fbpx

Не е вярно, че има определени „токсични партиди“ ваксини срещу Ковид-19

Твърденията за определени „токсични партиди“ ваксини срещу Ковид-19 не отговарят на истината.

Във Фейсбук активно се разпространява 12-минутно видео, в което “доктор” Джейн Руби участва в предаването на американския журналист Стю Питърс (Шоуто на Стю Питърс). Руби твърди, че някои от партидите с ваксини срещу Ковид-19 на компаниите Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson са токсични и смъртоносни и че същите партиди се разпространяват преднамерено от производителите в рамките на световен експеримент с хора. Читател на Factcheck.bg попита дали тази информация е вярна. 

Разпространението на видеото в България тръгва на 17 януари от профила “Божествена Искра” в социалната мрежа. Към момента публикацията е споделена над 2.3 хиляди пъти, има близо 200 коментара и е събрала над 1.2 хиляди реакции. Постът е споделен и в други профили и групи, където също се разпространява бързо.

Подобна информация намираме и в публикации на онлайн медии от 22, 23 и 24 януари. Макар тези публикации да съдържат други видеоматериали, информацията в тях е подобна – че някои от партидите с ваксини на трите производителя са токсични и че те се разпространяват умишлено. Източникът зад твърденията във всички публикации обаче е един и същ – сайт, в който са събрани данни за страничните реакции след ваксинация срещу Ковид-19 от Системата за докладване на нежелани събития за ваксини (VAERS) на САЩ.  

Във видеото във Фейсбук Джейн Руби обяснява, че група анализатори са идентифицирали “супер токсични партиди” с ваксини, които са смъртоносни за хората. Единият от анализаторите е Крейг Паардекупър. Той е и създател на сайта с компилираните данни от VAERS, на който според него всеки може да провери дали партидата на ваксината е от „токсичните“ такива. 

За VAERS

В системата VAERS се събират данни относно страничните реакции след имунизация срещу Ковид-19 в САЩ. Подобна система функционира и в ЕС – Европейската база данни за съобщения за подозирани нежелани лекарствени реакции. Системата се управлява съвместно от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ. Във VAERS гражданите могат да докладват дали са имали странични реакции, какви са били те, кога са се ваксинирали, с каква ваксина, какъв е партидният номер на ваксината и други. Тази информация може да бъде видяна и свалена от всеки (тук). 

Данните в системата VAERS са поместени в 3 таблици. В първата таблица (VAERS DATA) са налични общи данни като идентификационни номера на ваксинираните граждани, щат, възраст, пол, дата на ваксиниране, дата на докладване, използвани лекарства, алергии и други. Таблицата съдържа и информация за докладваните след ваксинация смъртни случаи, животозастрашаващи заболявания и увреждания, които Паардекупър използва в статистиката на сайта си. Втората таблица съдържа информация за докладваните различни симптоми (VAERS Symptoms). В третата таблица (VAERS Vaccine) е достъпна информация отново за идентификационните номера на хората, с каква ваксина са били имунизирани, както и какъв е партидният номер на самата ваксина, ако гражданите са посочили такъв номер.

Паардекупър събира данните от първата и третата таблица на VAERS, за да съпостави идентификационните номера на гражданите с нежелани реакции и партидните номера на поставените ваксини. След това с помощта на функционалностите на програмата Excel Паардекупър сортира данните по партидни номера и изчислява колко пъти номерата са били споменати в данните на VAERS. Целта да се установи общият брой на докладваните нежелани реакции, като се добавят и данните за докладвани смъртни случаи, животозастрашаващи заболявания и увреждания.

Така например излиза, че за ваксините на Pfizer с партиден номер EN6201 са регистрирани общо 2633 нежелани реакции, сред които 90 смъртни случая, 57 увреждания и 47 животозастрашаващи заболявания. За сравнение –  за ваксините на Pfizer с партиден номер EN5318 са регистрирани общо 91 нежелани реакции, сред които 3 смъртни случая, 1 увреждание и 1 животозастрашаващо заболяване. Излиза, че за някои от партидите на ваксината са докладвани в пъти повече нежелани реакции, което е и в основата на твърденията, че тези партиди са “токсични и смъртоносни”. Във видеа Паардекупър обяснява как точно изчислява данните, но интерпретацията им е изначално погрешна.

Тълкуването на данните от VAERS е некоректно

На първо място, самото интерпретиране на данните от системата VAERS като официално потвърдени е погрешно. В тази система данни само се докладват. Не може да се установи причинно-следствена връзка между докладваните нежелани реакции и ваксината, т.е. не може да се определи дали ваксината е причинила нежеланото събитие. Българското здравно министерство обяви, че „в страната ни няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход“. Как се събират данните и как следва да се интерпретират ясно е обяснено в ръководство за интерпретиране на данните от системата VAERS. Factcheck.bg и световни проверители на факти многократно са обяснавали този проблем (тук, тук, тук, тук и тук)

На сайта на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) пише, че към 24 януари 2022 г. съобщенията за смъртни случаи след ваксинацията са редки. “Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) изисква от доставчиците на здравни грижи да докладват всяка смърт след ваксинация срещу COVID-19 на VAERS, дори ако не е ясно дали ваксината е причината за това. Докладите за нежелани събития на VAERS след ваксинация, включително смъртни случаи, не означават непременно, че ваксината е причинила здравословен проблем. От 14 декември 2020 г. до 24 януари 2022 г. в САЩ са поставени повече от 535 милиона дози ваксини срещу Ковид-19. През това време VAERS е получила 11 657 съобщения за смърт (0,0022%) сред хората, получили Ковид-19 ваксина.” 

CDC и FDA преглеждат докладите за смъртни случаи на VAERS, включително смъртни актове, аутопсии и медицински досиета, като е установено, че „няма доказателства, че ваксинацията е допринесла за смъртта на пациентите“.

Анализът на данните, направен от Крейг Паардекупър, е некоректен и поради друга причина – той не взема предвид каква е големината на самата партида с ваксини и как партидата е била разпределена. А данни за това не са налични към момента. Например за ваксината на Pfizer-BioNTech една партида може да съдържа от 1 до 3 милиона дози от ваксината. Една партида също така може да бъде разпределена между много държави – от една партида в САЩ може да са поставени например 10 000 дози, а от друга – 3 милиона дози, което също може да обясни повечето докладвани странични реакции във VAERS. 

Гориво за конспиративни теории

Погрешната интерпретация на тези данни се вписва в популярни конспиративни теории, твърдящи че ваксините са “инжекции с биологично оръжие” и че се разпространяват преднамерено в хода на световен експеримент с хора, по думите на Джейн Руби. Това се твърди и в другите видеа по темата. Руби спекулира и с партидните номера, които според нея съдържат символи, умишлено поставени от производителите, така че да различават “токсичните партиди”. Заради изведените данни според Руби компаниите също така осъществяват активни проучвания върху хора за “смъртоносни дози” от ваксините – каква доза ще е необходима за причиняването на смърт. Тези твърдения не са потвърдени с никакви факти, освен с некоректно интерпретираните данни. 

Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население

За Джейн Руби и Стю Питърс

В материала “Фалшивите експерти: Кой разпространява дезинформация за ваксините срещу Ковид-19” Factcheck.bg вече писа за Джейн Руби. Макар че масово е наричана „доктор“, тя не е лекар. На собствения си сайт тя се представя като “здравен икономист”.  По време на пандемията на Ковид-19 твърдения на Руби бяха опровергавани многократно: че смъртните случаи, свързани с ваксините, може да са сходни като брой със смъртните случаи от Ковид-19 (тук); че над 99% от ваксината Pfizer е графенов оксид (тук, тук); че ваксините срещу Ковид-19 причиняват кръвни аномалии (тук); че има значително увеличаване на самолетни катастрофи заради странични реакции на пилоти към ваксини срещу Ковид-19 (тук); че ваксините са магнетични (тук). В последните примери опроверганите твърдения на Руби са изказвани в предаването на Стю Питърс. Други опровергани примери за неверни твърдения от предаването на Стю Питърс: че ваксината на Pfizer съдържа графен, яйца на паразити и живи паразитни агенти (тук и тук).

За анализаторите 

В предаването на Стю Питърс Руби се позовава и на други анализатори, освен споменатия Крейг Паардекупър. Един от тях е Майкъл Идън. Той е бивш вицепрезидент на Pfizer, където е прекарал 16 години като изследовател по алергии и дихателни пътища. В началото на 2021 г. той се превръща в „герой на антиваксърите“ по думите на агенция „Ройтерс“ с твърденията си относно ваксините, тестовете за Ковид-19, социалните мерки и др., които са многократно опровергавани (тук, тук и тук). Той е и в основата на твърдението, че ваксините срещу Ковид-19 причиняват безплодие, което Factcheck.bg опроверга в това видео

Друго име, цитирано от Руби, е Джесика Роуз. Според профила на Роуз в ЛинкдИн, който вече не е достъпен, тя е била постдокторант по биология в Израелския технологичен институт в периода 2016 – 2020 г. Към началото на октомври 2021 г. тя се самоопределя като независим изследовател. В този материал “Ройтерс” опровергава нейното твърдение, че 150 000 души са били убити от ваксините срещу Ковид-19. Подобно на Руби Джесика Роуз също използва некоректна интерпретация на данни от VAERS. 

Фалшивите експерти: Кой разпространява дезинформация за ваксините срещу Ковид-19

Проверено:

Твръденията, че някои от партидите с ваксини срещу Ковид-19 на компаниите Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson са токсични и смъртоносни, не са верни. Твърденията се базират на реални данни от системата VAERS, които обаче са интерпретирани погрешно – става дума за докладвани, а не за потвърдени случаи на странични реакции и смърт. Не може да се установи причинно-следствена връзка между докладваните нежелани реакции и ваксината, т.е. не може да се определи дали ваксината е причинила докладваното нежелано събитие. Няма никакво фактическо доказателство за твърденията, че въпросните партиди се разпространяват преднамерено от производителите в рамките на световен експеримент с хора.Всички източници, използвани в статията, може да видите по-долу.

Източници

База данни на системата VAERS: https://vaers.hhs.gov/data.html 

Ръководство за интерпретиране на данните от VAERS: https://vaers.hhs.gov/data/dataguide.html 

“В страната ни няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход”, Министерство на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/v-stranata-ni-nyama-nito-edin-sluchaj-na-dokazana-/ 

“Фалшивите експерти: Кой разпространява дезинформация за ваксините срещу Ковид-19”, Factcheck.bg: https://factcheck.bg/falshivite-eksperti-koj-razprostranyava-dezinformaciya-za-vaksinite-sreshtu-kovid-19/ 

Видео: Причиняват ли безплодие ваксините срещу Ковид-19?, Factcheck.bg: https://factcheck.bg/video-prichinyavat-li-bezplodie-vaksinite-sreshtu-kovid-19/ 

Видео в социалните мрежи твърди, че тестовете на животни на ваксините против COVID-19 са били прекратени, защото животните умирали, Factcheck.bg: https://factcheck.bg/video-v-socialnite-mrezhi-tvardi-che-testovete-na-zhivotni-na-vaksinite-protiv-covid-19-sa-bili-prekrateni-zashtoto-zhivotnite-umirali/

Проверки на фактите, свързани с Майкъл Идън, Poynter.org: https://www.poynter.org/search/?q=Yeadon 

Viral Posts Misuse VAERS Data to Make False Claims About COVID-19 Vaccines, Factcheck.org: https://www.factcheck.org/2021/03/scicheck-viral-posts-misuse-vaers-data-to-make-false-claims-about-covid-19-vaccines/ 

Fact Check-VAERS reported vaccine deaths have not been confirmed or deemed causal by CDC, Reuters.com: https://www.reuters.com/article/factcheck-vaers-deaths-idUSL1N2MZ2H8 

„Report: Vaccine related deaths may rival recorded COVID-19 deaths.“, Politifact.com: https://www.politifact.com/factchecks/2021/jun/11/instagram-posts/no-proof-speculation-covid-19-vaccine-deaths-will-/ 

A COVID-19 vaccine life cycle: from DNA to doses, Usatoday.com: https://eu.usatoday.com/in-depth/news/health/2021/02/07/how-covid-vaccine-made-step-step-journey-pfizer-dose/4371693001/ 

The Pfizer COVID-19 vaccine is „99% graphene oxide,“ which is „toxic to the human body and causes a number of problems, Politifact.com: https://www.politifact.com/factchecks/2021/jul/08/facebook-posts/no-evidence-graphene-oxide-s-toxic-pfizer-covid-19/ 

There is no conclusive evidence that the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine contains graphene oxide, Healthfeedback.org: https://healthfeedback.org/claimreview/there-is-no-conclusive-evidence-that-the-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-contains-graphene-oxide/ 

Fact Check-Video does not prove COVID-19 vaccines cause blood anomalies, Reuters.com: https://www.reuters.com/article/factcheck-video-anomalies-idUSL1N2PX1T6 

Video Spreads Bogus Claims About Plane Crashes and COVID-19 Vaccines, Factcheck.org: https://www.factcheck.org/2021/10/scicheck-video-spreads-bogus-claims-about-plane-crashes-and-covid-19-vaccines/ 

Fact check: COVID-19 vaccines aren’t magnetic, Usatoday.com: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/06/21/fact-check-covid-19-vaccines-arent-magnetic/7698556002/ 

There is no evidence that COVID-19 vaccines contain graphene or parasites, Healthfeedback.org: https://healthfeedback.org/claimreview/no-evidence-covid-19-vaccines-contain-graphene-or-parasites-carrie-madej-franc-zalewski-stew-peters-show/ 

Fact Check-COVID-19 vaccines do not contain live immortal creatures, experts say, Reuters.com: https://www.reuters.com/article/factcheck-coronavirus-vaccines-idUSL1N2RM2F3 

The ex-Pfizer scientist who became an anti-vax hero, Reuters.com: https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-coronavirus-vaccines-skeptic/ 

Video falsely claims that you cannot refuse the Covid-19 vaccines, Fullfact.org: https://fullfact.org/health/Mike-Yeadon-video/ 

Fact Check-No evidence to support claim by ex-Pfizer scientist on COVID-19 vaccine safety in children, Reuters.com: https://www.reuters.com/article/factcheck-yeadon-children50times-idUSL1N2S72HQ 

Fact Check-VAERS data does not suggest COVID-19 vaccines killed 150,000 people, as analysis claims,  Reuters.com: https://www.reuters.com/article/factcheck-coronavirus-usa-idUSL1N2R00KP 

Selected Adverse Events Reported after COVID-19 Vaccination, CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/adverse-events.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Божидар Ангелов
Божидар Ангелов
Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката