fbpx

Factcheck.bg започва партньорство с Meta за проверка на информация

21 февруари 2024 г., София: Днес Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на факти в България и добавя Factcheck.bg като партньор. Factcheck.bg – българска платформа за проверка на факти, сертифицирaна от независимата Международна мрежа за проверка на фактите (International Fact-Checking Network), ще работи със своя екип на български език. Той ще преглежда и оценява точността на съдържанието в България в допълнение на работата, която агенция AFP (Агенция „Франс прес“) вече извършва в страната.

Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България и има редакционна независимост и собствен екип от опитни журналисти и проверители на фактите.

Като част от борбата на Meta срещу разпространението на невярна информация, Meta си партнира с независими проверители на факти от цял свят, които преглеждат и оценяват точността на съдържанието. Когато проверител оцени дадена информация като недостоверна, Meta започва да я показва по-надолу във фийда с новини, което значително намалява разпространението ѝ. Това предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат. Страници и домейни, които повторно споделят дезинформационни материали, също ще забележат спад в разпространението и ще им бъде отнета възможността да реализират печалби и да пускат реклами. Когато публикация е маркирана като фалшива информация, Meta предупреждава потребителите, които я виждат или опитват да я споделят, за това, че съдържа неверни твърдения. Проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Facebook или Instagram.

„Мисията на Factcheck.bg e да се бори срещу дезинформацията, като проверява фактите спрямо най-високите стандарти на професионалната журналистика по теми от обществено значение. Партньорството с Meta ни дава възможност да работим в подкрепа на тази мисия, тъй като ще ни позволи да се противопоставяме на разпространението на дезинформацията в една от най-посещаваните социални мрежи в България”, каза Кристина Христова, ръководител на проекта Factcheck.bg.

„Радваме се, че Factcheck.bg е наш партньор за проверяване на факти в България. Разширяването на програмата ни за проверяване на факти чрез трети лица е важна стъпка в битката ни срещу дезинформацията и към това да помогнем на българите да използват платформата ни безопасно”, коментира Витния Салдава, ръководител на отдел „Обществени политики“ за България в Meta.

„Постоянно търсим начини, които да помогнат срещу разпространението на фалшива информация в платформата ни и осъзнаваме важността от партньорство с местни експерти, за да го постигнем. Щастливи сме да стартираме партньорство с Factcheck.bg и ги приветстваме в глобалната ни програма“, каза Джеймс Морган, мениджър „Развитие на стратегически партньорства и интегритет на новините“ в Meta, който пристигна в България за обявяване на началото на партньорството.

Тази програма е в съответствие с тристепенния модел за подобряване на качеството и автентичността на публикациите в потока с новини в приложенията на Meta. Съгласно този модел Facebook премахва акаунти и публикации, които нарушават Стандартите на общността или рекламните политики.

Организациите, проверяващи фактите, не свалят съдържание – публикации, профили или страници от Facebook. Meta ограничава разпространението на неверни новини и съмнително съдържание като кликбейтове и предупреждава потребителите, давайки им повече контекст за публикациите, които виждат.

Factcheck.bg ще започне да проверява информация във Facebook и Instagram от март тази година. Това е вторият партньор на Meta в България след AFP, който ще проверява фактите. Днес Meta работи с над 100 организации за проверка на информация на повече от 60 езика по целия свят и инвестира в различни начини да повиши усилията си в тази насока.


Въпроси и отговори

Какво е програмата на Meta за проверка на фактите от трета страна?
От декември 2016 г. насам Meta работи с организации за проверка на факти по целия свят. Компанията разчита на тях за идентифицирането на дезинформация, опитвайки се да намали обхвата ѝ. Понастоящем Meta работи с организации за проверка на факти в повече от 40 държави. Всички тези организации са част от Международната мрежа за проверка на фактите (International Fact-Checking Network). Meta предоставя информация, която има потенциал да бъде невярна, на Factcheck.bg, като използва сигнали, например обратна връзка от общността на Meta или откриване на сходство. Технологията на Meta може да открива публикации, които е възможно да са дезинформация, въз основа на различни сигнали, включително как хората реагират и колко бързо се разпространява съдържанието. По време на значими обществени събития или набиращи популярност теми, когато бързината е особено важна, чрез използването на ключови думи се събира свързаното съдържание на едно място, което улеснява намирането и проверяването му от Factcheck.bg.
Как протича процесът?
Потребителите на Meta могат да отбелязват съдържание, което мислят, че може да е невярно. Екипът на Factcheck.bg ще проверява тези сигнали за потенциална дезинформация, като в края на проверката провереното съдържание ще бъде оценено като вярно, невярно, подвеждащо или с недостатъчно информация. Потребителите ще бъдат информирани дали публикацията, която са споделили или предстои да споделят, е била проверена и ще им бъде дадена възможност да прочетат повече за източниците на твърдението, но няма да бъдат спрени да споделят каквото и да е съдържание. Твърденията, които са отбелязани като неверни, ще се появяват по-малко в новинарския поток, така че да достигат до по-малко потребители.
Ще има ли Meta контрол върху проверките на Factcheck.bg?
Както при другите организации, с които работи, Meta няма да има влияние върху редакционната ни политика. Meta няма да има никакъв контрол върху подбора на това, което проверяваме и пишем, нито върху оценката, която даваме. Служителите на Meta няма да бъдат известявани предварително, преди проверките да бъдат качени. Ще публикуваме всички проверки в рамките на този проект в пълен обем на нашия уебсайт и ще правим постоянна оценка на проекта.
Какво прави Factcheck.bg?
Екипът на Factcheck.bg проверява фактите, като следва принципите на работа на Международната мрежа за проверка на фактите (International Fact-Checking Network), към които се придържа и досега. Това включва проверка на получената информация чрез журналистическа работа, допитване до първичните източници, сверяване с публична информация и анализ на достоверността на снимков и видео материал.
Какво не прави Factcheck.bg?
Организациите, проверяващи фактите, не премахват съдържание – публикации, профили или страници от Facebook. Meta може да премахва съдържание, което противоречи на общностните ѝ стандарти, като процесът е отделен от програмата за проверка на фактите.
Какво ще се случи, ако споделено от потребител съдържание във Facebook бъде определено като невярно?
Ако организация, която проверява фактите като партньор на Meta, отбележи съдържание, което сте споделили като невярно, ще бъдете уведомени. Ще получите възможност да се запознаете с изводите от проверката и с източниците. Съдържанието няма да бъде премахнато автоматично, но ще се показва по-малко в новинарския поток, с цел да се намали разпространението на дезинформация. Профилът ви няма да бъде ограничен.
Ваш профил/страница/група във Facebook са ограничени/изтрити. Има ли Factcheck.bg нещо общо с това?
Factcheck.bg не премахва съдържание, не ограничава профили/групи и страници във Facebook. Factcheck.bg няма отношение към проверките на Meta относно стандартите на общността. Factcheck.bg не може да съдейства нито за ограничаване, нито за възстановяване на ограничени профили/страници/групи. Factcheck.bg не разполага с контакти на звената в Meta, които са отговорни за тази дейност, и не може да оказва съдействие при такива случаи. Ако имате въпроси по тази тема, използвайте каналите за комуникация, предоставени от Meta.
Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Новини за нас