fbpx

Не е вярно, че „ГМО комарите на Бил Гейтс“ са увеличили пет пъти случаите на треска денга в Бразилия

  • Не е вярно, че Бил Гейтс е собственик на най-голямата фабрика за комари в Колумбия; 

  • Случаите на треска денга в Бразилия са се увеличили два пъти спрямо миналата година;

  • Няма връзка между случаите на треска денга и комарите от фабриката в Колумбия;

  • Според учените рязкото покачване на случаите на треска денга през 2024 г. се дължи на глобалното затопляне и последствията от него.

„Гейтс притежава най-голямата фабрика за комари в света в Меделин, Колумбия.“

„ГМО комарите на Бил Гейтс причиниха 400% покачване на треската от денга в Бразилия.“

„Генетично модифицираните комари на Бил Гейтс се разпространяват като чума.“

Публикации в социалната мрежа Фейсбук невярно твърдят, че Бил Гейтс притежава най-голямата фабрика за комари в Бразилия. Подобни твърдения се споделят поне от 2021 г. Към тях сега и добавя и това, че въпросните ГМО комари са причинили 400% покачване на случаите на треска денга в Бразилия. 

Притежава ли Бил Гейтс най-голямата фабрика за насекоми в Колумбия

Краткият отговор е не.

Във Фейсбук невярното твърдение е придружено от видео, публикувано в YouTube канала на Световната програма за борба с комарите (World Mosquito Program). В него основателят и директорът на организацията Скот О’Нийл показва фермата за комари в Колумбия, където се произвеждат повече от 30 милиона на седмица. Целта е борба с различни болести в Южна Америка, предавани от комари, като жълта треска или денга.

Връзката с основателя на „Майкрософт“ се прави именно заради участието на неговата фондация в издръжката на Световната програма за борба с комарите (World Mosquito Program). Тя се финансира от общо 22 партньора, сред които е и „Фондация Бил и Мелинда Гейтс“. Действителният собственик на фабриката обаче не е нито един от финансовите донори, а Американската агенция за международно развитие (USAID).

На сайта на Световната програма за борба с комарите е обяснено, че основният преносител на вирусите на денга, зика, чикунгуня и жълта треска е комарът Aedes aegypti. Когато тези комари се заразят с бактерията Уолбахия (Wolbachia), тя се конкурира със споменатите вируси. Затова и фабриката в Меделин, Колумбия, която е най-голямата фабрика за комари в света, се стреми да развъжда Уолбахия комари. Бактерията затруднява размножаването на вирусите вътре в насекомите, а от там намалява и вероятността те да се разпространят от човек на човек. Разпространението става чрез пускането им от задната част на мотоциклети, обикалящи из града, а също се правят експерименти за разпространение чрез дронове.

Няма връзка между случаите на треска денга и „комарите на Бил Гейтс“

В англоезични медии се споменава за скорошно освобождаване на комари, създадени във ферма в Бразилия, като са причина за епидемията от треска денга. Действително в края на февруари т.г. от британската технологична компания „Окситек“ пуснали подобни насекоми в района на Сао Пауло.

Невярното твърдение, че става въпрос за „комари на Бил Гейтс“ се дължи на факта, че през 2018 г. „Фондация Бил и Мелинда Гейтс” започва да си партнира с „Окситек“ (Oxitec) за отглеждането на генно модифицирани (ГМО) комари. Идеята е чрез тях да се бори разпространението на малария в Америка.

ГМО комари, които се създават във ферма на Бил Гейтс и причиняват болести.

Отново става въпрос за комари, които имат „самоограничаващ се ген“. Това означава, че когато се чифтосват с инвазивните местни женски, женското потомство не оцелява до зряла възраст. Тъй като хапят само женски комари, това намалява броя на потенциалните разпространители на болести.

Говорител на фондация „Гейтс“ заявява през Агенция „Франс прес“, че тя не финансира по никакъв начин работата на „Окситек“ във връзка с пускането на комари от вида Aedes aegypti в Бразилия. От компанията „Окситек“ допълват за Агенцията, че „комарите на „Окситек“, които са били пуснати в Бразилия, са само мъжки, което означава, че не могат да хапят хора, така че разпространението на каквито и да било болести е научно невъзможно.“

Според професора в Института по обществено здраве в Йейл и експерт по микробни и инфекциозни болести Алберт Ко пред агенция Франс Прес (АФП) няма научни доказателства в подкрепа на твърденията, че използването на тази технология за борба със заболеваемостта от треска денга е причина за епидемията (в Латинска Америка).

Няма петкратно увеличение на случаите на треска денга

През последните месеци Южна Америка е изправена пред сериозно покачване на случаите на вирусна треска денга. Това е вирусна инфекция, причинена от ухапване от заразени с вируса на денга (DENV) комари. Тя се среща в тропически и субтропически климат по целия свят, предимно в градски и полуградски райони. Нейните симптоми включват треска, силни болки в тялото и повръщане, което може да доведе до дехидратация. Въпреки че повечето инфекции от DENV протичат безсимптомно или с лека неразположеност, болестта може да доведе до смърт, ако не се лекува.

Ферма на Бил Гейтс произвежда ябълки с етикет Apeel, който съдържа токсични вещества.

Според официалните данни на властите в Бразилия случаите на треска денга през 2024 г. в страната са двойно повече спрямо същия период на миналата година. 

Официалните данни за целия регион на Южна Америка показват, че увеличението на инфектираните с треска денга през тази година са 249% повече в сравнение със същия период на миналата година. Сравнено със средните стойности за последните 5 години, заразените през 2024 г. са 354% повече. 

Според учените рязкото покачване на случаите на треска денга през 2024 г. се дължи на глобалното затопляне и последствията от него. Изследвания установяват връзка между рязкото покачване на случаите на болестта през последните години, изключително високите температури в Южна Америка заради обезлесяването на тропическите гори и ефектите от метеорологичния феномен Ел Ниньо (високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му част). 

Проверено:

Бил Гейтс не е собственик на най-голямата ферма за комари в света, намираща се в Колумбия. Неговата фондация е един от 22-мата донора на Световната програма за борба с комарите. Не е вярно също, че „ГМО комарите на Бил Гейтс“ са причинили петкратно увеличение на случаите на треска денга в Бразилия. Официалните данни показват, че в страната има два пъти повече заразени с вируса спрямо миналата година. Според учените рязкото покачване на случаите на треска денга през 2024 г. се дължи на глобалното затопляне и последствията от него. 

Източници

Cos’è davvero la “fabbrica di zanzare” di Bill Gates?: https://www.open.online/2022/09/29/bill-gates-fabbrica-di-zanzare-cosa-e-fc/

Fact Check. Bill Gates criou uma fábrica de mosquitos?: https://observador.pt/factchecks/fact-check-bill-gates-criou-uma-fabrica-de-mosquitos/?fbclid=IwAR3zBpmq0pZPsJFXLkI0o9gd75jQV9xNc_fVGwQULGeBD-9Bi_9INEP_p9o

This factory breeds 30 million mosquitoes per week. Here’s why: https://www.gatesnotes.com/Mosquito-Factory 

The Mosquito Factory: https://www.youtube.com/watch?v=lVkBxxzr0Cc&t=2s 

Is Bill Gates Releasing Millions of GMO Mosquitoes?!: https://www.techarp.com/facts/bill-gates-gmo-mosquitoes/

World Mosquito Program: https://www.worldmosquitoprogram.org/en/work/wolbachia-method/how-it-works

Biotech company bets on GMO mosquitoes to fight dengue in Brazil as cases surge: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/biotech-company-bets-gmo-mosquitoes-fight-dengue-brazil-cases-surge-2024-02-28/

Genetically Modified Mosquitoes, Centers for Disease Control and Prevention: https://perma.cc/AW99-N6HN

Dengue and severe dengue, WHO: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue

Brazil rushes out dengue vaccine amid country’s biggest-ever outbreak: https://www.gavi.org/vaccineswork/brazil-rushes-out-dengue-vaccine-amid-countrys-biggest-ever-outbreak

Climate change is worsening dengue fever outbreaks:  https://www.piie.com/blogs/realtime-economics/2024/climate-change-worsening-dengue-fever-outbreaks

Long-term projections of the impacts of warming temperatures on Zika and dengue risk in four Brazilian cities using a temperature-dependent basic reproduction number: https://journals.plos.org/plosntds/article?id=10.1371/journal.pntd.0010839

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката