fbpx

Не е вярно, че България един-единствен път е поискала помощ от ЕС и НАТО и не я е получила

Пост в социалната мрежа Facebook твърди, че в единствения случай, когато България е поискала помощ от НАТО и ЕС  – за справяне с пожарите през 2007 г. – не я е получила. За него сигнал Factcheck.bg получи от читател. Ето фактите.

„За тези, все още вярващи, че EC и HATO са истинските ни съюзници и можем да разчитаме на тях, ще припомня един единствен път, когато България помоли HATO, съюзниците си и ЕС за помощ. (…) И знаете ли какво стана? EC веднага ни отряза, а HATO ни казаха в прав текст „България да не разчита на помощ от HATO!“

Авторът, Теодор Николов, който видно от публикациите в профила си във Facebook има изразени проруски наклонности, стои и зад сайта Истина.БГ. В поста си той визира мащабните пожари, които обхванаха няколко области в България през 2007 г.

Текстът е публикуван за пръв път в личния профил на Николов във Facebook на 18 март и към момента има 18 хиляди харесвания, 873 коментара и над 14 хиляди споделяния. След това информацията се появява и в сайтовете informiran.net и Буднаера, откъдето също е споделяна многократно.

Когато през лятото на 2007 г. избухват над 300 пожара в Старозагорско, България изпраща от името на тогавашното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии запитване към ЕС и НАТО за оказване на помощ при тяхното овладяване. Паралелно с това, Министерството на външните работи иска помощ от Русия, съгласно споразумение за взаимопомощ и сътрудничество при бедствия, подписано през 1995 година. 

Отправените искания са за четири хеликоптера и два самолета за справяне с пламъците. Това е видно от доклад (виж по-горе) на Евроатлантическия съвет за партньорство, член на който е и Русия. Тогава у нас е изпратен един руски самолет IL-76, който помага на страната ни в продължение на три дни, след което България докладва, че пламъците са потушени и той е дислоцииран на друго място. Турция също заявява  готовност да изпрати хеликоптер, който към този момент е бил в непосредствена близост до страната ни, в Одрин. „Българските власти са приели помощта, като са наредили хеликоптерът да бъде в готовност при нужда“, пише в документа.  Тоест, машината е била предоставена на България, но не се е стигнало до използването ѝ.

Други 13 държави членки на Евроатлантическия съвет за партньорство са информирали, че към онзи момент нямат възможност да изпратят помощ. Въпреки това, заявената нужда от българска страна е била изпълнена, а пожарите – овладяни. Всички дневни доклади и искания за помощ от българска страна са публично достъпни и могат да бъдат открити на сайта на Евроатлантическия център за координация и реагиране при бедствия на НАТО.

По същото време в Европа бушуват и други опустошителни пожари в държави, сред които Гърция, Испания и Италия. Там засегната площ също е в значителни размери и част от наличните хеликоптери и самолети на държавите-партньори са насочени именно натам.

В поста, който се разпространява, се казва още, че пожарите през 2007 г. представляват „един единствен път, когато България помоли HATO, съюзниците си и ЕС за помощ“. Това твърдение не е вярно. България мнократно е искала и е получавала помощ. Примери за това са кризата с COVID-19, както и бежанския поток през 2015 г. В момента например България получава помощ от съюзниците си в НАТО – Испания и Нидерландия, за изпълнение на задачи по охрана на въздушното ни пространство.

Проверено:

Твърдението, че България е поискала помощ от ЕС и НАТО един единствен-път и не я е получила, е невярно. По време на пожарите през 2007 г. България получава помощ от Русия и Турция, които са част от Евроатлантическия съвет за партньорство. Други 13 държави членки не успяват да помогнат, защото част от тях се борят с пожари на собствената си територия. 

Източници

Природни бедствия нова информация за дейностите на ЕС в областта на гражданската защита: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/IP_07_1166 

2007 Summer Fires in the European Mediterranean – The Cases of Greece, Italy and Spain: https://www.iemed.org/publication/2007-summer-fires-in-the-european-mediterranean-the-cases-of-greece-italy-and-spain/

Helping Bulgaria fight forest fires: https://www.nato.int/eadrcc/2007/bulgaria/index.html

Подписани двустранни междуправителствени споразумения за сътрудническтво при бедствия и извънредни ситуации: https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider43/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BC%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B5%D1%81-%D0%B8-%D1%85%D0%BE/dvustrannisporazumenija.docx?sfvrsn=23049f53_2

Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас: https://aero-bg.com/2022/02/11/chetiri-ispanski-eurofighter-pristignaha-za-savmesten-er-polising-u-nas/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката