fbpx

Мрежа от групи в социалните медии разпространява дезинформация за зелената енергия и войната в Украйна

България трябва да продължи да произвежда ток от въглища – без въглищните централи няма да имаме достатъчно електроенергия, за да се захрани страната, твърдят стотици публикации в социалните мрежи. В същите групи, в които се разпространяват тези твърдения, могат да бъдат открити и други – например, че зелената енергия всъщност замърсява повече и преходът ще убие енергетиката ни.

Къде се разпространяват най-активно тези твърдения и има ли общо между групите в социалните мрежи, където се публикуват те?

Срещу ветрогенераторите и за неутралитет“

През 2022 г. варненската община Ветрино взе решение да постави мораториум на поставянето на ветрогенератори на територията си. Няколко месеца по-късно решението беше обявено за нищожно, но съпротивата срещу зелената енергия продължи във Ветрино и околността по други начини. 

И по-точно – срещу един конкретен проект в с. Неофит Рилски, община Ветрино да бъдат изградени десетки вятърни турбини. Начело на кампанията застава основателят на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов като разпространява и твърденията, че ветрогенераторите вредят на здравето. Битката с вятърните турбини във Ветрино постепенно се разраства до битка със зелената енергия изобщо, за запазване на въглищните централи и срещу военната помощ за Украйна.

Доказателствата за въздействието на шума от вятърни турбини върху съня и настроението са противоречиви – някои проучвания откриват ефекти, други – не. Но последните проучвания не откриват доказателства, че шумът от вятърни турбини влияе върху риска от инфаркт или инсулт, вродени дефекти, високо кръвно налягане или диабет. Що се отнася до твърденията, че близостта до вятърни турбини може да предизвика онкологични заболявания, те многократно са били опровергавани.

Освен в борда на директорите на акционерно дружество „Исторически парк“, справка в Търговския регистър показва, че Ивелин Михайлов е част от управлението и на редица други фирми и дружества. Една от тях е „Блаженство ЕООД“, където Михайлов е управител и едноличен собственик на капитала. „Блаженство” е посочен и като издател на вестник „Красиво Ветрино“. В уебсайта на печатното издание могат да бъдат открити десетки публикации с неверни твърдения по отношение на възобновяемата енергия. Ивелин Михайлов е и автор на много от материалите в сайта.

В друг материал на сайта на „Красиво Ветрино“ Михайлов описва и мрежата от „медии на революцията“, от която е част и „Красиво Ветрино“. По същия модел са създадени и вестниците „Красива Провадия“, „Красив Вълчи дол“, „Красива Варна“ и „Красив Велинград“, както и уебсайтът „Свободен глас“. Част от групата е и сайтът „Съпротивата“, който в рубриката за „За нас“ се самоопределя като „имунната система в битката срещу заразите на настъпващите Содом и Гомор, опаковани с фльонгите на неолиберализъм, трансхуманизъм и нов световен ред“. В същия сайт има и рубрика „Отровно зелено“, където авторите се фокусират върху начините, по които вятърната енергия вреди на здравето.

След началото на руската война срещу Украйна в сайтовете, свързани с Ивелин Михайлов, започват да се публикуват и призиви за „неутралитет“, против изпращането на военна помощ на Киев и повторения на руските пропагандни наративи за „нацизъм в Украйна“. В канала на „Свободен глас“ в YouTube могат да се видят и интервюта с редица публични личности, които защитават проруски позиции. Сред тях са бившият офицер от Националната служба по охрана (НСО) Николай Марков, водещият от БНР Петър Волгин, анализаторът Боян Чуков. В „Съпротивата” се разпространяват и неверни твърдения за Украйна, опровергавани от Factcheck.bg в миналото, като например това за завишените нива на радиация след взрив в оръжеен склад в Хмелницки.

„Красиво Ветрино“ обменя съдържание и с проруската Телеграм група ZaPravda, където активно се споделя руска пропаганда и дори се продават артикули с руския символ на войната срещу Украйна „Z”. Твърденията, които се споделят между двата канала също са били опровергавани от Factcheck.bg и преди.

Референдуми и борба срещу зеления преход

Ивелин Михайлов е част и от обществения съвет на „Свободна и мирна България“.  Организацията събира подписките за провеждане на референдум за „мир и суверенитет“ на България.  Стои и зад демонстрациите под надслов „Поход за мир“, на които се повтарят много от руските послания за войната, а на някои от събитията дори се развяваха и руски знамена.

„Свободна и мирна България“ поддържа и своя група във Фейсбук с над 30 хиляди членове. Тя има общо 20 администратори. Освен Сърнела Воденичарова, която е част от инициативния комитет на организацията и един от най-активните ѝ членове, Профилът „Ивелин Людмилов Михайлов“ също е в управлението на тази група. Част от администраторите са и редица профили, свързани със сайтовете и фирмите на Михайлов. Сред тях са профилът „Детелина Парушева“, която е част от екипа на „Красиво Ветрино“, както е отбелязано в профила, и „Ивелин Асенов Александров“, който е отбелязал в профила си в социалната медия, че работи като журналист в „Свободен глас“. Профилът „Румен Янков“ пък е отбелязал във Фейсбук, че е активист във „Фондация Въздигане“, част от чието управление е и Ивелин Михайлов. Четири други профила от администраторите отбелязват, че работят за „Together“ – застрахователен брокер, в чийто борд на директорите е Ивелин Михайлов. Във видеата в YouTube канала на „Свободен глас” също се вижда логото на „Together“. 

В групата „Свободна и мирна България“ се разпространяват най-различни неверни твърдения за „заплахите“ и „вредите“ от прехода към зелена енергия. Някои от твърденията са опровергавани в предходни проверки на Factcheck.bg – като това, че вятърни турбини произвеждат енергия с дизелово гориво и това, че Германия ще остави отворени въглищните си централи, за разлика от България.

По време на протестите на миньорите и енергетиците за запазване на „Мини Марица Изток“ групата „Свободна и мирна България“ и свързаната с нея страница „Референдуми“ се обявиха за част от организаторите на протеста.

Друга Фейсбук страница, която разпространява дезинформация за възобновяемите енергийни източници, е „Сдружение Човек-Природа-Живот“. Проверка на БНТ от февруари тази година опровергава едно от твърденията, публикувани на страницата на сдружението в социалната мрежа – че живот около ветрогенератори не може да има.

Проверка в Търговския регистър показва, че представител на сдружението е Красимира Катинчарова. Под това име се публикуват и материали на сайта „Красиво Ветрино“, а профил на мъж със същото фамилно име – „Rumen Katincharov“ е и един от администраторите на „Свободна и мирна България“. Сдружението се включва и в протестите на земеделците срещу вноса на украинско зърно, които се проведоха в края на 2023 г. Сдружението „Човек-природа-живот“ организира и пресконференция през април 2023 г., на която се обявява против изграждането на вятърни паркове в страната.

С платена реклама срещу зелената енергия

Друга страница, която е част от администраторите на „Свободна и мирна България“ носи името „България“ и има над 170 хиляди последователи във „Фейсбук“. На страницата се споделят публикации по важните теми от деня в страната, информация за „Исторически парк“, както и агитация за подписките за референдума, искан от „Свободна и мирна България“. Проверка в рекламната инфраструктура на Фейсбук Ad Library показва, че страницата „България“ разпространява част от призивите за протести и подписки за организиране на референдум с платена реклама в социалните мрежи. 

Друга Фейсбук страница, която разпространява дезинформация за зеления преход с платена реклама, е групата „Ограбената енергетика – защо българите плащат най-скъпо?“. Десетки публикации с неверни или недоказани твърдения като това, че без въглищни централи електричество в България няма да има, и това, че с работещи ТЕЦ-ове замърсяването намалява, се разпространяват във Фейсбук с платена реклама, показва проверка в AdLibrary.

Страницата „Ограбената енергетика – защо българите плащат най-скъпо?“ е администратор и на група във Фейсбук с подобно име – „Защо българите плащат най-скъпо?“. Групата има едва малко над 100 членове и в момента не е активна, но сред последните ѝ постове може да се види „покана“ за членовете да се присъединят към нова група със същото име. Тя вече има близо 7000 членове, а проверка във Фейсбук показва, че е променила името си на „Защо българите плащат най-скъпо“ на 15 юни 2023 г., а дотогава се е казвала „Русия“.

Дезинформацията за зелената енергия се разпространява през различни канали в социалните мрежи и онлайн пространството в България. Това разследване показва връзките между редица от най-популярните такива канали в българските социални мрежи и връзката на всички тях с проруските послания, които се разпространяват в страната. Разследвания на Factcheck.bg многократно са демонстрирали, че важна част от руските пропагандни наративи са и посланията против Запада и политиките му. Една от най-атакуваните политики на Европейския съюз е Зеленият пакт и свързаното с него изграждане на възобновяеми енергийни източници в държавите от Евросъюза. С методите на онлайн дезинформацията тези послания се разпространяват активно и в българската онлайн среда.

По темата работи и Василена Доткова.

Материалът е създаден с подкрепата на SCIENCE+.

Източници:

БНР, ВАС отмени мораториума на ОбС-Ветрино за изграждане на ветроенергиен парк в района: https://bnr.bg/varna/post/101835592/vas-otmeni-moratoriuma-na-obs-vetrino-za-izgrajdane-na-vetroenergien-park-v-raiona

Капитал, Йоан Запрянов, Защо „Исторически парк“ спира вятърен проект за 1.2 млрд. Лв.: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2022/08/12/4378181_chuma_ot_viaturna_energiia_zashto_istoricheski_park/

ScienceDirect, Alice Freiberg, Christiane Schefter, Maria Girbig, Vanise C. Murta, Andreas Seidler. Health effects of wind turbines on humans in residential settings: Results of a scoping review: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935118306145

CleanPower.org, Wind Turbines and Public Health: https://cleanpower.org/wp-content/uploads/2022/11/ACP_Wind-Turbines-and-Health-Fact-Sheet.pdf

USA Today, Do wind farms cause cancer? Some claims Trump made about the industry are just hot air: https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2019/04/03/cancer-causing-wind-turbines-president-donald-trump-claim-blown-away/3352175002/

Търговски регистър: https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/VerificationPersonOrg?count=2&includeHistory=false&name=%D0%98%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%20%D0%9B%D1%8E%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%20%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2&page=1&pageSize=25&selectedSearchFilter=0

Търговски регистър, профил на „БЛАЖЕНСТВО“ ЕООД:
https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=206566797

Factcheck.bg, Василена Доткова, Няма завишени нива на радиация след ракетни удари по оръжеен склад в Украйна: https://factcheck.bg/nyama-zavisheni-niva-na-radiaciya-sled-raketni-udari-po-orazheen-sklad-v-ukrajna/

Factcheck.bg, Василена Доткова, „Премахват перки, за да копаят въглища“ – кой разпространява подвеждащи твърдения за германската енергетика: https://factcheck.bg/premahvat-perki-za-da-kopayat-vaglishta-koj-razprostranyava-podvezhdashti-tvardeniya-za-germanskata-energetika/

Mediapool.bg, „Желаете ли тази земя да бъде рай“? Какво иска „Общобългарски поход за мир и неутралитет“: https://www.mediapool.bg/zhelaete-li-tazi-zemya-da-bade-rai-kakvo-iska-obshtobalgarski-pohod-za-mir-i-neutralitet-news347069.html

Търговски регистър, Профил на Фондацията „ВЪЗДИГАНЕ“:
https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=176779434

Together.bg, Борд на директорите: https://www.together.bg/1187/za-nas-bord-na-direktorite

Factcheck.bg, Василена Доткова, Не, вятърни турбини в Шотландия не произвеждат зелен ток чрез дизел: https://factcheck.bg/ne-vyatarni-turbini-v-shotlandiya-ne-proizvezhdat-zelen-tok-chrez-dizel/

Factcheck.bg, Василена Доткова, Кога затварят въглищните централи в Европейския съюз по държави: https://factcheck.bg/koga-zatvaryat-vaglishtnite-centrali-v-evropejskiya-sajuz-po-darzhavi/

БНТ Проверено, Мая Димитрова, Публикация със снимка на парк с вятърни турбини твърди, че турбините са причина в района да няма живот – нито животни, нито хора, нито птици, нито растения: https://bntnews.bg/proverka-na-fakti-umira-li-zhivotat-sled-vyatarnite-turbini-i-koi-stoi-zad-tezi-tvardeniya-1266647newscheck.html

Търговски регистър, Профил на Сдружение „ЧОВЕК – ПРИРОДА – ЖИВОТ“: https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=207113102

Красиво Ветрино, Автори: https://krasivovetrino.bg/bg-BG/News/Home/List?authorid=19

Сайт на Българското национална радио (БНР), Сияна Спиридонова, Протест на земеделци и в община Ветрино: https://bnr.bg/post/101799755/protest-na-zemedelci-i-v-obshtina-vetrino

БТА, Николета Василева, Когато ветрогенераторите се намират близо до хората, вредят, според Красимира Катинчарова от екологичното сдружение „Човек – природа – живот“: https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/446410-kogato-vetrogeneratorite-se-namirat-blizo-do-horata-vredyat-spored-krasimira-k

Facebook Ad Library: https://www.facebook.com/ads/library/?active_status=all&ad_type=all&country=ALL&view_all_page_id=1881493428742977&search_type=page&media_type=all

Facebook Ad Library: https://www.facebook.com/ads/library/?active_status=all&ad_type=political_and_issue_ads&country=BG&q=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0&sort_data[direction]=desc&sort_data[mode]=relevancy_monthly_grouped&search_type=keyword_unordered&media_type=all

Factcheck.bg, Ралица Ковачева, Русофобията – „новият фашизъм“: https://factcheck.bg/rusofobiyata-noviyat-fashizam/

Factcheck.bg, Мина Киркова, Зеленият пакт: https://factcheck.bg/zeleniyat-pakt/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Мина Киркова
Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката