fbpx

Магнит не се лепи на мястото на ваксинация срещу COVID-19

Видеа с хиляди гледания и споделяния през май 2021 г. показват как хора успяват да залепят магнит на мястото на ръката си, където са ваксинирани срещу COVID-19 – тук и тук. Според твърденията на потребители в социалните мрежи във ваксината има микрочип, с който се проследява къде се намират имунизираните, както и че имат за цел да ги разболяват и да контролират съзнанието и действията им.

ВИДЕО, заснето от нас:

Екип на Factcheck.bg провери дали това е вярно и засне видео. Журналистът Мина Киркова, която е ваксинирана с две дози, постави магнит върху рамото си, където е направена имунизацията, но той не се задържа. Експериментът показа, че споделяната в социалната мрежа информация е напълно невярна.

Но как заснетите хора успяват да закрепят предмета?

Активистът за популяризиране на науката Мик Уест е заснел видео за сайта Metabunk, в което обяснява как може да се закрепи магнитът. Това може да стане, когато самата кожа е намазана с мазнина или просто е естествено по-мазна. Друга демонстрация е направена от докторанта д-р Нок в TikTok, от която се вижда, че малко количество влага може да накара магнитът да се придържа към кожата, пише proveri.afp.com – сайтът за проверка на факти на агенция AFP.

От агенцията допълват, че в нито една от листовките на ваксините срещу COVID-19, предоставени от властите в САЩ и Канада (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson или AstraZeneca), не се съдържат каквито и да било метални съставки.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката