fbpx

Манипулирана снимка: Не руско, а българско знаме е закачено на трактор от земеделски протести

  • Манипулирана снимка от протестите на земеделските производители и животновъдите се разпространява в социалните мрежи;

  • Обработеното изображение показва трактор със закачено руско знаме;

  • В оригиналния кадър знамето е българско.

В социалните мрежи широко се разпространява манипулиран кадър от протест на земеделските производители и животновъдите през септември 2023 г., на който се вижда трактор със закачено руско знаме. Оригиналният кадър е от земеделски протест в Шумен на 18 септември 2023 г.

Снимката е публикувана в статия на шуменското издание „Радиан“ и на нея се вижда българско знаме, а не руско. Екипът на Factcheck.bg се свърза с „Радиан” и получи потвърждение, че оригиналният кадър е направен от шуменската медия.

Снимката с промененото знаме се появява и като илюстрация на публикация в сайта Filternews.bg, озаглавена „С Путин в сърцето Венци Върбанов и неговите хора искат помощи и оставки!”. Публикацията съдържа критики към земеделските производители, че се възползват от европейски субсидии, но са проруски настроени. Твърдението, че земеделците имат проруски виждания се основава единствено на споделения манипулиран кадър и не е обосновано по друг начин.

знаме

Проверено:

В социалните мрежи се разпространява манипулирана снимка от протестите на земеделските производители и животновъдите в Шумен. На обработеното изображение се вижда трактор, на чиято предница е закачен руски флаг. Оригиналната снимка е направена от шуменската медия „Радиан“ и показва трактор със закачено българско знаме.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката