fbpx

Не е вярно, че „Мерцедес-Бенц” напуска Германия и се мести в Китай

  • Автомобилната компания „Мерцедес-Бенц“ не е обявявала планове да напусне Германия и да се премести в Китай;

  • През януари от „Мерцедес Бенц“ съобщиха, че обмислят продажба на автомобилните си салони в Германия, но съобщението не се отнася за производствената, развойната и административната дейност на компанията.

През последните седмици в социалните мрежи и някои информационни сайтове се разпространиха публикации, според които германският автомобилен концерн „Мерцедес Бенц“ е взел решение изцяло да се изтегли от Германия и да се премести в Китай. Част от потребителите дори твърдят, че компанията „преминава в ръцете на Китай“.

Твърденията, че „Мерцедес-Бенц“ напуска Германия и се мести в Китай не отговарят на истината. През януари концернът обяви планове да продаде 80 свои автомобилни салона в Германия – обектите, в които автомобилите му се продават на крайните клиенти. Съобщението е разпространено от различни германски медии през януари, като се цитира говорител на компанията.

В тези публикации се коментира, че концернът планира да се концентрира върху развойната и производствената си дейност. Подчертава се също, че нито един от обявените за продан автосалони няма да се закрива и че запазването на съществуващите в тях 8000 работни места до 2029 г. ще бъде част от условията на сделката. В никоя от публикациите не се споменава преместване на компанията в Китай.

Според сайта на „Мерцедес-Бенц“ компанията има девет производствени обекта в Германия, в които работят общо около 52 700 души. Производство на „Мерцедес-Бенц“ има и в други държави, като един от заводите е в Китай и в него работят 11 500 души. Компанията не е давала заявки, че планира да мести някои от тези производства.

След като новината излиза в германските медии, тя се появява и в някои български сайтове. В тези публикации от януари не се споменава Китай, но в някои от тях присъства твърдението, че „Мерцедес-Бенц“ продава и централата си в Германия. Проверката ни показа, че съобщението за предстояща продажба на централата вероятно се дължи на погрешно интерпретиран пасаж в материал на таблоида „Билд“. В публикацията на германското издание от 19 януари се споменава, че плановете за продажбата на всички 80 автокъщи в страната се отнасят и за „филиала в седалището на компанията Щутгарт.“ В пасажа обаче се говори за търговски обект, а не за административните офиси на компанията. В останалата част от текста също става дума единствено за смяната на собствеността на автомобилните салони.

Централата на „Мерцедес-Бенц“ в Щутгарт представлява огромен кампус с голям брой сгради и съоръжения, сред които има и търговски салон за обслужване на клиенти. Компанията притежава и други автосалони в града. Изявлението, че търговският филиал в Щутгарт също ще бъде част от сделката и ще стане собственост на външен оператор, не означава, че концернът продава цялата си централа или че и напуска страната, както е интерпретирано в някои български сайтове.

Едновременно с появата си на български, тази интерпретация на новината от германската преса се появява и в някои руски издания. В тях вече се среща и твърдението, че компанията напуска Германия. Прокарва се и връзка между това предполагаемо напускане и загубите, които концернът е понесъл в резултат на изтеглянето си от Русия. Споменават се санкциите на ЕС. Темата се коментира широко в онлайн форуми, блогове и в руските социални мрежи.

През март твърденията, че „Мерцедес-Бенц“ продава всичките си активи в Германия и се мести в Китай, отново бяха публикувани в сайта „Блиц“. Този нов материал също се позовава на „германски медии“, но съдържанието му има повече сходства с публикациите в руското медийно пространство. В текста присъства дори спекулацията, че преместването в Китай би дало на компанията възможност отново да започне да продава продукцията си в Русия. Материалът на свой ред е споделен в 27 фейсбук групи. Сред тях са „За братска Русия и България с любов!“, „Излизане от СЗО и НАТО“, „Приятели на Россия!“, „Аз подкрепям Жан Виденов“, „България & Россия вовеки веков!“, „Не виждам нищо лошо в комунизма“ и други групи със заявена проруска насоченост. Само чрез тези 27 групи публикацията в „Блиц“ е достигнала до близо 600 000 потребители и е предизвикала хиляди реакции и коментари.

Проверено:

Не е вярно, че автомобилната компания „Мерцедес-Бенц“ е обявила, че напуска Германия и се мести в Китай. През януари концернът съобщи, че обмисля продажба на автомобилните си салони в Германия, но съобщението не се отнася за производствената, развойната и административната дейност на компанията.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката