fbpx

Не е вярно, че бивш директор на ЦРУ е признал съществуването на „кемтрейлс“

  • Не е вярно, че бившият директор на ЦРУ Джон Бренън е признал съществуването на „кемтрейлс“;

  • Във видео с изказване на Бренън от 2016 г., което се разпространява в социалните мрежи, той не говори за следите от самолети в небето;

  • Бренън обяснява потенциалните последици от разработването на технологията SAI (аерозолно инжектиране на стратосферата), която обаче е само теория и не се прилага никъде по света.

В социалните мрежи се разпространява невярното твърдение, че бившият директор на Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Джон Бренън е потвърдил съществуването на „кемтрейлс“. Това е стара конспиративна теория, според която следите, които самолетите оставят в небето, са химически и причиняват болести на хората. За доказателство потребители представят видео с изказване на Бренън на 29 юни 2016 г. в Съвета за международни отношения. В него бившият директор на ЦРУ не признава, че „кемтрейлс“ съществуват. Той говори за геоинженерната технология за аерозолно инжектиране на атмосферата SAI, която съществува само на теория. Той подчертава последиците, които тя би имала върху околната среда и геополитиката.

Същият клип се е разпространявал и от американски профили във Фейсбук, ТикТок и Телеграм в началото на април 2023 г. Отново с внушението, че Съединените щати използват геоинженерни технологии и че „кемтрейлс“ са реалност. Твърденията са опровергани в проверка на американската информационна медия USA Today.

Какво казва Бренън всъщност?

В разпространения откъс Бренън говори за плюсовете, които геоинженерството би могло да има за борбата с климатичните промени, като дава пример с технологията SAI:  

„Друг пример е наборът от технологии, често наричани геоинженерство, които потенциално биха могли да спомогнат обръщането на затоплящия ефект на глобалното изменение на климата. Един [инструмент], който привлече вниманието ми, е аерозолното инжектиране на стратосферата или SAI, метод за покриване на стратосферата с частици, които могат да помогнат за отразяването на слънчевата топлина, както го правят вулканичните изригвания.“

ЦРУ признал „кемтрейлс“

Бренън предупреждава и за възможните рискове от използването на подобни технологии:

„От геополитическа гледна точка потенциалът на технологията да променя метеорологичните модели и да облагодетелства определени региони на света за сметка на други региони може да предизвика остра съпротива от страна на някои нации. Други може да се възползват от предимствата на SAI и да се откажат от ангажиментите си за намаляване на въглеродния диоксид. И както при други революционни технологии, липсват глобални норми и стандарти, които да ръководят разгръщането и прилагането на SAI и други геоинженерни инициативи.“

Аерозолното инжектиране на стратосферата (SAI) е геоинженерна теория, според която впръскването на големи количества частици в стратосферата може да се използва като метод за охлаждане на планетата и за борба с глобалното затопляне. Според научния модел, това може да бъде постигнато като частиците отразяват слънчевата светлина обратно в космоса. Предложенията за прилагане на тази технология са разнообразни. Варират от пръскане на отразяващи частици със самолети до изстрелване на частиците с оръдия или използване на големи маркучи, прикрепени към балон, които да достигат високо в небето. Частиците, които учените предлагат като подходящи са серен диоксид, фини прахообразни соли или калциев карбонат.

ЦРУ признал „кемтрейлс“

Технологията SAI е теоретична и не се прилага никъде по света

Използването на подобна технология предизвиква много въпроси. От една страна, SAI може да бъде използвана във военни стратегии. Още през 1978 г. е създадена Конвенция за забрана на военна или друга враждебна употреба на техники за промяна на околната среда (ENMOD), която забранява използването на инструменти и технологии, способни да повлияят на климата, за военни цели. Съществува и мораториум върху геоинженерството съгласно Конвенцията за биологичното разнообразие, където е подчертана необходимостта от глобален прозрачен регулаторен механизъм за управление, преди да се обмисли експериментирането.

Конспирацията “кемтрейлс” – просто пара

В края на клипа, който се разпространява у нас, има кадри със самолет, който оставя диря след себе си. Той е сниман от друг летателен апарат, който се намира зад него. Гласове зад кадър коментират:

„- Видя ли го как пръска тази химическа следа?
– Добре, че сме над него!
– Знам!
– Защото вече щяхме да сме мъртви!”

Оригиналното видео е споделено в YouTube преди 13 години и има над милион гледания. Под видеото има банер, който води към статия на енциклопедия Британика с обяснение на феномена. В действителност това не са „кемтрейлс“, а така наречените „контрейлс“. Това са следи от конденз, които се образуват когато водната пара влезе в контакт със студения въздух. Тя се получава при изгарянето на гориво от двигателя на самолета и кондензира в неговия ауспух. Когато влажността на въздуха е висока, тази следа може да остане видима до няколко часа.

Конспиративната теория за „кемтрейлс“ е стара. Видеоклипове и снимки на дири в небето, оставени от самолети, се разпространяват широко в социалните мрежи с невярното внушение, че следите от конденз са всъщност химически следи, отрова, болести или дори ваксини.

Проверено:

Видео, разпространявано в социалните мрежи у нас, невярно внушава, че бившият директор на ЦРУ Джон Бренън е потвърдил съществуването на „кемтрейлс“. В клипа бившият директор на ЦРУ говори за плюсовете и минусите на нововъзникващите геоинженерни технологии. Бренън описва технологията SAI, която представлява впръскване на частици в стратосферата на земята, за да бъде отразена слънчевата топлина и така да бъде намалено нагряването на планетата. Технологията съществува само на теория и не се прилага никъде по света.

Публикацията е създадена в рамките на Втората национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници:

Реч на Джон Бренън: https://www.c-span.org/video/?411936-1/cia-director-john-brennan-global-threats

Fact check: No, former CIA director did not ‘admit’ plan for geoengineering or ‘chemtrails’: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2023/04/18/fact-check-post-mischaracterizes-old-cia-comments-geoengineering-john-brennan-chemtrails/11637788002/

Stratospheric aerosol injection may impact global systems and human health outcomes: https://online.ucpress.edu/elementa/article/10/1/00047/195026/Stratospheric-aerosol-injection-may-impact-global

Конвенция за забрана на военна или друга враждебна употреба на техники за промяна на околната среда (ENMOD): https://disarmament.unoda.org/enmod/

Convention on Biological Diversity: https://www.un.org/en/observances/biological-diversity-day/convention

Енциклопедия „Британика“, определение на „contrail“: https://www.britannica.com/science/vapor-trail

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката