atlantic Treaty Organisation, NATO’s Nuclear Sharing Arrangements: https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2022/2/pdf/220204-factsheet-nuclear-sharing-arrange.pdf

Ministry of Foreign Affairs of Japan, Three Non-Nuclear Principles: https://www.mofa.go.jp/policy/un/disarmament/nnp/index.html

BBC: US and South Korea agree key nuclear weapons deal: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65404805

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката