fbpx

Колаж в социалните медии заблуждава, че Украйна извършва престъпления срещу българи*

*Текстът е коригиран и допълнен на 20 юли, съгласно принципа на Factcheck.bg “Поправяме се, ако сгрешим”. Направените редакции не променят изводите от първоначалната проверка.

  • Снимките на завързани за стълб хора, които се разпространяват в социалните медии, показват хора, наказани за кражби;

  • В руски медии невярно се твърди, че това са роми, използвани като жив щит от украинската армия;

  • Няма никакви доказателства, че заснетите хора са българи.

В социалните мрежи активно се разпространява колаж от снимки на хора, завързани за стълбове и облепени с прозрачно фолио и тиксо, а в средата – образът на украинския президент Володимир Зеленски.

Проверка с онлайн инструмента whopostedwhat.com показва, че колажът, с един и същи съпровождащ го текст, е публикуван от различни потребители в личните им профили или в различни фейсбук групи. Така публикацията получава над 2 600 интеракции (споделяния, коментари и реакции) за периода 10.06.2023 – 18.06.2023 г.

След като Володимир Зеленски посети България на 6 юли, колажът започва да се споделя все по-често в социлните мрежи. Само за периода 06.07.2023 – 09.07.2023 публикацията получава над 1 380 интеракции.

Текстът към колажа гласи:

Този индивид, който изгори и заля с киселина живи българи, забрани българският език, сега моли за помощ България. А всеки, който е сложил украинско знаме на профила си, не знам как да нарека такъв човек или БЪЛГАРОМРАЗЕЦ е точната дума“.

Наистина ли хората на снимките са българи, които са „изгорени и заляни с киселина“, забранен ли е българският език в Украйна и какво общо има с това Володимир Зеленски?

Инструментът Google Lens дава възможност отделните снимки да бъдат проверени една по една. Проверката с него показва, че снимките се разпостотраняват  от руски профили в Туитър още през 2022 г. Търсачката Yandex открива снимките в руски сайтове и социални мрежи, според които това е доказателство, че украинците са расисти и нацисти и твърдения, че ромите се използват за жив щит във военните действия. До същите изводи достига и проверка на полския сайт за проверка на фактите FakeNews.pl.

Със същите внушения снимките се публикуват заедно с такива от „Волинското клане“ от 1943 г. Тогава подразделения на Организацията на украинските националисти, начело със Степан Бандера, извършват етническо прочистване на поляците във Волинска област, територия в източната част на предвоенна Полша, окупирана от германската армия, а днес част от Украйна. Различните източници оценяват броя на жертвите между 60 и 100 хиляди души.

Снимките в колажа са заснети от различни хора, на различни места и по различно време. 

Една от снимките е публикувана във Фейсбук профила на фотожурналиста Рон Хавив на 16 март 2022 г. 

През април същата снимка е публикувана в материал на Хавив за „Економист“.

Част от снимките, използвани в колажа, се появяват в социални мрежи и онлайн медии снимките на 21 март 2022 г. В този случай мястото е Лвов. За случая съобщава украинския сайт „Варта1“Снимките са публикувани и в профила на основателката на във Фейсбук група „Л.О.В.Ц.І.“ Роксолана Лисовска:

Друга снимка от колажа е публикувана през май 2022 и се отнася за друго място – град Днипро.

Саморазправата с крадците не е ново явление в Украйна, за което са отправяни множество критики. Фейсбук групата „Л.О.В.Ц.І.“, в която членуват над 9 хиляди потребители, е създадена през 2018 г. Според описанието ѝ целта на групата е да набира доброволци, които да се борят с крадците в град Лвов. Основателят ѝ Роксолана Лисовска разказва, че, когато хванат крадците, уведомяват полицията и съветват потърпевшият да даде показания. 

Членовете на общността „преследват“ и „наказват“ престъпници, като ги заклеймяват и унижават публично, споделяйки техни снимки във Фейсбук групата си. Сред тези снимки са и някои от изображенията, част от колажа, разпространяван в българските социални мрежи.

В самата Украйна има организации, които се борят с подобни практики. Според неправителствената украинска организация Zmina, занимаваща се с човешките права, крадците са социално стигматизирани и унижавани. Джулиан Кондур, правозащитник, работещ с и за украинската ромската общност в организацията Chirikli, казва за Romea.cz, че този вид справяне с престъпността вреди на международния имидж на Украйна и се превръща в повод за руска пропаганда. Има и критични медийни публикации, които поставят под съмнение подобни методи на „възпитание“.

След началото на войната в Украйна грабежите зачестяват и законът предвижда по-сурови наказания за джебчиите.

Не става дума обаче за използване на „роми като жив щит“, както твърдят руски медии, още по-малко може да се твърди, че показаните хора са българи. 

Неверните твърдения за „изгорени живи българи“ са свързани със събитията в Одеса на 2 май 2014 г. и са опровергани от Factcheck.bg.

Не отговарят на истината и твърденията, че българският език е забранен в Украйна.

Проверено:

Снимките на завързани за стълб хора, които се разпространяват в социалните мрежи, показват хора, наказани за кражби на различни места и по различно време в Украйна. Снимките се появяват в социални мрежи и онлайн медии в периода март-май 2022 г. В руски медии невярно се твърди, че това са роми, използвани като жив щит от украинската армия. Няма никакви доказателства, че заснетите хора са българи.

Автор: Кристина Минчева, OFFNews

**В първоначалната версия на текста е допусната грешка – не снимките са публикувани през 2018 г., а Фейсбук групата „Ловци“, която е публикувала някои от снимките, е създадена тогава. Снимките, използвани в колажа, са публикувани в периода март-май 2022 г.

Публикацията е създадена в рамките на Първата национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници

Ukrainians use Romani people as human shields? No, this is Russian propaganda: https://fakenews.pl/en/general/ukrainians-use-romani-people-as-human-shields-no-this-is-russian-propaganda/?fbclid=IwAR19r_-MJWkzPcvMLNRyTR4xQXxAhhqKLgDtcz2jHcomfSpp2qvw1mN2E7U

Об’єднання «Л.О.В.Ц.І» проти злочинів: дискримінація ромів чи боротьба з крадіями: https://www.radiosvoboda.org/a/29031360.html?fbclid=IwAR1zmmr6k4r9KNBcYa3aSIZyRCpDrHztu9-uVCGM3ShLulYoVpqVeFP98oY

У Львові спіймали і прив’язали до стовпа «аватарів»: https://varta1.com.ua/news/u-lvovi-spiymali-i-priv-yazali-do-stovpa-avatariv-foto_343140.html?fbclid=IwAR2OUj2WF0O_Nvyj53xUylxjCGO8lFJxA2XmBvLObJEP_Ztr1LQpF1bB1Ms

Мародери: чи є законна межа для покарання під час війни?: https://zmina.info/articles/pokarannya-maroderiv-pid-chas-vijny-chy-ye-zakonna-mezha/

Russia distorting photos for propaganda purposes, Roma nonprofits alert Ukrainian authorities: https://romea.cz/en/news/world/russia-distorting-photos-for-propaganda-purposes-roma-nonprofits-alert-ukrainian-authorities

Няма доказателства за убити българи в сблъсъците в Одеса на 2 май 2014 г.: https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-za-ubiti-balgari-v-sblasacite-v-odesa-na-2-maj-2014-g/

PolitiCheck: Не е вярно, че в държавните училища в Украйна не се преподава български език: https://factcheck.bg/politicheck-ne-e-vyarno-che-v-darzhavnite-uchilishta-v-ukrajna-ne-se-prepodava-balgarski-ezik/

Poland unveils Volyn WWII massacre memorial: https://www.bbc.com/news/world-europe-23267472

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката