fbpx

Кои са победителите в конкурса на Factcheck.bg „Права на прицел“

Мирела Петкова, изследовател на данни (Data Researcher) към британското издание Energy Monitor, и Славена Захариева, журналист на свободна практика, са победителите в конкурса на Factcheck.bg за разобличаване на дезинформационни кампании. 

Двете ще работят по идеи, предложени и аргументирани от самите тях, с менторско участие на екипа на Factcheck.bg. Работата им ще бъде подкрепена със стипендия от по 800 лв.

Принципи на работа на Factcheck.bg

Мирела Петкова ще работи по темата „Климатичните промени като най-голямата заплаха за основните права на живот, здраве, храна и адекватни условия на живот“.  Според нейното предварително проучване липсва широко обсъждане на темата, дебатът често се води в по-малки медии и така остава „под радара“ на повечето хора, които се интересуват от темата. В същото време, това позволява да бъдат подведени и заблудени читателите, които нямат достатъчно познания и не са изложени на достатъчно гледни точки и факти. Главното послание от различните канали е, че „глобалното затопляне не само не съществува, но е и изфабрикувано целенасочено,“ аргументира се Мирела.

Настоящата ѝ работа в Energy Monitor се състои в откриване на историите зад числата и базите данни, извличането им и представянето им по разбираем начин. Целта й е да подкрепя журналистическите статии в изданието, които в последствие информират бизнеси и политици с изследвания, основани на факти, в сферата на енергийния преход и климатичните промени. 

Славена Захариева ще работи по темата „Дезинформационната кампания, че  иРНК ваксините срещу Ковид-19 съдържат наночастици (графен оксид), което ги прави опасни за здравето“. Славена аргументира предложението си така: „Едно такова разследване е важно, защото дезинформацията по здравни теми е изключително опасна за общественото здраве. Разкриването на механизма за създаване и разпространение на здравна дезинформация може да помогне за справянето с нея“. 

Предварителната ѝ проверка е установила, че основен канал за разпространение на дезинформацията са Facebook профили и групи, които публикуват почти единствено дезинформация по теми, свързани с Ковид-19.  

Славена Захариева e журналист на свободна практика, завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента работи в сферата на здравеопазването и лекарствоснабдяването. 

АЕЖ-България и Factcheck.bg организират обучение по проверка на фактите

Двете победителки в конкурса ще преминат обучение за принципите на работа на Factcheck.bg и инструменти за проверка на фактите в онлайн среда. Техните разследвания ще бъдат готови до края на ноември месец и публикувани на Factcheck.bg в началото на декември 2021. 

Конкурсът „Права на прицел“ се организира с подкрепата на Програма за малки грантове към Посолството на САЩ в България.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката