fbpx

Не е вярно, че Путин е казал „Русия е ваш приятел“ в обръщение към България

  • Видео в ТикТок невярно внушава, че руският президент Владимир Путин се е обърнал към българските граждани с „Русия е ваш приятел“;

  • Изказването му е действително, но е отправено към „обикновените граждани на западните страни“;

  • Видеозаписът е стар – от заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“ от 27 октомври 2022 г.

Популярно видео в ТикТок невярно внушава, че президентът на Руската федерация Владимир Путин се обръща към българите с думите: „Не вярвайте, че Русия е ваш враг или противник. Русия е ваш приятел! А ние правим всичко от десетилетия и сме готови да направим всичко в бъдеще, за да укрепим отношенията си!

Внушението, че посланието е отправено към българите се подсилва от добавените изображения на българското и руското знаме и емотикон със сърце.

Проверка на Factcheck.bg показа, че речта на Путин е истинска, но конкретният цитат не се отнася за България. Изказването е направено по време на заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“ от 27 октомври 2022 г. и е в отговор на въпрос какво послание би отправил руският президент към обикновения гражданин на западна държава. Пълният цитат гласи: „Що се отнася до нашето послание към обикновените граждани на западните страни – както на САЩ, така и на Европа. Искам да кажа най-важното: борете се за повишаване на заплатите – това е първото. Второ, не вярвайте, че Русия е ваш враг или дори противник. Русия е ваш приятел и ние правим всичко от десетилетия и сме готови да направим всичко в бъдеще, за да укрепим отношенията си.

Международният дискусионен клуб „Валдай“ е руската алтернатива на Световния икономически форум в Давос.  Първото издание на форума се провежда през 2004 г., с  мисията да „насърчи диалога и разбирателството между Русия и международната общност“. След 2014-а форумът все повече се превръща в платформа за разпространение на официалните руски позиции.

Руският президент Владимир Путин е редовен участник в събитието. В конкретната реч, от която е изрязано видеото, Путин за пореден път обвинява „колективния Запад“ в подстрекателство към война и „опасна, кървава и мръсна“ игра, която сее хаос по света – основна тема в неговите речи и в пропагандата на Кремъл от 2014-а година насам. 

Проверено:

Не е вярно, че Владимир Путин е казал „Не вярвайте, че Русия е ваш враг или противник. Русия е ваш приятел“ в обръщение към българските граждани, както внушава популярно видео в ТикТок. Изказването му е действително, но е насочено към „обикновените граждани на западните страни“. Макар видеото да се разпространява сега, записът е от 2022 г.

Източници

Заседание Международного дискуссионного клуба «Валдай» http://kremlin.ru/events/president/news/69695

Заседание Международного дискуссионного клуба «Валдай» 27 октября 2022 https://www.youtube.com/watch?v=xoDxNYbRw2A

Учредители на Клуб „Валдай“ https://ru.valdaiclub.com/about/founders/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката