fbpx

Не е вярно, че „Металика“ са „пропели на руски“

  • Видеото, което твърди, че „Металикапеят на руски, е манипулирано;

  • Върху оригиналния клип е насложен звук, генериран с изкуствен интелект;

  • Това е поредното манипулирано видео на групата, за да се внуши, че изпълнява популярна руска песен.

Видео, озаглавено „И „Металика“ пропяха на руски“, се разпространява в български фейсбук профили.

Видеото е откъс от концертно изпълнение на „Металика“, но песента, която се чува е руска – „Офицери“ на Олег Газманов. Певецът е активно политически ангажиран с режима на Путин – член е на обществения съвет на руското министерство на отбраната и редовен участник в публични прояви на управляващата партия „Единна Русия“.

От октомври 2022 г. Газманов е обект на санкции от ЕС заради подкрепата си за руската агресия срещу Украйна в своите песни и музикални изпълнения.

Песента „Офицери” е посветена „на онези, които, оцеляха в Афганистан, без да уронят честта си, които не направиха кариера от кръвта на войник“ и чиито сърца са „на прицел за Русия и свободата докрай“. 

Оригиналното видео, чийто звук е подменен, е заснето на концерт на „Металика“ в Лос Анжелис, САЩ, на 25 август 2023 г.

 

Това е поредната руска песен, „изпълнена от „Металика“, благодарение на изкуствен интелект.

Темата е обект на забавление и сред руснаците, които коментират в социалните мрежи как „сръчни хора“ са накарали не само „Металика“, но и други западни изпълнители, да „пеят” руски песни.

„Металика“ наистина са пели веднъж на руски – на концерт в Москва през 2019 г. Изпълняват песен на популярния съветски рок музикант от 80-те години на миналия век Виктор Цой.

Проверено: 

Видеото, което което твърди, че „Металика“ пеят на руски, е манипулирано. Върху оригиналното видео е насложен звук, генериран с изкуствен интелект. Това е поредното видео на групата, манипулирано по този начин. „Металика“ наистина са пели на руски веднъж – на концерт в Москва през 2019 г.

Източници:

Radio Free Europe, Metallica Plays Song By Soviet-Era Rock Star At Moscow Concert: https://www.rferl.org/a/metallica-plays-song-by-soviet-era-rock-star-at-moscow-concert/30069623.html

YouTube канал на Metallica, Metallica: Nothing Else Matters (Los Angeles, CA – August 25, 2023): https://youtu.be/_zqhYPw9BqI

VK страница Типичный Балаково!: https://m.vk.com/wall-39325472_2768685

Official Journal of the European Union: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2022:259I:FULL&from=EN

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Ралица Ковачева
Ралица Ковачева
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Още по темата

Категории

Още от рубриката