fbpx

Не е вярно, че ЕС подготвя въвеждане на задължителна ваксинация срещу COVID-19

  • Твърденията, че Европейският съюз предприема стъпки за въвеждане на задължителна ваксинация срещу COVID-19, са неверни.
  • Документът, използван като „доказателство“ за подобни планове, е на друга организация – Съвета на Европа.
  • Резолюцията на Съвета на Европа съдържа само препоръки за етичното прилагане на ваксините и подчертава незадължителния им характер.

Еднотипно съобщение, което твърди, че Европейският съюз планира въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус, се разпространява активно в социалните мрежи и в коментари под медийни публикации. В текста са смесени различни международни организации и различни документи, за да се внуши, че след 30 юни 2022 г. ЕС ни „лишават от всички свободи“. 

Европейският съвет и Съветът на Европа не са едно и също

„Европейският съвет измени Резолюция 2361 и вече не възразява срещу задължителната ваксинация“, пише в публикацията. В това твърдение се съдържат две неистини – първата е, че става дума за решение на Европейския съвет, а втората – че с промяна в документа се дава възможност за въвеждане на задължителна ваксинация.

Резолюция 2361 е приета през януари 2021 г. от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Европейският съвет и Съветът на Европа са съвсем различни структури. Европейският съвет е институция на Европейския съюз – форматът, в който заседават държавните и правителствените ръководители на 27-те държавите членки. Съветът на Европа е политическа международна организация, която включва 46 държави членки.

Резолюциите на Съвета на Европа нямат задължителен характер. Те не са обвързани със законодателната дейност на ЕС. 

Объркването в публикацията във Фейсбук се подсилва от прикачената снимка, на която се вижда сградата на Европейския парламент (друга институция на ЕС) в Страсбург. 

Резолюцията не предлага задължителна ваксинация

Резолюция 2361 на Съвета на Европа съдържа препоръки относно етичните, правните и практическите аспекти на доброволното прилагане на ваксините против COVID-19. 

Документът не предвижда въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19. Напротив, в точка 7.3.1. от Резолюцията е записано, че ваксинацията не е задължителна и никой гражданин няма да бъде подлаган на политически или обществен натиск да се ваксинира срещу коронавирус, ако няма желание за това.

В публикацията във Фейсбук се твърди, че текстът на Резолюция 2361 е изменен и вече не съдържа възражение срещу задължителната ваксинация. В действителност подобна промяна в документа не е правена и актуалният текст още определя ваксинирането против коронавирус като незадължително.

COVID сертификатите не означават задължително ваксиниране

Що се отнася до цифровите COVID сертификати, те са въведени по силата на Регламент 2021/953 на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, който изтича на 30 юни 2022 г. Поради тази причина е предложено удължаване на действието на регламента с още една година. Целта е свободното придвижване на гражданите на ЕС да бъде гарантирано и занапред, независимо от развитието на пандемията. Предложението е подкрепено от Съвета на ЕС и Европейския парламент. Решението за удължаване единствено ще продължи валидното в момента изискване за COVID сертификат при пътуване (ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за коронавирус) и няма да направи ваксинацията против коронавирус задължителна за гражданите на ЕС.

В посочения в публикацията на снимката линк се отваря именно съобщението на сайта на Европейската комисия за предложението за удължаване на срока на регламента, само че на холандски език. Точното съдържание може да видите на снимката по-долу:

Нито резолюцията на Съвета на Европа, нито регламентът на ЕС не предвиждат въвеждане на задължителна ваксинация. Нищо в тези документи не говори за налагане на цифрова валута, цифрова идентификация и банкомати с QR код, нито за обезценяването на парите в брой, отнемането на физическата неприкосновеност на гражданите и пр.

Откъде идват твърденията?

Текстът в цитираните Фейсбук публикации е буквално преведен от материал на английски език в сайта „Global Research“ от 1 април 2022 г. Авторът на текста посочва, че информацията е изпратена до него в имейл от „много надежден източник“, който обаче не се цитира. След като „Ройтерс“ опровергава твърденията за задължителната ваксинация, „Global Research“ променя статията и признава публикуването на невярна информация.

Сайтът „Global Research“ принадлежи на неправителствената организация „Център за изследване на глобализацията“, базирана в Канада. От създаването си през 2001 г. организацията разпространява конспиративни теории по теми като терористичните атаки от 11 септември 2001 г., глобалното затопляне и ваксините. В свой доклад от 2020 г. Държавният департамент на САЩ определя „Global Research“ като системен разпространител на кремълска пропаганда.

Проверено:

Твърденията, че Европейския съюз предприема стъпки към въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавирус, са неверни. Удължаването на срока на регламента за цифровия COVID сертификат не променя условията за получаването му и не прави ваксинирането задължително. Резолюция 2361 е документ на друга организация, Съвета на Европа, който подчертава незадължителния характер на ваксините.

Източници

Резолюция 2361 на Съвета на Европа: https://pace.coe.int/en/files/29004/html

Регламент 2021/953 на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз за европейските цифрови COVID сертификати: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0953

Инициатива за удължаване на Регламент 2021/953: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13375-Extension-of-EU-Digital-COVID-Certificate-Regulation_en

Институции и органи на Европейския съюз: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/institutions-and-bodies-profiles_en

Fact Check-Mandatory vaccinations have not been introduced ‘under the radar’ in the European Union (Reuters): https://www.reuters.com/article/factcheck-coronavirus-eu-idUSL2N2WV0UC

Covid vaccines haven’t been mandated in the EU ‘under the radar’ under ‘Resolution 2361’ (Full Fact): https://fullfact.org/health/covid-vaccine-mandate-european-council-resolution-2361/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката