fbpx

„Изгорено знаме“ и „поруган паметник“: дезинформация за „антибългарската политика“ на Украйна

„ТОВА е снимка на унищожения и покварен паметник на хан Кубрат в Украйна !“, пише във фейсбук статус на потребител, но вместо описаното прикаченият кадър показва „изгореното българско знаме в Украйна“.

Двата сюжета се разпространиха вирусно в края на февруари. И то в навечерието на националния празник на България – Трети март.

Освен този статус от 29 февруари, в който потребителят е смесил двете истории по неизвестни причини, друго общо между тях е, че се посочват за доказателство за антибългарската политика на Украйна, която потиска българската идентичност.

Историите за „изгореното българско знаме“ и за „разрушения паметник на хан Кубрат“ се разпространяват паралелно от началото на войната на Русия срещу Украйна през 2022 г. Заедно с още други неверни и подвеждащи твърдения за случаи на преследване срещу българи от страна на украинските власти и забрана за изучаване на български език в училищата, те се вписват в мащабен дезинформационен наратив, насочен към отслабване подкрепата за Украйна сред българското общество.

Както Factcheck.bg вече неведнъж писа, снимката на „изгореното българско знаме в Украйна” всъщност не е нито от Донбас, нито от Киев, а е от Северна Македония. През януари 2021 г. по време на карнавал в село Вевчани българският флаг е изгорен. За това свидетелстват и български, и македонски медии. Конкретният стоп кадър е от видео репортаж от „Сител Телевизија“, само че с изрязани важни детайли, по които може да се установи точното местонахождение, източникът и виждащото се в далечината македонско знаме.

Без контекст се разпространяват и стари снимки, на които се виждат „останки от паметника на хан Кубрат“. Проверката на Factcheck.bg показа, че кадрите са реални, но са от 2021 г. Тогава вандали повдигат мемориалната плоча на паметника на хан Кубрат и изкопават земята под нея. Местните власти смятат, че това е дело на иманяри, които търсят съкровище. Самата мемориална плоча не е повредена, а възстановяването на паметника започва още същия ден, като изкопът е заровен и плочата е върната на мястото ѝ.

Кой разпространява

При търсене с инструмента Who posted what се откриват десетки индивидуални профили във Фейсбук, които са публикували през последните дни сходен или абсолютно същия статус за „унищожения и покварен паметник на хан Кубрат в Украйна !“. Освен стари снимки, някои от публикациите са придружени и с обиди към украинците и Украйна, както и внушения, че официалната политика на Киев е антибългарска. Не липсват и обвинения към правителството на Николай Денков, че не е взело отношение. Но се пропуска информацията, че снимките са стари, а официална позиция на българската страна е имало още през 2021 г., веднага след вандалския акт.

Индивидуални потребители са пуснали статуси и във фейсбук групи, без администратор да ги премахне. Сред групите са:

 • „Не пипайте Шипка, че ще ви пипнем ние! Влезте в групата >>>“ (1,1 хил. членове);
 • „БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ БРАТСКИ НАРОДИ“ (31,2 хил. членове);
 • „Руска музика“ (24,5 хил. членове);
 • „Руска музика за ценители“ (17,4 хил. членове);
 • „Безумието на едно управление“ (22,3 хил. членове);
 • „Аз подкрепям Иван Гешев“ (19,5 хил. членове);
 • „Буревестник – клуб за геополитика“ (7,8 хил. членове);
 • „Пътят към Отечеството“ (6,4 хил. членове);
 • „За честта на пагона – Сдружение на Запасното Воинство“ (2,2 хил. членове);
 • „НАТО вън от БЪЛГАРИЯ!!!“ (15,5 хил. членове);
 • Евразийский союз – светлое будущее Болгарии (8,9 хил. членове);
 • български регионални групи на градове и други.

Разказът за поругаването на паметника на българския хан от украинци е стар. Първата му поява е буквално в деня на нападението на Русия над Украйна пред 2022 г. в обща публикация с още много твърдения за антибългарски прояви в страната. Тук са също твърденията за българите, изгорени живи“ по време на размириците в Одеса през май 2014 г., за забраната за изучаване на български език в Украйна, за разкъсаните български знамена в Киев през 2015 г. и други истории, които екипът на Factcheck.bg е изследвал подробно.

За разлика от 2022 и 2023 г., когато историята за изгореното българско знаме” посочваше Киев за място на инцидента, сега вече се говори за Донбас. Това е 2015г…в Донбас.. украински неофашисти горят българското знаме.нещо да кажат тези който си слагат жълти лентички…“ – посочват повечето от статусите, които Factcheck.bg откри с инструмента Who posted what. И тук в различните варианти се отправят директни обвинения към Украйна за водена от нея антибългарска политика.

Сред групите, в които различни индивидуални профили са публикували снимка и статус, а администратори не са ги премахнали, са:

 • „НАТО ВЪН – Болгария и Россия навсегда“ (9,6 хил. членове);
 • „Укриваните знания“ (16,2 хил. членове);
 • Приятели на Россия!„ (14,2 хил. членове).

Впечатление прави, че един профил има над 160 поста във Фейсбук само от деня, в който е публикувал снимката на изгореното българско знаме. Това прави около 6-7 поста на час през цялото денонощие или по 20 на час в рамките на обикновен осемчасов работен ден. Сред мартеничките и патриотичните призиви се открояват нападки срещу Запада, Европейския съюз и Германия, карикатури, осмиващи Европа и Украйна, критики срещу политическия елит изобщо.

Пресечна точка

Едновременното разпространение на двата сюжета из Фейсбук този път съвпадна с навечерието на празненствата за Трети март. Повечето от индивидуалните профили, публикували статуси с единия, другия или и с двата сюжета, публикуват и руска пропаганда, видеа и снимки в защита на руската инвазия в Украйна, неверни твърдения за украинските власти, както и колажи за братство между България и Русия и статуси за българския национален празник. 

В профила, който е смесил двата сюжета в един пост, например, са публикувани и патриотични призиви за Трети март и честитка за С Днем защитника Отечества“ на 23 февруари към братский руский народ“.

В същия профил има и статус, в който пише: ПОЗОР за управляващите! Забраниха на хиляди българи да почетат героизма на руските войни и българските опълченци на връх Шипка“!“. Factcheck.bg публикува във Фейсбук профила си опровержение на широко споделян статус, че има „секретни инструкции“ на правителството за саботаж на празненствата за Трети март и указания медиите да омаловажават ролята на Русия.

Друга пресечна точка между двата сюжета – за „изгореното българско знаме“ и за „разрушения паметник на хан Кубрат“, е статус под заглавие „НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ!“, който се копира от множество индивидуални профили. В тези постове се обединяват историите за осквернени паметници“, за изгореното българско знаме в Украйна“, за отмяната на законите гарантиращи права на българския език“, за българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса“ и изобщо за събитията в Одеса на 2 май 2014 г.

Твърдението, че Украйна е забранила изучаването на български език в училищата, споменато в статуса, също е опровергано от Factcheck.bg. А текстовете ни Няма доказателства за убити българи в сблъсъците в Одеса на 2 май 2014 г.“ и Колаж в социалните медии заблуждава, че Украйна извършва престъпления срещу българи“ разглеждат най-популярните неверни истории за репресии срещу българи в Украйна.

Твърденията за антибългарска политика на Украйна са разпространявани отдавна, но след началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. избуяват. Доказателство е и поредното разпространение на стари неверни, подвеждащи или недоказани твърдения за потисничество на българите в Украйна. Подобни кампании за информационно манипулиране от страна на Кремъл са засечени и в други държави.

По темата работи и Василена Доткова.

Източници

Factcheck.bg, Ванеса Николова, Не, това не е снимка от изгаряне на българско знаме в Киев: https://factcheck.bg/ne-tova-ne-e-snimka-ot-izgaryane-na-balgarsko-zname-v-kiev/

Factcheck.bg, Василена Доткова, Снимката на изгореното българско знаме не е от Украйна: https://factcheck.bg/snimkata-na-izgorenoto-balgarsko-zname-ne-e-ot-ukrajna/

Factcheck.bg, Ваня Гривова, Стари снимки се използват за подвеждащи внушения за антибългарска политика в Украйна: https://factcheck.bg/stari-snimki-se-izpolzvat-za-podvezhdashti-vnusheniya-za-antibalgarska-politika-v-ukrajna/

Factcheck.bg, Василена Доткова, Стари снимки на съборен паметник подвеждащо внушават, че Украйна води антибългарска политика: https://factcheck.bg/stari-snimki-na-saboren-pametnik-podvezhdashto-vnushavat-che-ukrajna-vodi-antibalgarska-politika/

Factcheck.bg, Ванеса Николова, PolitiCheck: Не е вярно, че в държавните училища в Украйна не се преподава български език: https://factcheck.bg/politicheck-ne-e-vyarno-che-v-darzhavnite-uchilishta-v-ukrajna-ne-se-prepodava-balgarski-ezik/

Factcheck.bg, Василена Доткова, PolitiCheck: Видео невярно внушава, че българите в Украйна са подложени на етническо преследване: https://factcheck.bg/politicheck-video-nevyarno-vnushava-che-balgarite-v-ukrajna-sa-podlozheni-na-etnichesko-presledvane/

Factcheck.bg, Мина Киркова, Няма доказателства за убити българи в сблъсъците в Одеса на 2 май 2014 г.: https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-za-ubiti-balgari-v-sblasacite-v-odesa-na-2-maj-2014-g/

Суспільне Новини, Лілія Пархоменко, Вікторія Бондаренко, «Ніби тут десь золото»: на Полтавщині зруйнували меморіал на честь болгарського хана: https://suspilne.media/120123-nibi-tut-des-zoloto-na-poltavsini-zrujnuvali-memorial-na-cest-bolgarskogo-hana/

БиТиВи новините, Неизвестни оскверниха паметника на хан Кубрат в Украйна: https://btvnovinite.bg/svetut/neizvestni-oskverniha-pametnika-na-han-kubrat-v-ukrajna.html

Министерство на външните работи на Република България, МВнР осъжда поругаването на паметника на хан Кубрат: https://www.mfa.bg/bg/news/29211

Тюрки, Хазары, Болгары, Половцы и Перещепинский клад: https://archive.ph/20130112191728/http://hermitagemuseum.org/html_Ru/03/hm3_2_13.html

Der Grabfund von Malaja Perescepina und Kuvrat, Kagan der Bulgaren: https://www.zobodat.at/pdf/Abhandlungen-Akademie-Bayern-ph-ph-hist_NF_91_0001-0045.pdf

Труд, Проф. Пламен Павлов, Мала Перешчепина и паметта за владетеля Кубрат: https://trud.bg/мала-перешчепина-и-паметта-за-владетеля-кубрат/

NV, Болгария резко отреагировала. В Полтавской области неизвестные повредили памятник хану Кубрату: https://nv.ua/ukraine/events/v-poltavskoy-oblasti-neizvestnye-razrushili-pamyatnik-hanu-kubratu-v-bolgarii-zhestko-otreagirovali-50152690.html

БНТ, Иво Никодимов, Посланикът ни в Скопие: Издирва се лицето, подпалило българското знаме във Вевчани: https://bntnews.bg/news/poslanikat-ni-v-skopie-izdirva-se-liceto-podpalilo-balgarskoto-zname-vav-vevchani-1091545news.html

Независен, Демарш за пальенето на бугарското знаме во Вевчани, осуда и од Пендаровски и од МНР: https://nezavisen.mk/353499-2/

bTV, МВнР с остра реакция за изгарянето на българското знаме в С. Македония: https://btvnovinite.bg/bulgaria/mvnr-s-ostra-reakcija-za-izgarjaneto-na-balgarsko-zname-v-s-makedonija.html

YouTube канал на Сител Телевизија, Државниот врв со осуда за паленьето на бугарското знаме во Вевчани по реакциите од Бугариja: https://youtu.be/LQp85hCXLH8

БНР, МВнР реагира на публикации за изгорен български флаh в Северна Македония: https://bnr.bg/horizont/post/101404954/mvnr-reagira-na-publikacii-za-izgoren-balgarski-flag-v-severna-makedonia

Денешен весник, МНР: Го осудваме паленьето на знамето на Република Бугариja на Карневалот во Вевчани, тоа нанесува штета на угледот на РС Македониja: https://denesen.mk/mnr-go-osuduvame-palenjeto-na-znameto-na-republika-bugarija-na-karnevalot-vo-vevchani-toa-nanesuva-shteta-na-ugledot-na-rs-makedonija/

БНР, Солени глоби за подпалвачите на българското знаме в Република Северна Македония: https://bnr.bg/post/101437672/soleni-globi-za-podpalvachite-na-balgarskoto-zname-v-republika-severna-makedonia

bTV, Десислава Ризова, На второ четене: Депутатите одобриха военна помощ за Украйна: https://btvnovinite.bg/bulgaria/na-vtoro-chetene-deputatite-odobriha-voenna-pomosht-za-ukrajna.html

Atlantic Council, Undermining Ukraine, How the Kremlin employs information operations to erode global confidence in Ukraine: https://www.atlanticcouncil.org/in-depth-research-reports/report/undermining-ukraine/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката