fbpx

Манипулирана снимка представя украински войници като нацисти

  • В социалните мрежи се разпространява снимка на двама души, представени като украински войници, на чиито униформи има нашивки с нацистки орел;

  • Проверка с инструмента InVID/WeVerify показва, че изображението е технически манипулирано;

  • Нашивката с украинско знаме е добавена чрез монтаж към една от униформите, а орелът на ръкава на дясностоящия е дублиран от униформата на човека отляво и добавен към снимката.

В социалните мрежи и онлайн медии се разпространява технически манипулирана снимка на двама души, представени като украински войници. Върху униформите им се виждат нашивки с нацистки орел – партийна емблема на Националсоциалистическата германска работническа партия и по-късно – на Третия райх.

Проверка на Factcheck.bg с инструмента InVID/WeVerify показа, че снимката е технически манипулирана – нашивката с украинско знаме е монтирана, а орелът на ръкава на дясностоящия човек е дублиран от униформата на човека отляво и добавен към снимката.

Инструментът за проверка на снимки InVID/WeVerify дава възможност за проверка на изображения чрез различни алгоритми. Алгоритъмът GHOST компресира и обработва части от изображението, за да открои региони, които е вероятно да произхождат от различно изображение. Белите, светлозелени или светлосини участъци съответстват на вероятни следи от подправяне на изображението.

На някои от снимките може да бъде видян воден знак на Телеграм канала Бэнди/Bandy. Той разпространява публикации, подкрепящи руската пропагандна теза, че „украинците са фашисти“.

Част от разпространените публикации цитират като източник публикация в профила  на Джаксън Хинкъл в социалната мрежа X. Хинкъл е американски ютюбър и политически коментатор. Той е известен в социалните мрежи с проруските си възгледи и с любовната си връзка си с Мис Русия Анна Линникова, за която става ясно от профилите му в социалните мрежи. Профилът на Джаксън Хинкъл в Twitch е премахнат, заради разпространение на опровергана конспиративна теория, според която украинският президент Володимир Зеленски е избягал от Украйна след началото на руската инвазия през 2022 г.

Кремълската пропаганда редовно използва манипулирани видеа и изображения, за да представи украинците като „нацисти“. Необходимостта от „денацификация на Украйна“ е една от причините, които Русия посочва, за да оправдае нахлуването си през февруари 2022 г. Различни медии и проверители на факти са разкривали подобни манипулирани изображения.

Македонската организация за проверка на факти Truthmeter.mk разкрива манипулирана снимка на младоженци, отправящи нацистки поздрав на фона на украински флаг, който е допълнително добавен в изображението.

Албанският проверител на факти Faktoje.al опровергава изображение на предполагаеми украински войници, държащи знамето на Третия райх, което не е част от оригиналното изображение.

Проверено:

Разпространената снимка на двама души, представени като украински войници, върху чиито униформи има нашивки с нацистки орел, е технически манипулирана. Проверка на Factcheck.bg с инструмента InVID/WeVerify показва, че нашивката с украинско знаме е допълнително поставена в изображението, а орелът на ръкава на дясностоящия е дублиран от левия и добавен към снимката.

Източници

Hate Symbol –  Nazi Eagle: https://www.adl.org/resources/hate-symbol/nazi-eagle 

InVID/WeVerify: https://www.invid-project.eu/ 

Как работи дезинформацията: „Денацификацията” на Украйна: https://www.youtube.com/watch?v=47lYOaEy_mQ 

Amazon-Owned Twitch Spreading Russian Misinformation on Ukraine:  https://www.techtransparencyproject.org/articles/amazon-owned-twitch-spreading-russian-misinformation-ukraine 

Photos of Nazi symbols in Ukraine are shared out of context: https://www.france24.com/en/tv-shows/truth-or-fake/20220322-photos-of-nazi-symbols-in-ukraine-are-shared-out-of-context 

Is there any truth to Russia’s ‘Ukrainian Nazis’ propaganda?: https://www.dw.com/en/fact-check-is-there-any-truth-to-russias-ukrainian-nazis-propaganda/a-63970461 

With an Edited Photo Taken in Russia, Ukraine Is Accused of Being Nazi: https://truthmeter.mk/with-an-edited-photo-taken-in-russia-ukraine-is-accused-of-being-nazi/ 

Manipulated photo of Ukrainian soldiers with the Nazi flag: https://en.faktoje.al/manipulated-photo-of-ukrainian-soldiers-with-the-nazi-flag/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката