fbpx

Не е вярно, че американската компания BlackRock забранява на Украйна да погребва убитите си войници си в гробища

  • Не е вярно твърдението, че изпълнителният директор на американската компания BlackRock е казал, че украинската черноземна почва „не е само ваша“ и им е забранил да погребват своите мъртви в нея;

  • Публикациите в български сайтове и социални мрежи се позовават на бившия американски офицер Скот Ритър. Той разпространява невярна информация, тръгнала  три седмици по-рано в руски Telegram канали;

  • Твърдението е част от дезинформационната кампания, че украинската земя е под контрола на американски корпорации.

На 7 и 8 октомври в някои български медии и в социалните мрежи започва да се разпространява изфабрикувано изказване на Лари Финк, изпълнителен директор на американската инвестиционна компания BlackRock. Според публикациите Финк е забранил на украинците да погребват своите загинали войници в черноземната украинска почва, която по-рано президентът Володимир Зеленски лично е „продал“ на BlackRock. Твърдението е базирано на изказване на бившия офицер на разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър, направено на 7 октомври в социалната мрежа X). Ритър не представя никакви доказателства, което не му пречи да заключи, че „всеки украинец трябва да се моли за победата на Русия“.

BlackRock не забранява на Украйна да погребва

Още на същия ден български сайтове като kritichno.bg, informiran.net и big5.bg публикуват статии, цитиращи поста на Ритър. Текстът на материалите е  идентичен, а заглавията се фокусират върху продажбата на „най-важния ресурс на Украйна” – черноземните почви. Твърдението на Ритър се споделя във Facebook от индивидуални потребители и в публични групи като „Приятели на В.В.Путин в България, Европа и света“, „Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!“, „Пламен Пасков“, „Заедно можем повече 100%“, „БРЦК – Разбунена София“ и др. То циркулира и в български Telegram канали като „efir.info“ и „България Z/ Bulgaria Z.

Кой е Скот Ритър?

Скот Ритър е известен, включително и в България, с антиукраинските и антинатовските си позиции. Например тезата, че войната в Украйна е започната от НАТО. През февруари 2023 г. той дава интервю пред Мартин Карбовски, в което окачествява България като „колония на САЩ“. Ритър се появява през септември и в български YouTube канали, където отново повтаря тезата, че именно НАТО е започнала войната в Украйна.

Реакциите в България са част от широкия международен отзвук, който получава невярното твърдение на на Скот Ритър. Авторът, който има над 200 хиляди последователи, не посочва откъде черпи споделената информация и не отговаря на исканията на отделни потребители да представи доказателства и допълнителни източници, въпреки че активно общува с коментиращите под поста. 

Но на какво всъщност се позовава Ритър?

В дните преди неговия пост потребители в социалните мрежи споделят изфабрикуван цитат от Лари Финк, изпълнителен директор на инвестиционната компания BlackRock. несъществуващото изказване се разпространява първоначално на руски език, а впоследствие и на други езици, включително и на български.

BlackRock не забранява на Украйна да погребва

Според изфабрикувания цитат Финк се обръща към украинците с предупреждението „тази земя не е само ваша“. Той определя погребването на убитите украински войници като „напълно неразумно използване на черноземната почва от самите украинци“. Според публикациите BlackRock предлага на Украйна да осигури пари за повече крематориуми или „биопреработка“ на труповете, за да опази своите „инвестиционни активи“. Проверката на Factcheck.bg показва, че подобни предложения не са правени нито от Финк, нито от други представители на американската компания.

Новите публикации повтарят вече опровергани твърдения. Според тях украинската земя е продадена от президента Зеленски и вече е собственост на чуждестранни корпорации.  Платформи за проверка на фактите, сред които USA Today и Factcheck.bg, вече са разглеждали и опровергали различни варианти на това твърдение. Няма как чуждестранни корпорации да притежават милиони хектари земеделски площи в Украйна, тъй като там купуването на земеделска земя от чужди държави и фирми е забранено.

Невярно е и твърдението, че земите са продадени от украинския президент. Това би било невъзможно, тъй като според Конституцията на Украйна, президентът няма право да се разполага с продажба или отдаване на земеделски площи или управление на природни ресурси. 

По следите на на измисления цитат

Най-ранната англоезична публикация, която проверката установи на изфабрикувания цитат в X, е от 5 октомври – два дни преди поста на Скот Ритър. Тя е направена от потребител @Ramy_Sawma. Постът цитира беларуски Telegram канал и има над 1300 споделяния, 2000 харесвания и стотици коментари.

От 3 октомври пък е най-ранната поява на подобен текст на английски език изобщо. Тя се открива в LinkedIn и е от потребител на име Евгени Кириченко. Подобно на Скот Ритър и останалите разпространители на невярното твърдение, той също не посочва никъде източник или доказателства за своите твърдения. На въпрос на потребител дали наистина Лари Финк е казал тези думи, Кириченко отговаря: „Не, аз си го измислих“, като не е ясно дали коментарът му е сериозен, или ироничен.

По същото време текстове с изфабрикувания цитат вече се разпространяват широко в рускоезични сайтове. На 5 октомври такава публикация се появява на сайта ДонбасПрес. Неговото мото е „Донбас ни се доверява“ („Нам доверяет Донбасс!“). Публикации с напълно идентичен текст се появяват успоредно и в десетки руски уебсайтове. Част от тях носят имена на украински градове и области: Киев, Донецк, Кривой Рог, Днепър и други (news-kiev.ru, dnepr-news.ru, krivoy-rog-news.ru), но са с руски домейни и IP адреси.

Така на тези сайтове възникват публикации със заглавия като „Это не только ваша земля,“ — Глава компании Black Rock Ларри Финк обеспокоен безответственным отношением Украины к инвестиционным активам („Това не е само вашата земя“, главният изпълнителен директор на Black Rock Лари Финк е загрижен за безотговорното отношение на Украйна към инвестиционните активи” – бел. авт.); „Это не только ваша земля,“ – Глава компании Black Rock (рептилоид) Ларри Финк обеспокоен безответственным отношением Украины к инвестиционным активам (“Това не е само вашата земя,’ – Ръководителят на компания Black Rock (рептилоид) Лари Финк се отнася безотговорно отношение на Украйна към инвестиционните активи” – бел. авт.).

Идентично съдържание

Съдържанието в тях е идентично, близки са и дизайнът, оформлението, домейните са почти напълно еднакви. Всички сайтове са създадени по едно и също време – април 2022 г. Това е близо два месеца след инвазията на Руската федерация в Украйна.

Изфабрикуваният цитат е публикуван и в руски форуми на 3 октомври. С помощта на инструмента TGstat установяваме, че на 1 октомври Telegram канали като „РОБОТА€-Паньчак Володимир“ (@robota_e) публикуват същата невярна информация. Всъщност най-ранната публикация на руски език с изказването, приписано на изпълнителния директор на BlackRock, се появява на 20 септември в Telegram канала „Империя очень зла“ (@verysexydasha). Той е с над 80 хиляди последователи.

BlackRock не забранява на Украйна да погребва

Проверка с приложението Whoopostedwhat показва,  че в първите дни на октомври български потребители на Facebook вече споделят преводи на фалшивия цитат с позовавания на руски Telegram канали. Тяхното разпространение обаче остава ограничено чак до деня, в който се появява постът на Скот Ритър.

BlackRock не забранява на Украйна да погребва

Поводът за появата този наратив точно около 20 септември е визитата на украинския президент Зеленски в САЩ по същото време. Държавният глава говори пред Общото събрание на ООН, посещава Белия дом и се среща с членове на американския Конгрес. На 19 септември страницата на украинското президентство съобщава, че Зеленски има среща с официални представители на американски компании. Те имат активи са на обща стойност 30 трилиона долара, за да обсъди инвестиции в следвоенното възстановяване на Украйна. 

На събитието присъства и представител на BlackRock, но не Лари Финк, а неговият заместник – Филип Хилдебранд. Прессекретариатът на украинското президентство уточнява, че Зеленски се срещал с Финк отделно, но няма публична информация какво е било обсъждано. Самият Лари Финк също не е коментирал публично срещата си със Зеленски. 

Проверено:

Не е вярно, че американската компания BlackRock е забранила на Украйна да погребва мъртвите си войници. Невярното твърдение се основава на изфабрикуван цитат на Лари Финк, изпълнителен директор на BlackRock. Измисленото изказване първоначално се появява в руски Telegram канал на 20 септември, по време на посещението на Зеленски в САЩ. Впоследствие е разпространено на английски от бившия офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър.

Автор: Антонио Костадинов

Публикацията е създадена в рамките на Втората национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници:

USA Today, Fact check: False claim that President Zelenskyy sold huge amount of land in Ukraine to US companies: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2022/09/13/fact-check-ukraines-president-did-not-sell-farmland-us-companies/7942775001/

Официален сайт на президента на Украйна, President met with the most influential American entrepreneurs: https://www.president.gov.ua/en/news/prezident-zustrivsya-z-najvplivovishimi-amerikanskimi-pidpri-85769

bne IntelliNews, BlackRock launches Ukraine Development Fund together with the Ukrainian government: https://www.intellinews.com/blackrock-launches-ukraine-development-fund-together-with-the-ukrainian-government-278041/

Factcheck.bg, PolitiCheck: Не е вярно, че в Украйна законно се отглежда ГМО, нито че земята е американска собственост: https://factcheck.bg/politicheck-ne-e-vyarno-che-v-ukrajna-zakonno-se-otglezhda-gmo-nito-che-zemyata-e-amerikanska-sobstvenost/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката