fbpx

Не е вярно, че Полша е договорила възстановяване на доставките на газ от Русия

В социалните мрежи и медии се разпространява невярната информация, че Полша е договорила възстановяването на доставките на природен газ от Русия, за разлика от България.

„Газпром” спира изцяло доставката на газ до „Булгаргаз” и Полската газова и нефтена компания” (PGNiG) поради липса на плащания в рубли”, пише „Ройтерс”, като цитира официално съобщение на руската държавна компания. „Газпром” е публикувала идентично съобщение в официалния си профил в социалната мрежа „Туитър”. Сайтът на компанията не е достъпен от България, но съобщението им е публикувано тук.

Полската газова и нефтена компания (PGNiG) е потвърдила, че доставките от „Газпром” са спрени, но няма да има ограничения за клиентите. Доставките на газ по газопровода „Ямал-Европа” (Русия-Германия през Полша) са спрени в 8 часа централноевропейско време (9 ч българско) в сряда, съобщава „Дневник”, цитирайки PGNiG. Физическата доставка ще продължи няколко часа след спирането от страна на Русия.

Заради санкциите, наложени на Русия след инвазията в Украйна, президентът Владимир Путин обяви, че иска плащанията за доставките на природен газ да бъдат в рубли, а не във валутите, определени в договорите, включително с Полша и с България. В „Телеграм” „Газпром” уточнява, че ще възстанови доставката на газ, ако бъде платено в рубли по правилата на указ на президента на Русия от 31 март.

„Както многократно съм подчертавал, Полша вече се е подготвила да диверсифицира доставките на газ. И дори преди да бъде пуснат балтийският газопровод, ние ще можем да защитим икономиката си, да защитим домакинствата и поляците от такава драматична стъпка на Русия”, каза в изявление пред медиите полският министър-председател Матеуш Моравецки. По думите му газовите хранилища на страната са 76% пълни, което е равнище, „много по-високо, отколкото в повечето европейски страни”.

„В този тежък период, преди да бъде пуснат балтийският газопровод, ние ще можем да черпим от нашите ресурси, както и да получаваме газ от всички възможни други посоки”, посочва още той и добавя, че Полша има изградени интерконектори и с Германия, и с Чехия, както и „газов терминал, който може да поема още по-големи количества втечнен газ”.

ПРОВЕРЕНО:

Не е вярно, че Полша е договорила възстановяване на доставката на природен газ. Освен потвърждение от Полската газова и нефтена компания (PGNiG), „Газпром” разпространи съобщение в социалните мрежи и медиите, че е спряла доставката на газ, защото не е платено в рубли, какъвто указ е издал президентът на Русия Владимир Путин. Същите мерки са предприети и към България.

Източници

Reuters, Russia halts gas supplies to Poland and Bulgaria,
reuters.com/world/poland-bulgaria-face-russian-gas-cut-ukraine-crisis-escalates-2022-04-26/

Официален профил на „Газпром” в Twitter, https://twitter.com/GazpromEN/status/1519208376013664256

„Дневник”, „Газпром” спира газа на Полша от сряда”,
https://www.dnevnik.bg/evropa/2022/04/26/4340333_gazprom_spira_gazta_na_polsha_ot_sriada/

Официален профил на „Газпром” в Telegram, https://t.me/gazprom/718

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката