fbpx

Манипулирано с изкуствен интелект видео използва лицето на Мариана Попова за реклама

  • Клипът с кадри на певицата Мариана Попова, в който се рекламира продукт срещу ставни проблеми, е манипулиран с помощта на изкуствен интелект;

  • Кадрите са взети от интервю на Мариана Попова пред Нова телевизия, но върху тях е насложен изфабрикуван звук на български език;

  • Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във Фейсбук и отправя към страница, която съдържа изфабрикувана информация и е всъщност реклама на продукт срещу ставни болки.

От началото на април 2024 г. анонимни страници във Фейсбук спонсорират създадени с помощта на изкуствен интелект реклами на продукти срещу болки в ставите. Става въпрос за манипулирани видеа, които съдържат откъси от участия на известни личности в публичното пространство. Те приканват потребителите да последват линка на рекламата, който води до страница с изфабрикувана информация.

Сайтът наподобява изгледа на българската онлайн медия „Факти.бг”, но всъщност е платформа за онлайн продажби на продукт срещу болки в ставите, който не се продава в аптечната мрежа.

Factcheck.bg вече публикува проверки за няколко подобни видеа, в които се използват лицата на Георги Господинов, Христо Грозев и Нели Хаджийска. Кадрите в тях са автентични, но е прибавено аудио, генерирано от изкуствен интелект. По този начин се създава невярното внушение, че известната личност рекламира продукта.

“Рекламата”, в която участва Мариана Попова, например ползва кадри от нейно интервю в съботно-неделния сутрешен блок на Нова телевизия на 15 октомври 2022 г. 

Забелязва се, че гласът от видео рекламата не отговаря на истинския глас на Мариана Попова. На моменти движенията на устата не съвпадат със звука, а някои думи са изречени с грешно ударение или с неподходяща интонация, което е типично за генерираната с изкуствен интелект реч.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента за автентичност на аудиозаписи llElevenLabs потвърди, че файлът е манипулиран и вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Кой стои зад тази реклама?

Проверка в библиотеката с реклами на платформата Мета показва, че зад нея стои анонимният акаунт “Nice phoyo” – същият, който разпространява и всички останали манипулирани видеа с лицата на известни личности, за които Factcheck.bg вече писа. Към момента той има спонсорирани 180 реклами, част от които вече не са активни. Някои от тях са на полски език, но похватът остава същият – кадри на известна личност, върху които е насложено манипулирано аудио. 

Проблемът с подобни клипове е, че те съдържат линк, който отвежда потребителите към страница, която наподобява изгледа на българската онлайн медия „Факти.бг”. Там те се приканват да поръчат продукт срещу болки в ставите, който не се продава в аптечната мрежа.

Проверено:

Манипулирано видео използва лицето на певицата Мариана Попова за реклама на продукт срещу болки в ставите. Кадрите са взети от нейно интервю в съботно-неделния сутрешен блок на Нова телевизия на 15 октомври 2022 г., но върху тях е добавено аудио, създадено с помощта на изкуствен интелект.

Източници:

Видео, създадено с изкуствен интелект, използва лицето на Георги Господинов за реклама: https://factcheck.bg/video-sazdadeno-s-izkustven-intelekt-izpolzva-liceto-na-georgi-gospodinov-za-reklama/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката