fbpx

Не, България не е искала „един единствен път“ помощ от ЕС и НАТО

  • Подвеждащо е да се твърди, че България не е получила подкрепа от НАТО и ЕС за погасяване на горските пожари през 2007 г;

  • След българската заявка до Евроатлантическия координационен съвет, Русия е изпратила самолет, намиращ се в близост;

  • Не е вярно, че това е единствената молба за помощ, която е отправяна към евроатлантическите партньори на страната. България многократно е искала и е получавала помощ от НАТО и ЕС.

Във Фейсбук отново се разпространява пост, в който се твърди, че България „един единствен път, помоли HATO, съюзниците си и ЕС за помощ“ и тя е била отказана. „Неполучената подкрепа“ е по време на горските пожари край Стара Загора през 2007 г.

Публикация с абсолютно същия текст имаше широко разпространение и преди две години. Първо тя се появява в профила Горски пътник във Фейсбук на 18 март 2022 г.

Постът е споделен от Теодор Николов, който, видно от публикациите в профила му във Facebook, защитава проруски позици. Той е и един от създателите на сайта и Ютуб канала „Истина БГ“. Тази година, на 18 март той отново пуска същия текст.

Както и през 2022 г., постът се пресподеля в различни Фейсбук групи и онлайн издания и е достигнал  до десетки хиляди потребители. Подвеждащото твърдение цели да внуши, че държавите от НАТО и ЕС са само привидни партньори на България и че единствено Русия, която изпраща помощ, е истинският съюзник на страната ни.

През лятото на 2007 г. опустошителни пожари бушуват в цяла Европа. Огънят е обхванал големи територии в не само в България, но и в Гърция, Хърватия, Словения, Франция, Португалия, Испания и Италия. Най-големи щети понасят Гърция, Италия и Испания, където са унищожени общо почти 500 000 хектара гори и земеделски земи.

Когато в същия период в Старозагорско избухват над 300 пожара, България изпраща от името на тогавашното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии запитване към ЕС и НАТО за оказване на помощ при тяхното овладяване. Молбата е отправена към Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC), който координира взаимодействието между страните от Евроатлантическия съвет при овладяване на извънредни ситуации в евроатлантическата зона. Координационният център е създаден през 1998 г по инициатива на Русия и тя също е негов член.

В този ден са отправени още две заявки за помощ от Албания и от Северна Македония ( тогава все още наричана бивша югославска република Македония).

България иска четири хеликоптера и два самолета за справяне с пламъците.

У нас е изпратен един руски самолет IL-76, който помага на страната ни в продължение на три дни, след което България докладва, че пламъците са потушени и той е дислоциран на друго място.

Турция също заявява  готовност да изпрати хеликоптер, който към този момент е бил в непосредствена близост до страната ни, в Одрин. „Българските власти са приели помощта, като са наредили хеликоптерът да бъде в готовност при нужда“, пише в доклад на Евроатлантическия координационен център. Турският хеликоптер е бил на разположение, но не се е стигнало до използването му.

Други 13 държави членки на Евроатлантическия съвет за партньорство са информирали, че заради затруднената пожарна обстановка в техните и съседни им страни нямат възможност да се включат с гасителна техника или да изпратят помощ.

В манипулативния пост се казва още, че пожарите през 2007 г. представляват „един единствен път, когато България помоли HATO, съюзниците си и ЕС за помощ“. Това твърдение не е вярно. България мнократно е искала и е получавала помощ. Примери за това са кризата с COVID-19, бежанския поток през 2015 г., както и охраната на въздушното ни пространство след започването на войната в Украйна. 

Проверено:

Подвеждащо е да се твърди, че на България й е била отказана помощ от  от ЕС и НАТО по време на пожарите през лятото на 2007 г. България получава помощ от Русия и Турция, които са част от Евроатлантическия съвет за партньорство. Други 13 държави членки не успяват да помогнат, защото част от тях се борят с пожари на собствената си територия

Не е вярно твърдението, че това е бил единственият път, когато държавата ни е имала нужда от подкрепа. България многократно е искала и е получавала помощ от своите съюзници в НАТО и ЕС.

Източници

Природни бедствия нова информация за дейностите на ЕС в областта на гражданската защита: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/IP_07_1166

2007 Summer Fires in the European Mediterranean – The Cases of Greece, Italy and Spain: https://www.iemed.org/publication/2007-summer-fires-in-the-european-mediterranean-the-cases-of-greece-italy-and-spain/

Helping Bulgaria fight forest fires: https://www.nato.int/eadrcc/2007/bulgaria/index.html

Подписани двустранни междуправителствени споразумения за сътрудническтво при бедствия и извънредни ситуации: https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider43/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BC%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B5%D1%81-%D0%B8-%D1%85%D0%BE/dvustrannisporazumenija.docx?sfvrsn=23049f53_2

Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас: https://aero-bg.com/2022/02/11/chetiri-ispanski-eurofighter-pristignaha-za-savmesten-er-polising-u-nas/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката