fbpx

Не е вярно, че хлебната мая уврежда човешкото здраве

  • Фейсбук публикация невярно твърди, че хлебната мая уврежда човешкото здраве;

  • Живите дрожди в маята умират по време на термичната обработка, тъй като обичайно не могат да съществуват при температура над 35 градуса;

  • Има доказани изключително редки случаи на заболявания, причинени от дрожди;

Публикация с хиляди споделяния във Фейсбук невярно твърди, че хлебната мая уврежда човешкото здраве чрез живите дрожди в нея. Текстът определя съвременния хляб като „едно от най-ужасните изобретения на човечеството“. По този начин невярно се внушава, че консумацията на тестени продукти с мая причинява интоксикации, гъбични заболявания, отслабен имунитет и дори ракови заболявания.

хлебната мая уврежда човешкото здраве

Дрождите умират при печенето

„Факт е, че ако ядем хляб с мая, дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини“, гласи текстът на поста във Фейсбук. В него се говори и за т.нар. „термофилни дрожди“, които оцеляват по време на термичната обработка на хляба, попадат в човешкото тяло и разяждат вътрешните органи. Проверката на Factcheck.bg показа, че тези неверни твърдения се появяват регулярно в интернет от 2011 г. насам.

Маята се използва от векове за производството на хляб и хлебни изделия. Тя представлява набухвател с живи миĸpoopгaнизми (дрожди), които преобразуват захарите в спирт и въглероден диоксид. Реакцията им с брашното отделя въглероден диоксид, който издува тестото и го прави пухкаво и еластично.

хлебната мая уврежда човешкото здраве

Микробиологът и администратор на страницата „Наука и критично мислене“ Йордан Стефанов обяснява, че по време на термична обработка живите дрожди умират, тъй като нямат свойството да издържат на високи температури. Доказано е, че те могат да оцелеят при температури под 35 градуса по Целзий. Това ги прави неустойчиви дори и в човешкия организъм.

Има „термофилни дрожди“, но те също умират по време на печене

В действителност има научно понятие „термофилни дрожди“. Тези микроорганизми обаче издържат на температури едва между 35 и 40 градуса, или около пет градуса повече от останалите. За сравнение, хлябът се пече на около 200 градуса по Целзий. 

„Дори да отчетем, че във вътрешността на хляба температурата е по-ниска, отколкото на повърхността, тя, все пак, ще бъде в пъти по-висока от телесната такава, или от температура, при която дрождите биха могли да оцелеят. Да се говори за наличие на значимо количество дрожди във вече изпечен хляб е смехотворно“, обяснява специалистът по патофизиология д-р Петър Димов от Медицински университет – Пловдив.

Фейсбук публикацията невярно твърди, че има съществена разлика между съвременната мая и тази, използвана от нашите предци.При всички положения става дума за дрожди от вид Saccharomyces cerevisiae“, посочва д-р Петър Димов. Единствената разлика днес според него е във времето за втасване на тестото, която се дължи на количеството дрожди в купешките продукти и допълнителни модификации.

хлебната мая уврежда човешкото здраве

„Ако в стандартния хляб има някакви проблеми, те не се дължат на наличието на купешка мая, а в начина на изпичане, както и на печално известната практика в замесването на тесто да се използват остатъци от стари, непродадени хлябове, което води по-бързото им разваляне“, пояснява Димов.

Дрожди има и във виното и бирата

Освен че са важна част от хлебопроизводството, дрождите се използват и за предизвикване на ферментация на вино и бира. В природата те се срещат върху някои плодове като грозде и сливи. 

Единици са документираните случаи, в които дрожди са причинили заболяване. И двамата специалисти, с които Factcheck.bg разговаря, са на мнението, че едноклетъчните организми не представляват опасност за човешкото здраве. “Ако някой бъде диагностициран с инфекция със Saccharomyces cerevisiae (вида на дрождите – бел.а.), то той ще влезе в учебниците по медицина“, казва микробиологът Йордан Стефанов.

Доколкото твърдението, че дрождите са определени официално за „условно патогенни микроорганизми“, Димов пояснява, че подобна квалификация може да бъде дадена за почти всички микроорганизми, които живеят в и по тялото ни. “Ако ще тръгнем да се хващаме за „условна патогенност“, това е качество, което може да се отнесе към хиляди други микроорганизми“.

хлебната мая уврежда човешкото здраве

Проверено:

Не е вярно, че с маята в хляба живи дрожди попадат в човешкото тяло и го увреждат. И в съвременната мая, и в кваса на нашите предци, се съдържат хиляди живи микроорганизми от един и същи вид. Те умират по време на термичната обработка, тъй като живеят при температури до 35 градуса по Целзий. Дори и по-устойчивия вид „термофилни дрожди“ умират на 35-40 градуса, а обичайната температура на печене на хляб е много по-висока.

Консултант по темата е д-р Петър Димов, дм, специалист по патофизиология и главен асистент в катедра Патофизиологиякъм Медицински университет – Пловдив.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката