fbpx

Не е вярно, че Франция е нанесла въздушни удари срещу Нигер

  • Нито Франция, нито който и да било друг, е нанесъл удари срещу Нигер;

  • Взето е решение за активиране на военните сили на регионалната организация на страните от Западна Африка ECOWAS, но няма съобщения за вече предприети военни действия;

  • Франция не участва в организацията ECOWAS.

Публикации в онлайн медии и социални мрежи невярно твърдят, че Франция е нанесла въздушни удари по Нигер.

Даниел Божилов е бил кандидат за народен представител на изборите през април 2021 г. в Русе и София, октомври 2022 г. – в Русе и София и април 2023 г. в Сливен и София от Български съюз за директна демокрация (БСДД).

На страницата на формацията също се разпространява невярната информация, че Франция „тръгна с бой да си защитава имперската валута в Африка“. Автор на публикацията е председателят на БСДД Георги Неделчев.

Мажд Алгафари е представян в медиите като преводач и политически анализатор. Неговият пост във Фейсбук е споделен стотици пъти от потребители в социалната мрежа и публикуван в уеб сайтове.

Твърдението за френски удари срещу Нигер не е подкрепено с никакви факти. За каквато и да било френска военна намеса в Нигер не съобщава нито една световна медия или агенция. В коментар под поста си във Фейсбук Мажд Алгафари посочва като източник публикация на „Ал арабия“ от 9 август, но дори там не се твърди за удари.

В публикацията е цитиран говорител на Военния съвет в Нигер, който казва, че Франция е нарушила въздушното пространство на страната. Според говорителя френски самолет, излетял от Чад, е прекъснал комуникациите си за часове.

От въпросната публикация няма как да се направи извод, че „Франция нанесе удари срещу Нигер“.

Не отговаря на истината и твърдението, че Франция е заявила, че „че възнамерява да извърши военно нахлуване в Нигер заедно със страните от организацията ECOWAS“. ECOWAS (Икономическа общност на държавите от Западна Африка) се събра на втора извънредна среща на върха заради Нигер на 10 август. В заключителното комюнике на държавите членки се казва, че „се разглеждат всички възможности за мирно разрешаване на кризата“ като успоредно с това ще бъдат активирани военни сили на организацията, които да бъдат използвани за „възстановяване на конституционния ред в Република Нигер“. Учредителният договор на организацията предвижда „установяването на регионална система за наблюдение на мира и сигурността и мироподдържащи сили, където е необходимо“.

Решенията на ECOWAS са подкрепени и от Африканския съюз, в който членуват всички държави на континента. Макар официално да не подкрепя преврата, Русия се изказа против евентуална военна операция на ECOWAS.

В тези решения Франция нито е спомената, нито по какъвто и да било начин се предвижда участието ѝ в действията на ECOWAS. Франция не участва в нито една от двете международни организации на държавите от Африка. По-рано, на 26 юли, подкрепа за действията на регионалните организации изрази и Съветът за сигурност на ООН. В съобщение за пресата Съветът за сигурност остро осъжда противоконституционната смяна на законното правителство на Нигер.

В публикациите се прави неуместна аналогия с войната на Русия срещу Украйна и се твърди, че има „двойни стандарти“ в отношението към международните конфликти. Наличните до този момент факти показват, че между двете ситуации няма място за сравнение. 

Потребители критикуват медиите, че не съобщават новината за „ударите“ по идеологически причини. Всъщност, медиите не я съобщават, защото такава новина не съществува. 

Проверено:

Не отговарят на истината твърденията, че Франция нанася или е нанесла въздушни удари срещу Нигер. Взето е решение за активиране на военните сили на регионалната организация на страните от Западна Африка ECOWAS, но няма съобщения за вече предприети военни действия спрямо Нигер. Франция не участва в организацията. 

Източници:

Архив на ЦИК за проведени избори, https://www.cik.bg/bg/37

ECOWAS, https://ecowas.int/member-states/

SECOND EXTRAORDINARY SUMMIT OF THE ECOWAS AUTHORITY OF HEADS OF STATE AND GOVERNMENT ON THE POLITICAL SITUATION IN NIGER, https://ecowas.int/wp-content/uploads/2023/08/ENG_Final-Communique-1_230810_225639-1.pdf

REVISED TREATY OF THE ECONOMIC COMMUNITY OF WEST AFRICAN STATES (ECOWAS), https://ecowas.int/wp-content/uploads/2022/08/Revised-treaty-1.pdf

Communiqué of the Chairperson of the AU Commission in support of the 10 August 2023 ECOWAS decisions regarding Niger, https://ecowas.int/wp-content/uploads/2023/08/43045-pr-en-Communique_of_the_Chairperson_of_the_AU_Commission_in_support_of_the_10_August_2023_ECOWAS_decisions_regarding_Niger.pdf

African Union, https://news.un.org/en/story/2023/07/1139272

Niger: Security Council strongly condemns ‘efforts to unconstitutionally change’ Government, https://news.un.org/en/story/2023/07/1139272

Niger coup: Russia warns Ecowas not to take military action, https://www.bbc.com/news/world-africa-66478430

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Ралица Ковачева
Ралица Ковачева
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Още по темата

Категории

Още от рубриката