fbpx

Граничарите от Змийския остров са живи, видеата за пленяването им са автентични

Живи ли са наистина украинските граничари от Змийския остров, които бяха обявени за убити? Истински ли са разпространяваните по руски телевизии кадри, на които се вижда, че те са пленени? 

Factcheck.bg направи проверка след сигнали на наши читатели. 

  • Да, войниците и граничният патрул от Змийския остров не са загинали.
  • Видеата, разпространени по руски медии, на които се виждат как украинците са живи и пленени, са автентични. 

Какво се случи на Змийския остров?

На 24 февруари два руски военни кораба поеха контрол над т. нар. Змийски остров – украински остров в Черно море с площ по-малко от 1 кв. км., но стратегически ключов за защитата на черноморската граница на Украйна. В същия ден се появи и аудиозапис, на който се чува как руските военни заплашват украинските граничари и ги приканват да се предадат. „Русский военный корабль, иди нахуй!“, така граничарите отговарят на заплахата да бъдат бомбардирани, а думите им се превръщат в мото на украинската съпротива.

На 25 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи на брифинг, че защитниците на острова са били убити: „На нашия Змийски остров, защитавайки го до последно, всички наши гранични охранители умряха геройски. Не се предадоха. Те ще бъдат удостоени със званието „Герой на Украйна“ посмъртно. Вечна памет на тези, които дават живота си за Украйна.“ Новината за смъртта на 13 граничари обиколи световните медии още същия ден.

На 26 февруари руски телевизии съобщиха, че граничарите са живи и че са се предали доброволно, а казаното от Зеленски е „фалшива новина“. Видеа от репортажи на руски медии се разпространиха бързо из социалните мрежи и придобиха популярност. На едно от видеата се вижда как украинските граничари и военни слизат от кораб в Севастопол и получават пакети с храна и вода. В друго видео заместник-командирът по логистиката на руския Черноморски флот Михаил Ясников посочва, че над 80 украински военнослужещи от Змийския остров „са взели правилното решение“ и доброволно са се предали. По думите му войниците щели да получат медицинска помощ и след правна процедура да бъдат върнати при семействата им в Украйна.

Същите кадри, на които се вижда как пленените украински военни слизат от кораба в Севастопол и получават пакети с храна и вода, се виждат и от публикация на RT от същия ден, озаглавена “Връщане на украински военнослужещи у дома – видео”. В публикацията се споменава за 82-ма украинци. Според други репортажи украинските военни също така са подписали документи, с които се отказват да участват в по-нататъшни военни действия.

В същия ден – 26 февруари, Държавната гранична служба на Украйна във Фейсбук публикация на официалната си страница обяви, че има надежда защитниците от Змийския остров да са живи. В поста се посочва, че Граничната служба и Въоръженните сили на страната работят по идентифицирането на войниците, като обаче подчертават, че информацията, че граничарите са се предали, може и да е част от руската пропаганда. „Граничарите и бойците на Въоръжените сили се защитаваха смело на фона на военното превъзходство на врага“, пише в поста.

По-късно на същия ден от Фейсбук публикация на официалната страница на Министерството на инфраструктурата на Украйна става ясно, че на хуманитарна мисия към Змийския остров е изпратен цивилният кораб „Сапфир“, след като е получена информация, че сред защитниците може да има убити и ранени. Корабът и неговият екипаж обаче също са били пленени от руснаците, а комуникацията с тях е била загубена. Според украинските ведомства става въпрос за незаконно пленяване на цивилен, граждански кораб, който е невоюващ и не е изпълнявал никаква военна задача, което нарушава както международното морско право и Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море, така и обичайните военни правила и международното хуманитарно право. 

Граничарите са живи

Два дни по-късно, на 28 февруари, в няколко Фейсбук публикации на официални страници на украински военни служби със сходно съдържание е потвърдена новината, че граничарите и военните от Змийския остров за живи и са пленени от руснаците (тук, тук и тук). Това противоречи на съобщението на руските медии, че граничарите се завръщат при семействата си.

Украинските власти обвиняват руснаците в пропаганда – че са се опитвали да прокарат тезата, че защитниците на острова са били „забравени“ и „погребани” от Украйна. И като контрааргумент посочват изпращането на кораб за хуманитарна помощ. 

В публикациите се посочва още, че защитниците на острова „смело са отбили атаките на руснаците два пъти“, но заради липса на боеприпаси не са успели да продължат  защитата на острова. Според ВМС на Украйна руснаците също така са “забравили” да съобщят, че вследствие на обстрелите на руските военни кораби и авиация инфраструктурата на острова е била напълно разрушена, поради което е прекъснала и комуникацията с граничарите и военните там. Това е и причината украинските власти да мислят, че граничарите са убити. 

Разпространените руски видеа са автентични

Проверка на Factcheck.bg на кадри от видеата установи, че видеата са актуални – те не се срещат в интернет със задна дата. Свързахме се с украински журналисти с въпрос дали заснетите военни са тези от Змийския остров. Според информацията, която ни предостави Анна Павленко – журналист в киевската медия НВ, видеата са достоверни и на тях наистина се виждат пленените украински защитници от Змийския остров.

Павленко ни насочи към медийна публикация на Ukrinform от 1 март, която съдържа официално изказване на говорителя на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко. Анализирайки видеоматериалите, разпространени от Руската федерация, ние и Въоръжените сили на Украйна идентифицирахме по-голямата част от военнослужещите. Разбира се, сега Руската федерация се опитва да ги използва в информационната пропаганда…„, казва той. Видеото също е от 1 март и може да бъде видяно и в YouTube.

Що се отнася обаче до това дали украинските военни са в плен, или са освободени да се завърнат у дома, след като са подписали документи за неучастие в по-нататъшни военни действия – към момента тази информация не може да бъде потвърдена или опровергана.

Проверено:

Информацията, че украинските граничари от Змийския остров са живи, е вярна. Военните са били разпознати от граничната служба и Въоръжените сили на Украйна. Най-широко разпространените видеа от репортажи на руски медии са автентични и на тях се виждат именно украинците от острова. Към момента няма проверима информация относно това дали украинските военни са в плен или са освободени.

Източници

BBC. Герои мема „Русский военный корабль, иди на…“ с острова Змеиный живы, но взяты в плен. 25.02.2022 г.: https://www.bbc.com/russian/news-60523774

Ukrinform TV / YouTube. Звернення Президента України. 25.02.2022 г.: https://www.youtube.com/watch?v=fltG7ClE-nk

RT. Доставка украинских военнослужащих домой — видео. 26.02.2022 г.: https://russian.rt.com/world/video/968235-voennye-vsu-sevastopol

Вести Севастополь / YouTube. Украинские военные с острова Змеиный рассказали, как к ним относятся в Севастополе. 27.02.2022 г.: https://www.youtube.com/watch?v=ddeV1EdTJQs

Публикация от официалната страница на Държавната гранична служба на Украйна във Фейсбук. 26.02.2022 г.: https://www.facebook.com/DPSUkraine/posts/285013563737521

Публикация от официалната страница на Министерството на инфраструктурата на Украйна във Фейсбук. 26.02.2022 г.: https://www.facebook.com/MinInfra.UA/posts/318960163605505?fbclid=IwAR2JYt7QE80XA2W2EYA2baNzIPjB0gbjgJJ06VhHNrdW2jVrDEJuxF545PU

Публикация от официалната страница на Военноморските сили на Украйна във Фейсбук. 28.02.2022 г.: https://www.facebook.com/navy.mil.gov.ua/posts/324444389723150

Публикация от официалната страница на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук. 28.02.2022 г.: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/261439192835833

Публикация от официалната страница на Министерството на отбраната на Украйна във Фейсбук. 28.02.2022 г.: https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA/posts/266139015698558

UKRINFORM. Прикордонники з острова Зміїний: ДПСУ ідентифікувала майже всіх, кого захопили росіяни. 01.03.2022 г.: https://www.ukrinform.ua/amp/rubric-ato/3416824-prikordonniki-z-ostrova-zmiinij-dpsu-identifikuvala-majze-vsih-kogo-zahopili-rosiani.html

Ukrinform TV / YouTube. Прессекретар Державної прикордонної слжуби України Андрій Демченко щодо ситуації з островом Зміїний. 01.03.2022 г.: https://www.youtube.com/watch?v=ufRItolJkaE

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Божидар Ангелов
Божидар Ангелов
Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката