fbpx

Изфабрикувано журналистическо разследване обвинява Сорос, че трови украинския чернозем

  • Изфабрикувано разследване твърди, че Александър Сорос е сключил сделка за заравяне на токсични отпадъци в плодородните украински земи;

  • Представеното като журналистическо разследване видео е публикувано от фалшив профил на френски журналист в платформата Х;

  • Използваният във видеото език съдържа необичайни за френския език изрази и граматически грешки, а профилът в Х е обявен за фалшив;

  • За доказателство на твърденията е представен разказ на „анонимен източник”, както и указ на президента, който в действителност е за друго.

В социалните мрежи се разпространяват твърдения, че съществува „разследване” на френски журналист на име Жюл Венсан. В него се твърди, че Александър Сорос е сключил договор за заравяне на токсични отпадъци на територията на Украйна с шефа на президентската администрация Андрий Йермак. За доказателство е представен разказ на анонимен „представител на Министерството на екологията и природните ресурси на Украйна”, както и копие на указ на украинския президент, предоставено от същия анонимен източник.

Според него 400 квадратни километра украинска земя ще бъдат използвани за заравяне на токсични химически отпадъци, произведени от големи американски и европейски химически, фармацевтични и петролни компании: Dow Chemical, DuPont, BASF, Evonik Industries, Vitol, Sanofi.

Действително, на 7 ноември 2023 е имало среща между Андрий Йермак и Александър Сорос. Според официалната информация от президентството на Украйна, тема на разговора са били „възстановяването на инфраструктурата и инвестициите в украинската икономика”. Обсъдени са също „важността на изземването на руски активи и прехвърлянето им за възстановяване на Украйна, както и засилването на санкционния натиск върху Русия”. Няма информация, че са споменавани токсични отпадъци.

Фалшив документ

Представеният като указ на украинския президент документ е фалшив. Действително указ с номер 603 съществува в регистъра на президентството, но с него се награждават украински военни за мъжество и саможертва през 2023 г.

Съмнение поражда и говорът на представилия се за автор на „разследването” уж френски журналист с името Жюл Венсан. Изказът му показва, че френският не му е майчин. На няколко места бърка родовете на съществителните и прави грешки в произношението. Цялостно, речта му не отговаря на автентичната френска интонация. Впечатление правят и някои грешни изрази: « faire connaissance » вместо « prendre connaissance » ; « enterrement » вместо « enfouissement » ; « liées avec » вместо « liées à ».

Фалшив профил

В описанието на профила, публикувал „разследването” в Х, потребителят се представя за журналист на свободна практика. Но според „Пижист“ – асоциация на журналистите на свободна практика във Франция – това е фалшив профил, който опитва да открадне самоличността на съществуващ журналист със същото име. Журналист на име Жюл Венсан действително съществува, но не прилича на човека на профилната снимка и не е автор на публикацията.

Профилът, публикувал несъществуващото разследване, е регистриран в платформата през септември 2018 г., но става активен едва на 15 ноември 2023 г. Активността му се състои основно от споделяне на чужди публикации до момента на споделяне на видеоклипа. Проверка на Factcheck.bg не откри друго съдържание на същия автор в социалните мрежи, нито в онлайн медиите. Проверки с инструментите за търсене на изображения PimEyes и InVid WeVerify не откриха резултат за профилната му снимка в Х, който да показва журналист. Онлайн няма никаква информация за журналист, който да носи това име и да изглежда по този начин.

Повтарящ се сценарий

Начинът, по който твърдението е изградено силно наподобява наскоро обореното от Factcheck.bg изфабрикувано разследване, според което Елена Зеленска участва в заговор за трафик на деца. Сценарият е идентичен – несъществуващ журналист публикува „разследване”, в което единствените доказателства идват от анонимен източник с уж вътрешна информация.

Factcheck.bg провери и разпространението на твърдението, че Александър Сорос е сключил сделка за заравяне на токсични отпадъци на украинска територия. Навсякъде, където това твърдение е разпространено, като източник е цитирано разследването на фалшивия журналист с анонимен източник. Твърдението може да бъде намерено на различни езици, като началото на неговото разпространение може да бъде проследено до руски източници – сайтове и Телеграм канали. На английски език твърдението е най-разпространено през публикация на сайта The Intel Drop. Същият сайт допринесе и за разпространението на невярното твърдение за фондацията на Елена Зеленска.

Проверено:

Твърденията, че Александър Сорос е сключил сделка с украинското правителство за заравяне на токсични отпадъци в украинския чернозем, се позовават на изфабрикувано разследване. Френският журналист, на когото се приписва „разследването”, не съществува. Самото „разследване” се състои от видео, в което анонимен човек говори френски с чуждестранен акцент и с граматически грешки. Представеният като доказателство за сделката президентски указ е фалшификат. 

По темата работиха също Ваня Гривова и Свилен Оприков.

Източници:

Andriy Yermak discussed with American businessman Alexander Soros the restoration of infrastructure and investments in the Ukrainian economy: https://www.president.gov.ua/en/news/andrij-yermak-obgovoriv-z-amerikanskim-biznesmenom-oleksandr-86817

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №603/2023: https://www.president.gov.ua/documents/6032023-48277

Публикация на френската асоциация на независимите журналисти, в която се потвърждава, че профилът е фалшив: https://twitter.com/pigist/status/1731631552973447351?t=lHNO9UhhUN6fHvIgdNq0YA&s=19

Изфабрикувано разследване обвинява Елена Зеленска, че доставя украински деца на педофили на Запад: https://factcheck.bg/izfabrikuvano-razsledvane-obvinyava-elena-zelenska-che-dostavya-ukrainski-deca-na-pedofili-na-zapad/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката