fbpx

Не е вярно, че продуктите с етикет Apeel съдържат токсични вещества и идват от фермата на Бил Гейтс

  • Не е вярно, че продуктите с етикет „Apeel“ идват от „фермата на Бил Гейтс“;

  • Твърдението, че същият етикет показва наличие на токсични вещества, също не отговаря на истината;

  • Етикетът на фирмата Apeel Science показва, че продуктът е с безцветно покритие Edipeel, което се поставя върху плодове и зеленчуци, за да забави развалянето им.

Публикация във Фейсбук невярно твърди, че продуктите с етикет на Apeel идват от ферма, собственост  на Бил Гейтс, и съдържат с токсични моно- и диглицериди. Проверка нa Factcheck.bg показа, че нито едно от двете твърдения не е вярно.

Apeel Sciences е компания, основана от Джеймс Роджър през 2012 г. с грант от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Apeel представлява безвкусно и безцветно покритие, което цели да задържи продуктите свежи за по-дълго. Това става чрез контрол на двата основни фактора, които карат пресните продукти да се развалят: скоростта, с която влагата напуска повърхността на плодовете и зеленчуците, и скоростта, с която се оксидират.

Покритието на Apeel – Edipeel, все още не е широко разпространено в страните от Европейския съюз (ЕС). То може да се използва само върху продукти, които пътуват дълго до потребителя (най-често от тропически страни) и чиято обвивка обикновено не се консумира (цитруси, пъпеши, ананас, банани, папая, манго, авокадо и нар). В САЩ Edipeel се използва върху авокадо, лайм и ябълки, а в Канада – върху краставици.

Източник: Apeel

Целта на създателите на Apeel е да бъде намалено изхвърлянето на храна, като тяхното покритие може драстично да удължи срока на годност на различни плодове и зеленчуци. По този начин се спестяват вода, използвана при отглеждането на продуктите, и храна.

Не е вярно, че моно- и диглицеридите, използвани от Apeel, са токсични

Покритието на Apeel (Edipeel) съдържа моно- и диглицериди – съединения, каквито могат да бъдат открити в зехтина и кокосовото масло. Глицеридите се състоят от глицеролна молекула и една или повече вериги на мастни киселини, а в храната се обозначават като Е471.

Защитното покритие на растителна основа е направено от материали, които естествено се съдържат в обелките, семената и пулпата на плодове и зеленчуци. ЕС одобрява поставянето на Edipeel само върху продукти, чиято обвивка обикновено не се консумира – цитруси, авокадо, манго, като върху продуктите трябва да бъде поставен съответния етикет.

Apeel подава ново заявление през ноември 2020 г. с искане на позволение за повърхностна обработка на плодове и зеленчуци, при които кората обикновено се консумира. Моно– и диглицеридите (E471) са одобрени за използване в над 70 хранителни категории в ЕС: мляко за кърмачета, прясна паста, конфитюри, желета и много други. До момента Европейската комисия не се е произнесла по искането на Apeel.

Проверено: 

Не е вярно, че продуктите със стикер Apeel идват от фермата на Бил Гейтс и съдържат токсични моно– и диглицериди. Фирмата Apeel не е притежание на Бил Гейтс, само е получила финансиране от негова организация. Стикерът показва, че върху плодовете и зеленчуците е използвано безцветното покритие Edipeel, което не съдържа токсични химични съединения. В ЕС покритието е разрешено само върху продукти, чиято обвивка обикновено не се консумира и поставянето на стикер е задължително.

Източници

Edible coating allows avocados to stay ripe for twice as long: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jun/19/edible-coating-allows-avocados-to-stay-ripe-for-twice-as-long

Apeel FAQ: https://www.apeel.com/faq

Fact Check-Compounds in Apeel’s edible food coating deemed safe by FDA: https://www.reuters.com/article/factcheck-apeel-toxic-diglycerides-idUSL1N3721KC

Apeel Sciences GRAS Notice Submission for a Mixture of Monoacylglycerides Derived from Grape Seed: https://www.fda.gov/media/135999/download

Food and Feed Information Portal Database – Mono-and diglycerides of fatty acids: https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/food-additives/search/details/POL-FAD-IMPORT-3176

COMMISSION REGULATION (EU) 2019/801: https://lexparency.org/eu/32019R0801/PRE/

Apeel food additive is safe, health authorities say: https://cedmohub.eu/apeel-food-additive-is-safe-health-authorities-say/

Everything you need to know about Apeel: https://wickedleeks.riverford.co.uk/features/everything-you-need-to-know-about-apeel/

Are Fruits and Vegetables With ‘Apeel’ Stickers Safe to Eat?: https://www.snopes.com/news/2023/05/02/apeel-bill-gates/

Списък на оцветители, консерванти в храните: https://www.kukuriak.com/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Compounds and formulations for protective coatings: https://patents.justia.com/patent/11641865

Apeel Global Regulatory: https://www.apeel.com/regulatory

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката