fbpx

Не е вярно, че Бил Гейтс е патентовал човешкото тяло

  • Компанията „Microsoft”, собственост на Бил Гейтс, никога не е получавала патент за изключителни права върху човешкото тяло.
  • Патентът US6754472B1 засяга само конкретна технология, позволяваща безжичен пренос на данни. 

Многократно споделян пост в социалната мрежа Фейсбук твърди, че Бил Гейтс е патентовал „изключителните права за използване на човешкото тяло като локална безжична мрежа”. Factcheck.bg провери истинността на информацията след читателски сигнал.

Става въпрос за патент с номер US6754472B1, който компанията „Microsoft” получава през юни 2004 г., но за него се заговаря едва сега. Противно на твърденията във Фейсбук, той се отнася само за технология за предаване на информация чрез естествената електропроводимост на човешкото тяло. Никъде в описанието на патента не се споменава нищо за придобиване на физическа или интелектуална собственост над човешкото тяло.

Може ли човешкото тяло да бъде патентовано?

В публикацията, за която Factcheck.bg получи сигнал, се цитира предполагаемо изявление на „Microsoft”, според което компанията изразява становище, че „човешкото тяло е просто интелектуална собственост, която подлежи на лицензиране”. Factcheck.bg не откри подобно официално съобщение или изявление на технологичния гигант.

На практика няма как никоя компания или физическо лице да получи патент за използването на човешкото тяло. Това гласи Правило 29 на Европейската патентна конвенция. В него се казва още, че „човешкото тяло на различните етапи от неговото образуване и развитие, както и простото откриване на един от неговите елементи, включително последователността или частичната последователност на ген, не може да съставлява патентоспособно изобретение”.

Това ограничение е валидно и в САЩ, където през 2013 г. Върховният съд се произнася, че „естествено срещащите се” гени не могат да бъдат патентовани, тъй като са „продукт на природата” и следователно не могат да бъдат обявени за човешко изобретение.

Така или иначе патентът, който „Microsoft” получава, засяга единствено технологията за обмен на информация посредством човешкото тяло.

Откъде тръгва дезинформацията?

„Новината”, че собственикът на технологичната компания „Microsoft” е получил патент, с който придобива права над човешкото тяло, започва да се разпространява в България след публикация на сайта „The Bulgarian Times”. От там тя е споделена 436 пъти, показа наша проверка с инструмента Crowdtangle.

След това информацията продължава своя живот в интернет, като отделни потребители копират и публикуват на профилите си идентичен текст, в който се съдържат същите твърдения. Отвъд пределите на България, тази дезинформация се разпространява особено активно в руски уебсайтове.

Неверните твърдения се популяризират на немски език чрез сайта на движението Anonymous.

Патентите, свързани с компанията „Microsoft”, неколкократно са ставали повод за конспиративни теории и грешни интерпретации. Една от най-скорошните такива е свързана с патент със „зловещия” номер 060606. За него се твърдеше, че предвижда имплантирането на чипове в човешкото тяло с цел добив на криптовалути. Няколко утвърдени организации за проверка на фактите вече опровергаха тази дезинформация – прочетете повече ТУК и ТУК.

Проверено:

Патентът, който компанията „Microsoft” получава, е от 2004 г. и е за технология за пренос на данни посредством естествената електропроводимост на човешкото тяло. Той по никакъв начин не предоставя на технологичния гигант изключителни права над човешкото тяло.

Корекция: (19 август, 17:20) „Патентите, свързани със собственика на „Microsoft” Бил Гейтс“ е заменено с „Патентите, свързани с компанията „Microsoft“.

Източници

Method and apparatus for transmitting power and data using the human body: https://patents.google.com/patent/US6754472B1/en 

U.S. Supreme Court Strikes Down Human Gene Patents: https://www.science.org/content/article/us-supreme-court-strikes-down-human-gene-patents

The European Patent Convention, Rule 29: https://www.epo.org/law-practice/legal-texts/html/epc/2020/e/r29.html

Computerizing the body: Microsoft wins patent to exploit network potential of skin: https://www.theguardian.com/science/2004/jul/06/sciencenews.microsoft

Does Microsoft Own Patent ‘666’ About Implanting Microchips in People?: https://www.snopes.com/fact-check/microsoft-own-patent-666/

Patent application 060606 does not mention inserting microchips into the body: https://fullfact.org/online/bill-gates-patent-microchips/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката