fbpx

„Гражданската война в САЩ“, която не се състоя

Набралите популярност твърдения за „гражданска война“ в САЩ се основават на реални събития, но са силно преувеличени или превратно тълкувани от определени български и чуждестранни медии и източници. Конфликтът между Федералното правителство в САЩ и губернатора на щата Тексас, подкрепян от други републикански щати, е част от по-голям политически спор между републиканци и демократи в контекста на предстоящите избори. Напрежението по южната граница на САЩ е обект на дезинформационни операции от руски и китайски източници, които усилват съдържание на десни или алтернативни американски информационни медии. 

Какво се случи 

През 2023 г. местната власт в Тексас поставя огради с бодлива тел по поречието на реката в Ийгъл Пас, които спират достъпа до мястото на служители от федералната гранична полиция и им пречат да извършват охранителните си задължения, включително да спасяват хора от смърт. На 22 януари 2024 г. Върховният съд отсъди, че оградата по границата между Мексико и Тексас може да бъде премахната от федералните власти. Решението бе взето в полза на администрацията на Джо Байдън, която съди местната власт в Тексас. 

В САЩ има два вида власт – щатска или местна, и държавна, която се нарича федерална. Всеки от 50-те щати има свои органи на управление и може да приема и прилага свои закони. Федералното правителство има правомощието да промени тези закони и по конституция то има последната дума по определени казуси, сред които и имиграцията. В случая с имиграцията аргументът е, че е много по-ефективно действия, свързани с имигрантите, да бъдат регулирани от една централизирана власт, отколкото от 50 местни власти, всяка със свое разбиране за ситуацията. Знаковото решение на Върховния съд по този въпрос гласи, че няма как 49 щата да рискуват да бъдат вкарани във война или международен конфликт заради действията на един щат спрямо определена чужда държава и нейните граждани. 

Губернаторът на Тексас Грег Абът отказа да уважи решението на Върховния съд да се премахне телената ограда. Така де факто постави под въпрос авторитета на федералното правителство. Абът от години използва ресурсите на Националната гвардия, т.е. армията на щата Тексас, които са под негов контрол, за патрулиране на границата. Конфликтът между Абът и Байдън върви по линиите на политическата поляризация в САЩ, както и на културните войни – републиканци срещу демократи, анти-имигранти срещу про-имигранти, онези, които искат повече политическа независимост за щатите срещу федералистите. Но подобни конфликти не са от вчера, не означават гражданска война, нито са еквивалент на военно положение в Тексас. По-скоро са сигнал за тежка предизборна година. 

Кой обяви гражданската война? 

В България твърденията за гражданска война в САЩ започват да циркулират по-активно около 26 януари 2024 г. Публикация във Фейсбук от тази дата, например, включва трейлър от предстоящия холивудски филм „Гражданска война“, като се твърди, че „той може да се окаже реалност“. Описанието съдържа редица неверни твърдения и нарича президентът на САЩ Джо Байдън „касапин“. 

На същата дата сайтът kritichno.bg публикува материал, че „САЩ са на ръба на гражданска война“. Статията цитира американски либертариански агрегатор за новини, както и два крайнодесни акаунта в Туитър (X). Онлайн порталът последователно разпространява дезинформация с източник консервативни издания, насочена срещу ЕС и либералната идеология като цяло и в унисон с пропагандата на Кремъл. Сайтът „Критично“ е създаден миналата година от бившия пиар на БСП и коментатор в „Поглед.инфо“ Валентин Кардамски.

„Новината“ набира сили на 27 януари, когато и kritichno.bg публикува втори материал по темата. Същият текст излиза и в Informiran.net, както и в ПИК. В тези материали се цитират медии от консервативната екосистема и в частност коментарни, т.е. субективни предавания като Fox and Friends на Fox News (която има отделна новинарска редакция). ПИК дори обещава „подробности за безпрецедентната криза в САЩ“. Тези три идентични материала се позовават и на ненадеждни медии от същата дясна медийна среда, като Off The Press, списван от Джоузеф Кърл, колумнист в консервативния The Washington Times, определян от независими оценители като ненадежден източник с липса на прозрачност, свободна интерпретация на фактите и с ниска достоверност. 

Идентичните статии на „Критично“, ПИК и „Информиран“ споменават и Скот Ритър, бивш офицер от военноморските сили, който е осъждан за сексуални посегателства над малолетни. Ритър отново под светлината на прожекторите поради антиукраинските си коментари и ролята си на военен „анализатор“ на руската инвазия и войната в Украйна. В своите изказвания той хвали военната мощ и неизбежната победа на Русия. Ритър е публикуван редовно в руските медии Russia Today и Sputnik, а през 2023 г. прави турне с книгата си в Русия. 

Клипове от коментарни сегменти на Fox News се публикуват и във Фейсбук с коментари, които предричат гражданска война в САЩ. Собственикът на „ПИК“ Недялко Недялков също пише статус, в който казва, че „не виждам как ще се размине без гражданска война“. Статия, озаглавена „САЩ пред Гражданска война!“ (запазен е оригиналният правопис – б.а.) от същата дата в bnews.bg, цитира сайта на Диляна Гайтанджиева „Обективно.бг“ и „Труд“. Материалът на bnews е споделен в добре познати групи, където се разпространява манипулативно или невярно съдържание, сред които „Приятели на Россия!“, „ПОЛИТИКА“ и „БСП за България“.

Отново в „Труд“ четем на 28 януари, че „Тексас е готов за война със САЩ“. Източниците? Fox News и журналистът на свободна практика Тъкър Карлсън, известен с проруските си позиции (и скорошното си „интервю“ с Владимир Путин). Самият материал обаче противоречи на заглавието, в което е цитиран губернаторът на Тексас: „Абът заяви това [че е подготвен за потенциален конфликт с федералните власти] в подкаста на журналиста Тъкър Карлсън, но добави, че подобен сценарий за момента е малко вероятен“. 

Ден по-късно сайтът Informiran.net, който е доказан разпространител на дезинформация,  публикува кратка статия по темата със сходно съдържание, в която се цитират Недялко Недялков и Страхил Ангелов, бивш кадър на БСП, известен с това, че се среща с Башар Асад след избухването на войната в Сирия и с твърденията, че е посещавал многократно посолството на Северна Корея. На 29 януари „Поглед.инфо“ пише: „Започна се! Тексас обяви за нахлуване, 25 губернатори го подкрепиха“. Проруският информационен сайт не изневерява на практиката си да препубликува преводни материали директно от руски източници.

В тези и други материали четем сходни твърдения, като например, че в Тексас е обявено инзвънредно положение поради „инвазията“ на щата от нелегални мигранти. Такова положение в Тексас не е обявено, има различни декларации за бедствено положение и криза по границата, както и такива свързани с метеорологични условия. Губернаторът Абът действително излезе с позиция, но тя се позовава на остарели законови постановки, които правни експерти отхвърлят като несъстоятелни в този контекст, тъй като Щатите нямат право да се действат спрямо нашествия (инвазия) без Федералното правителство. Самият аргумент, че нелегалните мигранти са нашественици в смисъла на вражески елементи, е много слаб от гледна точка на закона. 

Друго невярно твърдение в проследените материали е, че ситуацията се развива откакто Джо Байдън и Демократите са на власт и южната граница на САЩ е на практика свободна за достъп. Всички проследени материали и публикации са подчертано враждебни към демократите и президента Джо Байдън, което е характерно и за консервативната медийна екосистема в САЩ. Към края на миналата година обаче демократите бяха критикувани, че продължават политиките на републиканския президент Доналд Тръмп за изграждане на ограда по границата. 

Броят на депортациите също е нараснал спрямо предишни периоди, като през 2023 г. са депортирани двойно повече нелегални мигранти спрямо предишната година. По-голямата картина също е такава – данните го показват, като по време на управлението на демократа Обама са върнати дори повече мигранти в нарушение, отколкото по време на мандата на Доналд Тръмп. Твърдението, че „границата е свободна за достъп“ e абсурдно за една от най-охраняваните и наблюдавани, но и най-големи и следователно трудни за контролиране граници в света. 

В рамките на дни редица български медии също направиха проверка на фактите и опровергаха неверните твърдения. Сред тях са Би Ти Ви, „ОффНюз“, „Дебати БГ“ и дори „Петел БГ“. БТА също отразява новината, но в контекст, че твърденията за „гражданска война“ се тиражират основно от десни и консервативни политици и активисти. Миграционният поток действително нараства, но причините за това са комплексни и варират от изтичане на политики от времето на пандемията до редица кризи в южноамериканските държави, откъдето идват мигрантите.

Задържания по югозападната граница, в синьо – по време на мандатите на президентите на демократичната партия, в червено – на републиканската. 

Колкото до твърденията в материалите, че нелегалните мигранти внасят наркотици, редица експерти потвърждават, че по-голямата част от нелегалните наркотични вещества се внасят в страната по регулярни канали, а не се пренасят от нелегални мигранти. Шокиращите клипове с наркозависими и бездомни често са от изолирани зони, като например квартала „Кенсингтън“ във Филаделфия, където от десетилетия се търгува с дрога. Това е проблем, който има много малко общо с нелегалните имигранти, но има общо с опиоидната криза, предизвикана от корпорации като „Пърдю Фарма“, проблемите на системния расизъм и историческата сегрегация, бедността и други елементи от историята и икономиката на страната. Подобни гледки често остават изолирани в гетата и са рядкост извън определени зони в големите градове.

Русия и Китай: координирани усилватели 

Руски източници също спекулират с потенциална гражданска война в САЩ, използвайки например корицата на списание Newsweek, което в броя си анализира кризата по границата и (не)възможното отцепване на Тексас. В един от материалите в този брой на Newsweek пише например, че по-голямата част от жителите на щата биха гласували срещу отцепване от САЩ. Фактите обаче не пречат на различни източници да извадят корицата от контекст и да я използват за собствени цели. Публикации с тази корица стигат и до българските социални мрежи.

На 26 януари руската „Риа Новости“ публикува изказване на Димитър Медведев, в което Медведев казва, че е все по-вероятно създаването на Тексаска Народна Република и говори за „отслабената хегемония на САЩ“, в синхрон с вече изследвани руски пропагандни тези. 

Разследване на Wired показва, че кампании на руснаците са усилвали призивите за „гражданска война“, свързани с напрежението по южната граница. Данни от две независими организации, предоставени на медията, показват координирана руска активност по темата в Телеграм и Туитър (Х). Освен Медведев, по темата се изказват и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, както и депутатът Сергей Миронов, който даже предлага помощ на Тексас с провеждането на референдум за независимост и обещава Русия веднага да припознае новата република.

Съчетанието „Free Texas“ е било използвано в Туитър почти само от руски акаунти, свързани с т.нар. „фабрика за тролове“. Други руски акаунти онлайн се преструват на про-Тексас профили. В Китай също активно се разпространяват твърдения, че Тексас е обявил независимост и предстои откъсване от САЩ, пише в разследване на BBC. Подобно на българските и руските източници, китайските също цитират консервативни и крайнодесни говорители, понякога в абстрактни изказвания като „съществуват опасения, че конфликтът ще ескалира в гражданска война“, без обаче да се уточнява чии са опасенията и колко са легитимни.

Не е нова стратегията вътрешните конфликти в САЩ да се използват за посочване на слабостта на страната от държави, които възприемат Щатите като вражеска държава. Неслучайно някои от вметките за гражданска война в САЩ датират отпреди настоящия конфликт и са проследими до Русия. На 26 август 2023 г. Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС, заявява, че Америка е в състояние на хаос и че „подобни вътрешни конфликти често водят до гражданска война“. Медведев „предсказва“ гражданска война в Щатите още от 2022 г., като същите предсказания бяха обект на подигравки в края на тази година. Руските мрежи изобилстват от гръмки заглавия за гражданската война, подобни на тези в България. Такива публикации откриваме и през 2020 г. 

Дяволът винаги е в детайла 

С информация за събитията в САЩ се злоупотребява системно от редица български медии. В подобни примери като казуса с Тексас не става дума толкова за неверни твърдения, колкото за превратно тълкуване на реални събития и манипулиране на фактите, включително чрез апокалиптични колажи и музика, безпочвени твърдения, премълчаване на информация и тенденциозно тълкуване. Тези способи не са запазена марка на чуждестранните медии, напротив: данни и проучвания показват, че консервативната медийна екосистема в САЩ тенденциозно разчита на дезинформация и манипулативни твърдения. Тези вътрешни уязвимости се използват от външни играчи за собствените им цели, като например Русия. 

Кризата по южната граница е факт, който нито демократите, нито републиканците отричат. Както много други казуси, и този се е превърнал в заложник на различни политически игри – включително и в коз за републиканците за предстоящите избори. На 5 февруари 2024 г. бе представен пореден проектобюджет за подсилване на охраната по границата. Дали тези мерки са приети и как ще бъдат приложени, зависи само от онези, които имат властта да ги приемат и приложат. На 7 февруари републиканците отхвърлят проекта. Междувременно както президентът Джо Байдън, така и губернаторът на Тексас Грег Абът си служат с неверни твърдения по темата. И така, спорът за тексаската граница си остава по-скоро политика, отколкото война. 

Нещо повече – има много повече дълбочина и исторически контекст, отколкото ни представят повечето новинарски медии. Дебатът дали местната власт трябва да има повече правомощия, или те трябва да се централизират в едно федерално правителство, което да вземе превес, поражда напрежение между двете власти, което е част от историята на САЩ от самото основаване на държавата. То е обект на постоянни съдебни спорове, някои от които – както и в този случай, – стигат до Върховния съд на САЩ. 

Този разговор е толкова дълбоко вкоренен в традициите, че е довел до пренаписването на самата конституция на държавата. Специално в случая на Тексас има още малко история – щатът се отцепва и между 1836–45 г. В Тексас и до днес има движения, които призовават за независимост – още отпреди настоящите конфликти и кризата по границата. Но отцепването на щат от „съединението“ е законово невъзможно – това е подсигурено категорично от цялата система, изградена след Гражданската война в САЩ. И политиците го знаят много добре, затова и през годините го използват основно за събиране на гласове. Истинските проблеми, обаче, остават неразрешени. И в точния момент се превръщат в ускорител за неверни твърдения, от които печелят само онези, които ги разпространяват.

Автор: Йоанна Елми

Редактор: Ралица Ковачева

Източници

Решение на Върховния съд на САЩ от февруари 2024 г.: https://www.texastribune.org/2024/01/22/texas-border-supreme-court-immigration/ 

PBS, Border standoff between Texas, feds intensifies as governor defies Supreme Court ruling: https://www.pbs.org/newshour/show/border-standoff-between-texas-feds-intensifies-as-governor-defies-supreme-court-ruling#:~:text=This%20week%2C%20the%20Supreme%20Court,the%20border%20in%20Eagle%20Pass

Factcheck.bg, Портфейлът на ЕС за цифрова самоличност не е „електронен намордник за контрол“: https://factcheck.bg/portfejlat-na-es-za-cifrova-samolichnost-ne-e-elektronen-namordnik-za-kontrol/ 

Factcheck.bg, Изфабрикувано разследване обвинява Елена Зеленска, че доставя украински деца на педофили на Запад: https://factcheck.bg/izfabrikuvano-razsledvane-obvinyava-elena-zelenska-che-dostavya-ukrainski-deca-na-pedofili-na-zapad/ 

Информация за идеологическия уклон на Джоузеф Кърл, Off The Press: https://www.allsides.com/news-source/joseph-curl-media-bias 

Информация за Washington Times: https://adfontesmedia.com/washington-times-bias-and-reliability/

Media Bias/Fact Check, Washington Times – Bias and Credibility: https://mediabiasfactcheck.com/washington-times/ 

Factcheck.bg, Не е вярно, че американската компания BlackRock забранява на Украйна да погребва убитите си войници в гробища: https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-amerikanskata-kompaniya-blackrock-zabranyava-na-ukrajna-da-pogrebva-ubitite-si-vojnici-si-v-grobishta/ 

Factcheck.bg, От Кремъл, с любов. Т.Карлсън: https://factcheck.bg/ot-kremal-s-ljubov-t-karlsan/ 

Factcheck.bg, ДезInformiran.net – кой прокара твърдението за демонтаж на паметника на Шипка и още лъжи: https://factcheck.bg/dezinformiran-net-koj-prokara-tvardenieto-za-demontazh-na-pametnika-na-shipka-i-oshte-lazhi/ 

Актуални обявления от официалната страница на губернатора на Тексас за обявени кризисни и инзвънредни положения: https://gov.texas.gov/search?q=state+of+emergency 

Декларация за бедствено положение по южната граница от декември 2023 г.: https://gov.texas.gov/news/post/governor-abbott-renews-border-disaster-declaration-in-december-2023 

Декларация за инзвънредно положение, свързано с метеорологичните условия: https://gov.texas.gov/news/post/governor-abbott-activates-state-emergency-response-resources-ahead-of-severe-weather-threats 

Позиция на губернатора на Тексас Грег Абът относно решението на Върховния съд на САЩ от 24 януари 2024 г.: https://gov.texas.gov/news/post/governor-abbott-issues-statement-on-texas-constitutional-right-to-self-defense 

Правна експертна оценка на аргументите на Грег Абът: https://www.lawfaremedia.org/article/governor-abbott-s-perilous-effort-at-constitutional-realignment 

CNBC, White House speeds up additions to Trump border wall years after Biden vowed ‘not another foot’: https://www.cnbc.com/2023/10/05/white-house-waives-26-laws-for-us-mexico-border-wall-construction.html 

NBC news, Biden administration ramps up deportations: https://www.nbcnews.com/politics/immigration/biden-administration-ramps-up-deportations-rcna96351

Washington Post, Deportations of migrants rise to more than 142,000 under Biden: https://www.washingtonpost.com/immigration/2023/12/29/immigrants-ice-border-deportations-2023/ 

Официални данни за депортираните и върнати нелегално пребиваващи между 1892 и 2019: https://www.dhs.gov/ohss/topics/immigration/yearbook/2019/table39 

POLITIFACT, Donald Trump “deported less, believe it or not, than Barack Obama even did.“: https://www.politifact.com/factchecks/2024/jan/04/ron-desantis/ron-desantis-is-right-barack-obama-deported-more-p/ 

Пример за охраната по южната граница на САЩ, MAPPING PROJECT REVEALS LOCATIONS OF U.S. BORDER SURVEILLANCE TOWERS: https://theintercept.com/2023/03/20/border-surveillance-map/ 

PBS, MAPPING PROJECT REVEALS LOCATIONS OF U.S. BORDER SURVEILLANCE TOWERS, Причините за увеличението на броя на нелегално мигриращите към САЩ: https://www.pbs.org/newshour/politics/whats-behind-the-influx-of-migrants-crossing-the-u-s-southern-border 

npr, Many Americans falsely think migrants are bringing most of the fentanyl entering U.S., Данни и репортажи за вноса на фентанил и други наркотични вещества през южната граница: https://www.npr.org/2022/08/18/1118271910/many-americans-falsely-think-migrants-are-bringing-most-of-the-fentanyl-entering

POLITIFACT, Fentanyl deaths are up, but GOP ads mislead by blaming ‘open borders,’ migrants crossing illegally: https://www.politifact.com/article/2022/oct/28/fentanyl-deaths-are-up-but-gop-ads-mislead-by-blam/

Daily Mail, Shocking new video from the streets of Philadelphia
Изолирани общности в САЩ, където има т.нар. Open-air drug markets и се търгува открито с наркотици:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-12310761/The-drug-addled-streets-Philadelphia-Shocking-footage-zombified-tranq-addicts-swaying-sidewalk-presidential-candidate-Vivek-Ramaswamy-visits-warzone-Democrat-city.html

Inquirer, Police Commissioner Kevin Bethel on restoring a sense of ‘order’ to Philadelphia: https://www.inquirer.com/news/kevin-bethel-philadelphia-police-plans-20240215.html 

PlanPhilly, Why Philly keeps a billion-dollar open-air drug market contained in Kensington: https://whyy.org/articles/why-the-philly-region-has-chosen-to-keep-a-billion-dollar-open-air-drug-market-contained-within-the-borders-of-my-neighborhood/ 

Капитал, Кризата с опиоиди в САЩ: фармацевтичните гиганти договориха споразумение за 26 млрд. долара: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2021/07/22/4235490_krizata_s_opioidi_v_sasht_farmacevtichnite_giganti/

Тоест, Какво ни казва Джордж Флойд: https://www.toest.bg/kakvo-ni-kazva-george-floyd/

Тоест, Джейкъб Лорънс, или когато историята се превърне в изкуство: https://www.toest.bg/jacob-lawrence/

Harvard Health Publishing, Poverty, homelessness, and social stigma make addiction more deadly: https://www.health.harvard.edu/blog/poverty-homelessness-and-social-stigma-make-addiction-more-deadly-202109282602

PenLDI, The War on Drugs as Structural Racism: https://ldi.upenn.edu/our-work/research-updates/the-war-on-drugs-as-structural-racism/

PlanPhilly, History is repeating in Kensington. It doesn’t have to be this way: https://whyy.org/articles/history-is-repeating-in-kensington-it-doesnt-have-to-be-this-way/ 

Newsweek: https://www.newsweek.com/2024/02/09/texas-independence-texit-1863224.html 

Newsweek, Exclusive: How Texas Would Vote if Independence Referendum Held Today:
https://www.newsweek.com/exclusive-how-texas-would-vote-if-independence-referendum-held-today-1867488 

Wired, Russia Is Boosting Calls for ‘Civil War’ Over Texas Border Crisis: https://www.wired.com/story/russia-disinformation-campaign-civil-war-texas-border/ 

Свободна Европа, Пригожин призна, че е създал „фабриката за тролове“, която според САЩ е манипулирала изборите през 2016 г.: https://www.svobodnaevropa.bg/a/32271271.html

BBC, Misinformation spreads in China on ‘civil war’ in Texas: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68185317

CNN, Chinese media seizes on US tensions to float false ‘civil war’ theories: https://www.cnn.com/videos/world/2024/02/08/china-media-us-disinformation-pkg-ripley-ebof-vpx.cnn

Columbia Journalism Review, Study: Breitbart-led right-wing media ecosystem altered broader media agenda: https://www.cjr.org/analysis/breitbart-media-trump-harvard-study.php

Open Access, Network Propaganda: https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/28351

PBS, Inside the study showing conservatives retweeted Russian trolls 30 times more often than liberals: https://www.pbs.org/newshour/science/inside-the-study-showing-conservatives-retweeted-russian-trolls-30-times-more-often-than-liberals 

Reuters, US Senate unveils $118 billion bill on border security, aid for Ukraine, Israel: https://www.reuters.com/world/us/us-senate-unveils-118-billion-bipartisan-bill-tighten-border-security-aid-2024-02-04/  

NBC News, Republicans kill border bill in a sign of Trump’s strength and McConnell’s waning influence: https://www.nbcnews.com/politics/congress/republicans-kill-border-bill-sign-trumps-strength-mcconnells-waning-in-rcna137477 

FactCheck.org, Biden and Abbott Twist Their Border Narratives: https://www.factcheck.org/2023/01/biden-and-abbott-twist-their-border-narratives/ 

TIME, No, Texas Can’t Secede, and the Border Fight Is About Politics More Than Policy: https://time.com/6591108/texas-secession-border-texit/

The Texas Tribune, No, Texas can’t legally secede from the U.S., despite popular myth: https://www.texastribune.org/2021/01/29/texas-secession/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката