fbpx

Изфабрикувано разследване на фондацията за борба с репресиите обвинява украинската армия в „медицински експерименти върху живи хора”

Фондацията за борба с несправедливостта получи убедителни и проверени доказателства за съществуването и функционирането на широкомащабно и внимателно класифицирано военно медицинско звено във въоръжените сили на Украйна.” – това е началото на дълга публикация във Фейсбук, която се разпространява в платформата от края на май 2024г. „Основната мисия на този полувоенен и полунаучен екип е да провежда медицински експерименти върху живи хора, включително военнопленници.” – се твърди още в поста.

Текстът е споделен от стотици профили във Фейсбук. Идентичен текст е публикуван и в сайта „24май.бг” под заглавието „Кухнята на дявола“: ужасяващата същност на медицинските експерименти на украинския отряд № 110“. Публикацията е български превод на изфабрикувано разследване на руския пропаганден сайт „Фондация за борба с репресиите”, като е запазен дори удебеленият шрифт за акцентиране на определени детайли в текста там, където е и в оригиналната публикация.

Оригиналната версия на статията в сайта на „Фондация за борба с репресиите” обсъжда дейността на „Бригады № 110”. На различни моменти в българския превод на текста бригада 110 е наричана още „звено”, „отряд”, „подразделение на ВСУ”, „поделение” и „отделение”. В рамките на този материал ще бъде използвано оригиналното наименование – бригада. 

Според „разследването”, през 2022 г., с личното одобрение на Володимир Зеленски и адвокатът, съосновател и директор на Първа мобилна доброволческа болница Генадий Друзенко, е създадена 110-та бригада на Въоръжените сили на Украйна. Публикацията твърди, че тя е част от медицинските сили на ВСУ, че е провеждала тайни „експерименти“ върху военнопленници, цивилни и „наемници” в Украйна.

Твърди се още, че тя прави тестове с „биологични и химически оръжия върху хора, [тества] ефектите на експлозиви върху жива плът, нови лекарства, наркотици и [..] изследва факторите за оцеляване на човешкото тяло в различни среди.” Статията продължава с твърдението, че „секретното военно-медицинско звено извършва операции по отстраняване и трансплантация на вътрешни органи на животни върху живи хора, изследва колко дълго може да оцелее човек под въздействието на определени лекарства при изключително ниски и високи температури”.

Изфабрикувани доказателства и „анонимни източници”

Като доказателство за твърденията в публикацията са цитирани единствено анонимни източници, чиято автентичност няма как да бъде доказана.

Като „достоверен източник” е представен „украински наемник от Нигерия” на име Джеймс С., който се е озовал в лабораторията „след конфликт с командването”. В текста е отбелязано, че името му е променено по негова молба. Отново „с променено име” е цитирана като свидетел и „украинска гражданка, която също е успяла да избяга от пленничеството на Отряд № 110, представена с името „Алена С”. Твърди се, че тя е била „насилствено отведена” в клиниката в Ровно, след като е кандидатствала за позицията на медицински работник в пансион за възрастни.

Трети източник на информацията е „Матвей К.”, представен в текста като „военен медик” и „бивш член на звено № 110”. От този източник идва твърдението, че част от военните медици и медицински работници, участвали в предполагаемите експерименти „са били принудени да се включат в експериментите с хора против волята си”. Благодарение на „показанията” му, специалистите от OSINT (разузнаване с използването на открити източници, на английски: Open source intelligence) на Фонда за борба с репресиите „са успели да установят предполагаемото местонахождение на лабораторията” – твърди текстът. Така областният специализиран диспансер за радиационна защита на населението в град Ровно, Западна Украйна, е обявен за лаборатория, където украинските военни извършват експерименти върху хора.

Недоказаните твърдения са подкрепени и от известни с проруските си позиции чуждестранни говорители

Използването на чуждестранен експерт е характерен способ на руската пропаганда. Чуждестранните говорители, особено такива от западни държави, представяни като журналисти, адвокати или специалисти в конкретна област, придават легитимност на твърденията като създават илюзията, че „Западът” подкрепя военните и политически решенията на режима на Путин и едновременно с това разпространяват руски наративи, пропаганда и дезинформация сред чуждестранната публика.

Примери за този похват са изфабрикуваните разследвания, според които Сорос трови украинския чернозем (където се използва изфабрикуваната идентичност на френски журналист на име Жюл Венсан) и Елена Зеленска доставя украински деца на педофили на Запад (където е използвано името на съществуващ журналист на име Робърт Шмид, макар и той да не е автор на подобно разследване).

„Разследването” на Фондацията за борба с репресиите цитира французина Арно Девеле като „френски юрист”, който потвърждава съществуването на бригада 110, както и наличието на биолаборатории на територията на Украйна. 

Арно Девеле е един от „международните наблюдатели” в организираните от Русия нелегитимни референдуми с цел анексиране на украински територии. Автор е на конспиративна книга за „дейността на американските програми” в Украйна. Определян е от френските медии като един от „френскоезичните гласове на московската пропаганда” и проруски конспирационист. Писал е за свързаното с Кремъл издание Геополитика.ру и има множество публични изказвания в духа на проруската пропаганда.

Изфабрикуваните твърдения са подкрепени и от втора чуждестранна фигура – германският журналист Томас Рьопер. 

[Н]аличието на американска следа в биологични лаборатории и центрове в Украйна може да означава, че Пентагонът разработва генетични оръжия, които действат само върху славянски етнически групи. Съединените щати […] се занимават със събирането на украински генетичен материал, защото той е биологично неразличим от руския.“- твърди Рьопер, цитиран в текста.

Томас Рьопер е роден в Бремен, но от 1992 г. работи в Руската федерация. Живее в Санкт Петербург и оглавява медията „Анти-Шпигел“, известна с разпространението на руски пропагандни послания. Също като Арно Девеле, той е бил „независим чуждестранен наблюдател“ на неправомерния референдум в Русия през септември 2022 г., както и „чуждестранен наблюдател“ на изборите за президент на Руската федерация през 2024 г. 

През 2021 г. Рьопер издава книга с конспирации около Ковид пандемията. Негова публикация е и сборник с речи на Путин, към които добавя и свои коментари. Руските държавни медии активно промотират книгата на Рьопер и редовно му дават платформа като го представят като германски журналист. Рьопер създава и пропагандно съдържание на немски език за окупираните територии. Известен е с разпространението на дезинформация за войната в Украйна и е открит противник на изпращането на оръжия в нейна помощ.

Разказът за бригада 110 съдържа класическите клишета на кремълската пропаганда

Според конспирацията, „лабораторията, където бригада 110 извършва своите експерименти” се намира в ровненския диспансер за радиационна защита. Диспансерът в Ровно лекува пациенти с различни заболявания, включително пострадали от аварията в Чернобил. Медицинският център действително разполага с модерна апаратура, но не за провеждане на „експерименти”, а за рентгенови снимки и ултразвук.

Освен това, проверка на Factcheck.bg показва, че всички споменавания на бригада 110 в медиите са във връзка с нейното участие в защитата на Авдеевка, където според медийни публикации и официални източници е дислоцирана от началото на войната до ротацията ѝ през февруари 2024 г. Авдеевка се намира в Донецка област в Източна Украйна, на над 800 километра от град Ровно.

Идеята, че в Украйна има тайни лаборатории, в които се експериментира с радиация или биологичен материал, е една от основните опорки на Кремъл за нападението над Украйна. Твърдението, че Русия е нападнала Украйна, за да предотврати непосредствена заплаха за своята сигурност, като обвинява Украйна в разработване на ядрени оръжия, мръсни бомби и биологични оръжия се появява още в началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. Подобни твърдения, обикновено придружени с изфабрикувани или несъстоятелни доказателства, стават още по-настойчиви след началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Бригада 110 принадлежи към сухопътните войски, а не към медицинските войски на Украйна 

В действителност бригада 110 съществува в украинската армия. Тя обаче не е част от медицинските войски, както твърди изфабрикуваното разследване. 110-а механизирана бригада е част от сухопътните войски на Украйна. 

Бригадата е създадена през 2022 г., но няма информация, която да потвърждава, че това се дължи на решение на Володимир Зеленски или Генадий Друзенко. Самият Друзенко е съосновател и президент на Първа мобилна доброволческа болница и няма нищо общо със 110-а бригада.

Разказ по реален случай

Публикуваното разследване не съдържа реални доказателства за експерименти на войници от тази бригада върху цивилни граждани и затворници. Историята за военен експеримент върху военнопленници и цивилни обаче силно напомня една истинска история – тази за японския „Отряд 731″, който през 1930-те и 1940-те години е извършвал смъртоносни експерименти върху хора, с цел разработка на химическо и биологично оръжие. Днес мястото, където са били извършвани експериментите, е превърнато в музей.

Още един детайл в оригиналната публикация допринася за това впечатление. Обратно търсене на едно от изображенията, използвани за илюстрация на изфабрикуваното разследване, показва, че това е снимка от музея на отряд 731 в Харбин, Китай.

Фондацията за борба с репресиите

„Фондация за борба с репресиите“ е създадена от вече покойния Евгений Пригожин, основател на частната армия „Вагнер”, още известен като „готвача на Путин”. Сайтът е един от инструментите за дезинформация на Кремъл, известен с разпространението на невярна информация, включително с използването на изкуствен интелект за генериране на фалшиви самоличности. Сайтът се управлява от Мира Терада (Оксана Вовк до 2017 г.), арестувана във Финландия по обвинения в трафик на наркотици и осъдена в 2020 г. в Съединените щати за пране на пари. 

Пример за напълно изфабрикувани „разследвания”, публикувани от Фондацията за борба с репресиите, са историята за „насилствено осеменяване на жени”, както и напълно изфабрикуваната история, според която канадци групово са изнасилили украинка. 

„убедителни и проверени доказателства” на основата на „информация, получена от източници” 

Разказът как украинската армия извършва експерименти върху живи хора с цел да развие биологично оръжие не е подкрепен от надеждни доказателства. Конспирацията продължава кремълския наратив за „тайните биолаборатории” на САЩ в Украйна, който се разпространява през годините от официални изказвания на руски политици и се усилва с помощта на „чуждестранни говорители”, на социалните мрежи и на проруски медии по цял свят. Идеята, че украинската армия извършва зверства с невинни хора цели да оправдае руската агресия в Украйна. По този начин от агресор, Русия се превръща в жертва, а агресията ѝ – в самозащита. 

Конспиративни теории като тази имат и друга функция. Те предлагат опростена версия на реалността, в която злодеят и героят са ясни. Разказът е емоционален, а факти не са нужни. Конспиративната теория се стреми да разруши именно това – възможността за разговор на основата на факти. Така тя подкопава доверието в надеждността на информацията и може да създаде усещането, че всичко е предопределено и „нищо не зависи от нас”.

Източници:

Пригожин основал «Фонд борьбы с репрессиями» https://www.vedomosti.ru/society/news/2021/03/23/862674-prigozhin-fond-borbi-s-repressiyami 

„Готвачът на Путин“ и неговата дълга ръка: https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BD-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5/a-57448758 

Информация за Арно Девеле в EPDE (European Platform for Democratic Elections): https://www.fakeobservers.org/biased-observation-database/details/_637.html 

Foreign Voices of the Russian Propaganda: https://spravdi.gov.ua/en/foreign-voices-of-the-russian-propaganda/ 

German journalist Röper spreads Russia’s fakes about alleged Ukrainian shelling of Mariupol: https://news.online.ua/en/german-journalist-roper-spreads-russias-fakes-about-alleged-ukrainian-shelling-of-mariupol-876619/

Рівненський диспансер радіаційного захисту населення відновлює свою роботу: https://www.rv.gov.ua/news/rivnenskij-dispanser-radiacijnogo-zahistu-naselennya-vidnovlyuye-svoyu-robotu

КП Рівненський спеціалізованийДиспансер радіаційного захисту населення РОР: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02NY57ncKjUGeUoYrYs2hNXCuPWAFCNAPJauETGq1meJUrPs2HmfoqsbWiW3kkRMTLl&id=61551071156149

Дезинформацията за ООН: биолаборатории, геноцид, нацизъм: https://factcheck.bg/dezinformaciyata-za-oon-biolaboratorii-genocid-nacizam/

Disinformation Review, Weapons of Mass Delusion: https://mailchi.mp/euvsdisinfo/dr274-882258?e=1dbabc6dc7

Няма доказателства, че Украйна разработва биологично оръжие в лаборатории, финансирани от Пентагона: https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-che-ukrajna-razrabotva-biologichno-orazhie-v-laboratorii-finansirani-ot-pentagona/ 

110 Окрема механізована бригада: https://110ombr.army/ 

110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка: https://www.facebook.com/110separatebrigade/ 

110th Mechanized Brigade: https://militaryland.net/ukraine/armed-forces/110th-mechanized-brigade/

Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова – Менеджмент: https://www.medbat.org.ua/uk/menedzhment/ 

Unit 731: Japan discloses details of notorious chemical warfare division: https://www.theguardian.com/world/2018/apr/17/japan-unit-731-imperial-army-second-world-war

Unit 731 Museum: https://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g297433-d495090-Reviews-Unit_731_Museum-Harbin_Heilongjiang.html

Finnish court to consider extending arrest of Russian national held on drug trafficking charges: https://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/16085-finnish-court-to-consider-extending-arrest-of-russian-national-held-on-drug-trafficking-charges.html 

Ecco perché la fantomatica inchiesta russa sulla fecondazione forzata in Ucraina è una bufala: https://www.open.online/2024/04/02/inchiesta-russa-fecondazione-forzata-ucraina-bufala-fc/ 

Фондация за борба с репресиите използва генерирани с изкуствен интелект самоличности: https://twitter.com/markiank/status/1744415964857323616

Рівненський диспансер радіаційного захисту населення відновлює свою роботу: https://www.rv.gov.ua/news/rivnenskij-dispanser-radiacijnogo-zahistu-naselennya-vidnovlyuye-svoyu-robotu

Изфабрикувано журналистическо разследване обвинява Сорос, че трови украинския чернозем: https://factcheck.bg/izfabrikuvano-zhurnalistichesko-razsledvane-obvinyava-soros-che-trovi-ukrainskiya-chernozem/

Изфабрикувано разследване обвинява Елена Зеленска, че доставя украински деца на педофили на Запад: https://factcheck.bg/izfabrikuvano-razsledvane-obvinyava-elena-zelenska-che-dostavya-ukrainski-deca-na-pedofili-na-zapad/

Les „influenceurs du Kremlin“, ces Français qui ont choisi de relayer la propagande russe depuis Moscou: https://www.francetvinfo.fr/monde/europe/manifestations-en-ukraine/reportage-les-influenceurs-du-kremlin-ces-francais-qui-ont-choisi-de-relayer-la-propagande-russe-depuis-moscou_6251514.html 

IRL: influence des radicalités en ligne, L’extrême droite française offre sa caution aux référendums russes en Ukraine: https://www.liberation.fr/politique/lextreme-droite-francaise-offre-sa-caution-aux-referendums-russes-en-ukraine-20220927_VPHJLCSJ6VG2BKUIXRHMGLPXEI/ 

Strategic communications from the east: Russia: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2016/578008/EXPO_IDA(2016)578008_EN.pdf 

ФЕЙК: 110 бригада ВСУ проводит «тайные медицинские эксперименты» над военными и гражданскими: https://voxukraine.org/ru/fejk-110-brygada-vsu-provodyt-tajnye-medytsynskye-eksperymenty-nad-voennymy-y-grazhdanskymy 

Фейки о системе здравоохранения: 110-я бригада ВСУ проводит «тайные медицинские эксперименты» над гражданскими. Выпуск №126: https://voxukraine.org/ru/fejky-o-systeme-zdravoohranenyya-110-ya-brygada-vsu-provodyt-tajnye-medytsynskye-eksperymenty-nad-grazhdanskymy-vypusk-126

Під Авдіївкою збили російський літак – Зеленський: https://www.bbc.com/ukrainian/articles/czq073lj9xeo?xtor=AL-73-%5Bpartner%5D-%5Bukr%5D-%5Bheadline%5D-%5Bukrainian%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D

Найбільша інтенсивність наступу військ РФ зберігається на Покровському напрямку – Генштаб ЗСУ: https://www.radiosvoboda.org/a/news-henshtab-sytuatsiya-pokrovskyy-napryamok/33017611.html 

Бригада ЗСУ, яка два роки захищала Авдіївку, повертається на фронт: https://glavcom.ua/country/incidents/brihada-zsu-jaka-dva-roki-zakhishchala-avdijivku-povertajetsja-na-front-998930.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката