fbpx

Манипулирана снимка невярно твърди, че епидемията от дървеници във Франция е заради санкциите срещу Русия

  • Манипулирана екранна снимка на публикация от френска медия заблуждава, че липсата на руски пестицид е причина за епидемията от дървеници във Франция;

  • Оригиналната публикация на изданието La Montagne е за същността на дървениците и има друго заглавие;

  • Проблемът с дървениците във Франция предшества войната в Украйна и няма нищо общо със санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия.

В няколко български Телеграм канала невярно се твърди, че нашествието на дървеници във Франция през последните седмици е причинено от липсата на пестицид за борба с този вид вредители. Внушението е, че санкциите, които ЕС наложи на Русия след нахлуването й в Украйна, не позволяват на френската държава да внесе „най-важния компонент“ за борба срещу дървениците.

„Франция се самозастреля със санкциите срещу Русия. Най-важният компонент за пестицида за борба с дървениците тя е внасяла от Русия. Сега санкции има, дървеници има, ама няма пестицид за тях и те плъзнаха…“, гласи текстът в канала „Квизац Хадерах“, където членуват над 2700 потребители. Към него има и прикачена екранна снимка на публикация на местното френско издание La Montagne със заглавие: „Санкциите срещу Русия доведоха до епидемия от дървеници в Париж“ (от френски: „Les sanctions contre la Russie ont entraine une epidemie de punaises de lit a Paris“). Същата снимка се споделя и в канала „ЗОВ – заЕДНО оЦЕЛяване всеМИР“ с над 2800 членове.

Оригиналната публикация, в която не говори нищо за връзка между проблема с дървениците и липсата на пестицид, който Франция не може да внесе от Русия заради санкциите.

Проверката на Factcheck.bg с инструмента Wayback Machine показа, че екранната снимка е манипулирана. В действителност на 4 октомври 2023 г. в 06:02 минути на сайта на La Montagne е качен материал, но той е с различно заглавие и съдържание. Единствено снимката за корица е една и съща. 

Оригиналното заглавие на публикацията в La Montagne е: „Храна, снасяне, местообитание, ухапвания: кои са тези дървеници, които съсипват живота ни?“. В текста се обяснява за произхода на този вид насекоми, как се хранят те и къде живеят. Никъде не става въпрос за пестицид, чийто внос от Русия е възпрепятстван от европейските санкции заради войната в Украйна.

Пред агенция „Франс прес“ от редакцията на La Montagne също отричат да са публикували текст на такава тема и отбелязват, че шрифтът на заглавието от екранната снимка, която се разпространява в проруски канали в Telegram, се различава от този на техния сайт.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-photo-slider“ data-src=“visualisation/15491099″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Едно на всеки десет домакинства е било засегнато от дървеници през последните пет години, показват официалните данни. Проблемът с тези насекоми предшества войната в Украйна, посочват експерти, цитирани от агенция „Франс прес“. „Грешка е да вярваме, че „увеличаването на дървениците е силно и внезапно. В действителност това е постоянно и постепенно от години“, смята Никола Ру дьо Безийо, съосновател на сайта Badbugs, който свързва хора с професионалисти по борба с вредителите.

Нещо повече – френската Национална агенция за безопасност на храните, околната среда и здравето (ANSES) е доказала, че дървениците имат около 90% резистентност към инсектицидите за тяхното унищожаване. Говорителят на националната браншова организация за борба с вредителите пред агенция „Франс прес“ заявява, че няма промяна в пестицидите, които са разрешени за използване в страната, както и че няма сигнали от производители за проблеми със снабдяването със суровина.

Манипулираната снимка се появява в канали с проруска насоченост предимно в социалните мрежи. Държавно контролираните медии в Русия отразяват подробно проблема с дървениците във Франция, но не правят връзка с наложените санкции от ЕС санкции срещу Русия. 

Проверено:

Не е вярно, че санкциите на ЕС срещу Русия са причина за нашествието на дървеници във Франция, както твърдят съобщения в български Telegram канали. Тези твърдения се основават единствено на екранна снимка на публикация на френската медия La Montagne, която е манипулирана – оригиналната публикация има съвсем друго заглавие и съдържание. Проблемът с дървениците във Франция предшества войната в Украйна и не е предизвикан от санкциите на ЕС срещу Русия.

Източници

Nourriture, ponte, habitat, piqures : qui sont ces punaises de lit qui nous gâchent la vie: https://www.lamontagne.fr/clermont-ferrand-63000/actualites/nourriture-ponte-habitat-piqures-qui-sont-ces-punaises-de-lit-qui-nous-gachent-la-vie_14381274/ 

Vu de l’étranger. En France, le “fléau” des punaises de lit devient politique: https://www.courrierinternational.com/article/vu-de-l-etranger-en-france-le-fleau-des-punaises-de-lit-devient-politique

Non, La Montagne n’a pas publié d’article liant l’épidémie de punaises de lit aux sanctions économiques contre la Russie: https://factuel.afp.com/doc.afp.com.33YL24Z 

Les punaises de lit: impacts, prévention et lutte: https://perma.cc/7TWK-Q5NZ 

Les punaises de lit: impacts,prévention et lutte: https://drive.google.com/file/d/1VRRNJRZ7A-r8miKiHAVWBP9kSdTaAfM3/view?usp=sharing

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката