fbpx

Манипулирана снимка невярно внушава, че автомобил на пътна полиция е катастрофирал върху трамвайни релси

  • В социалните мрежи се споделя снимка, изобразяваща катастрофирала полицейска кола на трамвайни релси;
  • Погрешно се твърди, че става въпрос за част от новопридобитите коли на отдел “Пътна полиция”;
  • Снимката е манипулирана, като са използвани кадри от катастрофа с друг автомобил от по-рано тази година.

В социалните мрежи се споделя снимка изобразяваща катастрофирала кола върху трамвайни релси. Разпространяват се публикации с две различни визии на автомобила, но и в двата случая той наподобява новопридобитите коли от отдел “Пътна полиция”. Текстовете към споделяното твърдят, че става въпрос именно за тях. Само една подобна публикация от частен профил е събрала над 2000 споделяния в рамките на шест дни.

Двете споделяни изображения са манипулирани. При уголемяване на колата в детайл се вижда, че елементите, които указват, че колата е полицейска са добавени към кадъра. В една от снимките е видимо поставено и изображението на измисления телевизионен персонаж Алф.

Използваните кадри са от катастрофа, случила се на 29 май тази година в град София, в която кола е излязла от пътя и е катастрофирала на трамвайните релси на бул. „България“. Оригиналната снимка е качена от потребител във Фейсбук групата “Катастрофи в София” на 29 май сутринта.

Кадри от катастрофата на 29 май могат да бъдат открити и в други източници като репортаж на бТВ.

Проверено:
Не е вярно, че снимката показва новопридобит автомобил на пътна полиция, който е катастрофирал върху трамвайни релси. Снимката е манипулирана, като са използвани кадри от катастрофа от по-рано тази година и върху тях са добавени отличителни знаци от новите полицейски автомобили.

Източници

bTV Новините, Кола върху релсите на бул. „България“ в София спря движението на трамваите (ВИДЕО): https://btvnovinite.bg/bulgaria/avtomobil-varhu-relsite-na-bul-balgarija-v-sofija-sprja-dvizhenieto-na-tramvaite-video.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Мирела Петкова
Мирела Петкова
Мирела Петкова е изследовател и журналист на свободна практика. Вълнува се от теми, които засягат Балканите, Източна Европа, и Китай, а също така и от развенчаване на дезинформацията и разузнаването чрез отворени източници на информация. От есента на 2020 г. работи към британската медия New Statesman, където събира, анализира, и визуализира бази данни, свързани с енергийния преход и климатичните промени. Главната й цел е спомагането на журналисти с проверена, достоверна и навременна информация.

Още по темата

Категории

Още от рубриката