fbpx

Как работи дезинформацията: България дава на ЕС повече, отколкото получава? (видео)

Не е вярно, че България плаща повече членски внос на Европейския съюз (ЕС), отколкото получава. Българската вноска на глава от населението е най-ниската в съюза. 

За 15 години членство в ЕС България получила близо 40 милиарда лева, а е внесла в общия европейски бюджет по-малко от 14 милиарда лева.

Членството в съюза струва на всеки българин 120 евро или 240 лева годишно. Това прави 20 лева на месец. За сметка на това, на всеки български гражданин се падат средно по 62 лева месечно или три пъти повече средства от европейския бюджет. 

Вижте повече във видеото.

Автор: Ралица Ковачева

Редактор: Георги Марчев

Видеомонтажист: Георги Марчев

Видеографики: Георги Марчев

Видеото е част от кампания за разобличаване на дезинформацията, в партньорство с Европейската комисия.

Кампанията се реализира в контекста на „Българска коалиция срещу дезинформацията“ #BGvsDisinfo, която събира заедно представители на европейски и международни институции, български държавни ведомства, медии, проверители на факти и неправителствени организации, които обединяват усилия за противодействие на дезинформацията, която се разпространява в България.

#НеСеЗаблуждавайте ❌ Дезинформацията не е друга гледна точка!

Източници

Министерството на финансите. Фондовете на ЕС в България. Оценка на макроикономическите ефекти от изпълнението на програмите, съфинансирани със средства от ЕС. Септември, 2022.

https://www.minfin.bg/bg/1168

Евростат, собствени изчисления

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ралица Ковачева
Ралица Ковачева
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Още по темата

Категории

Още от рубриката