fbpx

Не е вярно, че цифровите електромери позволяват завишаване на сметките за ток

  • Не е вярно, че енергийните доставчици могат да завишават сметките на домакинствата чрез подаване на по-ниско напрежение – пониженото напрежение в мрежата води и до отчитане на по-ниско потребление при основните битови уреди;

  • Цифровите електромери се отчитат единствено по консумираната от домакинствата активна енергия, те не водят до таксуване на потребителите за реактивна мощност или за загуби по мрежата;

  • Показанията на електромерите с дистанционно отчитане не могат да се манипулират от разстояние от доставчиците на енергия;

  • Споделяната Фейсбук публикация е отпреди 5 години и се разпространява всяка зима заедно с твърдения за „двойни сметки“ за ток.

През януари в социалните мрежи за пореден път се разпространиха твърдения, че енергийните компании завишават сметките за ток на домакинствата, като манипулират данните от електромерите. Масово споделяна публикация във Фейсбук твърди, че цифровите и смарт електромерите са „измама и грабеж“. Според поста те позволяват загубите по мрежата да бъдат за сметка на потребителите, а електромерите с дистанционно отчитане дават възможност за свободно манипулиране на показанията за консумираната енергия. Твърди се също, че при по-ниско напрежение по мрежата цифровите електромери отчитат консумация като за стандартно напрежение от 230 волта, като по този начин ощетяват домакинствата. Factcheck.bg провери откъде идват разпространяваните твърдения и отговарят ли на истината.

Не е вярно, че консумираме по-ниска мощност, а плащаме като за висока

Основното твърдение в разпространяваната публикация, е че енергийните доставчици умишлено подават понижено напрежение по мрежата, за да намалят реалната консумация на енергия. В същото време според автора новите електромери отчитат потребление като за 100% мощност и така ощетяват потребителите. Това е невярно. Ако напрежението е по-ниско, то и електромерът ще отчете по-малко количество енергия за единица време. Това обясниха в отговор на запитването ни от енергийните доставчици „Електрохолд“ и „Енерго-про“.

Ако опитаме да загреем 1 литър вода от една и съща начална температура до 100 градуса при по-високо и при по-ниско напрежение, разликата ще бъде единствено във времето необходимо за кипване на водата. При по-ниско напрежение това време се удължава, а при по-високо то е по-кратко. Консумираното количество енергия не се променя и електромерът на потребителя и в двата случая ще отчете еднакво потребление.

Factcheck.bg се обърна за експертен коментар към доцент Николай Николаев, ръководител на катедра „Електроенергетика“ в Техническия университет във Варна. Той потвърди, че твърдението за измама чрез цифровите електромери е категорично невярно. При понижено напрежение домакинските уреди като фурни, бойлери, акумулаторни или конвекторни печки консумират по-малко мощност и отдават по-малко топлина за единица време, но това е свързано и с понижена стойност на отчетената от електромера консумация.

Доцент Николаев обясни също, че пониженото напрежение в мрежата не се дължи на конспирация за завишаване на сметките от страна на енергийните компании, а на два много по-тривиални фактора. Единият е повишаването на консумацията на домакинствата, а другият – състоянието на мрежата, която е стара и в много райони е оразмерена за по-ниско потребление. Проводниците са с недостатъчно сечение в много селски или вилни райони, в които при изграждането на мрежата почти не е имало потребители, които да се отопляват на ток, да използват климатици, електрически печки и бойлери, каквито масово използват съвременните домакинства. При по-висока консумация в такъв тип мрежа напрежението понякога спада под нормативно установените граници, а решението на този проблем е в обновяване на мрежата.

Домакинствата се таксуват само за консумираната активна енергия

Друго твърдение в разпространяваната публикация е, че новите цифрови електромери отчитат пълната вместо само активната мощност. Мощността има две компоненти – активна и реактивна, обяснява доцент Николаев. Комбинацията от двете дава така наречената пълна мощност. Активната мощност е тази, която върши полезната работа – топли, свети, върти, и т.н. Реактивната е необходима за работата на променливотоковите електрически вериги. Съвременните електромери отчитат в отделни регистри както активната, така и реактивната мощност. Битовите клиенти се таксуват единствено по регистъра на отчетената активна енергия.

Твърдението, че подновяването на електромерите дава възможност загубите по мрежата да бъдат прехвърлени за сметка на потребителя също е невярно, заявяват от „Електрохолд“ и „Енерго-про“. „Енерго-про“ изтъкват, че електромерите не са устроени да измерват и отчитат загуби по елетрическата мрежа. От „Електрохолд“ също поясняват, че загубите от електропренос са по електроразпределителната мрежа преди електромера на потребителя и затова няма как да бъдат отчетени като консумация.

Електромерите с дистанционно отчитане не позволяват манипулиране на показанията

Разпространяваната публикация твърди, че електромерите с дистанционно отчитане позволяват на енергийните компании да записват в електромера „каквото си поискат“, включително да надписват сметките за ток. Това твърдение също е невярно. Тези електромери имат така наречената двупосочна връзка, която позволява отчитане от разстояние, но от „Енерго-про“ обясниха, че тя им дава единствено дистанционен достъп за четене на енергийните регистри на електромера. Доцент Николаев също е категоричен, че през двупосочната връзка промяна на отчетните регистри не може да се прави. През нея може да се отчитат консумирана енергия, електрически характеристики относно качеството на захранване, товарови графици и т.н.

От „Електрохолд“ също категорично отрекоха манипулирането на показанията на електромерите да е технически възможно. Според компанията всички електромери, които тя монтира, са снабдени с хардуерна и софтуерна защита, сертифицирани са и отговарят на държавните стандарти, на Закона за измерванията и Наредбата за средствата за измерване. И двете електроразпределителни дружества подчертават, че всички електромери периодично преминават през задължителни проверки в лаборатории, оторизирани от съответните регулаторни органи и в нормативно зададени срокове, което ги прави сигурни за използване от потребителите.

Кой разпространява неверните твърдения

От началото на 2024 г. цитираните твърдения се разпространяват най-вече чрез копиране и споделяне на публикация във Фейсбук, за автор на която се посочва Емил Андреев. В постовете не се уточнява дали той има компетентност в областта на енергетиката и в какво качество е коментирал функционирането на електромерите. В публикацията се използват термини и формули, които създават впечатление за експертност, но според консултантите, към които Factcheck.bg се обърна, техническата материя е представена по манипулативен и подвеждащ начин.

Копираното съдържание се споделя както от индивидуални профили, така и в локални групи на жителите на определени населени места. Съдържанието е копирано и в групата „Пряка демокрация с референдуми“, откъдето генерира още стотици интеракции и споделяния.

Проверката ни показа, че оригиналната публикация от профила на Емил Андреев е 25 февруари 2019 г. и не би могла да има отношение към евентуално покачване на сметките за ток за декември 2023 г., за каквото говорят потребителите споделящи съдържанието в момента. След публикуването си през от 2019 г. постът има вълни на разпространение всяка година в интервала януари-март, когато пристигат зимните сметки за ток на домакинствата. До момента оригиналната публикация е натрупала над 18 000 директни споделяния, както и още много копирания.

В профила си авторът се представя като блогър, основател на „легия Болгари“ и човек, работещ за България. Посочен е и линк към блог с домейн съдържащ фразата History of the Great Bulgaria (в превод „История на Велика България“), но той води към страница, на която в момента няма съдържание. Профилът споделя множество публикации с патриотично съдържание, както и постове свързани с познати конспиративни наративи като чипиране, заговори на Световния икономически форум, умишлено разпространение на вируса на ковид и други подобни.

В началото на март 2020 г. публикацията на Андреев е копирана и публикувана от друг потребител в групата „Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ“, която има над 100 000 потребители. През 2022 г. пък потребителка я копира и публикува в групата „Истината за Стара Загора“, в която често се коментират теми от областта на енергетиката. Групата има над 90 000 потребители. И в двата случая публикациите водят до вълна от споделяния в други индивидуални профили и Фейсбук страници.

Въпреки че оригиналната публикация вече е на пет години, през януари 2024 г. тя е препечатана в сайта Narod.bg като актуално съдържание със заглавие „Скандал: ЕРП-тата лъжат и крадат с новите електромери, НЕК и КЕВР мълчат“. Материалът е подписан от „Admin“, като най-отдолу се уточнява, че става дума за Фейсбук пост на Емил Андреев. Сайтът narod.bg e анонимен – в него няма публикувани данни за собственика или редакционна информация, а в страницата за контакти има единствено имейл адрес на фирмата „Хаки Фиш“. Разследване на Нова от 2021 г. разкрива, че тя е регистрирана с фиктивен собственик. В материала самият той признава, че има тарифа срещу която са му прехвърлени десетки фирми, за да бъде скрита реалната им собственост. Сайтът narod.bg и друг път е привличал вниманието с разпространяване на неверни и клеветнически твърдения.

Публикацията в narod.bg също е споделена в две Фейсбук групи с общо около 30 000 потребители, откъдето получава допълнително разпространение.

Проверено:

Енергийните доставчици не могат да завишават сметките на домакинствата чрез подаване на по-ниско напрежение. Ако напрежението в мрежата е понижено, това води и до отчитане на по-ниско потребление. Цифровите електромери отчитат единствено консумираната от потребителите активна енергия, използването им не води до таксуване на домакинствата за реактивна мощност или за загубите по мрежата. Показанията на смарт електромерите с дистанционно отчитане не могат да се манипулират от разстояние от доставчиците на енергия. Споделяната публикация е отпреди пет години и се разпространява всяка зима заедно с неверни твърдения за „двойни сметки“ за ток.

Консултант по темата: доцент д-р инж. Николай Николаев, ръководител на катедра „Електроенергетика“ в Техническия университет във Варна

Източници:

Закон за измерванията: https://www.damtn.government.bg/wp-content/uploads/zakoni/zakon_za_izmervaniata.pdf

Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол: https://www.damtn.government.bg/wp-content/uploads/naredbi/naredba_za_sredstvata_za_izmervane_koito_podlejat_na_metrologicen_kontrol.pdf

Разследване на NOVA: Социално слаб мъж притежава 57 фирми и дължи милиони на държавата: https://www.vbox7.com/play:06c594303b

Руснакът Низол „прати“ Борисов в болница и  пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков: https://www.24chasa.bg/mneniya/article/8760996

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката