fbpx

Не е вярно, че „Ройтерс“ прикрива как е загинал видеооператор на медията в Близкия Изток

  • Не е вярно, че информационна агенция „Ройтерс“ прикрива кой е убил Исам Абдала – видеооператор от медията, загинал в близост до границата между Израел и Ливан;

  • „Ройтерс“ представят информация, че операторът е убит в Ливан от ракетен огън, идващ от Израел;

  • Ранени са други шест журналисти, които са били на място. Разследването на причините продължава.

Не е вярно твърдението, че „Ройтерс“ прикрива кой е убил Исам Абдала – видеооператор от медията, който, заедно с други 6 журналисти, попадна в обсега на обстрел, докато отразява бойните действия между израелската армия и Хизбула по южната граница на Ливан. В своите публикации „Ройтерс“ представят информацията, че операторът е убит в Ливан по време на ракетен огън, идващ от Израел, а разследването за причините още продължава.

В интервю, публикувано в в YouTube канала „Хляб или свинец“ на 20 октомври 2023 г., Диляна Гайтанджиева невярно твърди, че „Ройтерс“ прикрива кой е убил оператора Исам Абдала в южен Ливан. В интервюто, направено от Тодор Беленски, Гайтанджиева погрешно заявява:

„Съобщението на „Ройтерс“ е „Наш видеорепортер беше убит. Точка“. Кой го уби? Кой го уби? Нито ред за това, че израелската армия е стреляла по журналисти, които са били обозначени като журналисти. В същото време тъй като в групата са били журналисти на „Ал Джазира“, на „Франс прес“. „Ал Джазира“ –  гледах тяхното включване, разказаха какво се е случило, казаха как израелската армия е стреляла по тях в този един момент. Те по никакъв начин не са провокирали израелската армия, те са били обозначени с жилетки „Преса“, колите им също. Al Jazeera English, единствено те казаха, че израелската армия е убила журналиста от Ройтерс и е ранила общо 6 журналисти, работещи за западни медии. Твоят журналист е убит и ти не казваш кой го е убил. Ти скриваш кой е виновен за убийството на твоя журналист.“

Какви са фактите?

Твърдението на Диляна Гайтанджиева не е вярно. Разследването за смъртта на Исам Абдала е в процес, а в своите публикации по темата, „Ройтерс“ представят информацията, че операторът е убит в Ливан по време на ракетен огън, идващ от Израел.

Първоначалният текст на „Ройтерс“ на 13 октомври 2023 г., достъпен с инструмента WayBackMachine, посочва, че техен опаратор – Исам Абдала, е убит, докато работи на южната граница на Ливан. Исам е бил част от екипа на агенцията в Ливан, който е осигурявал видео връзка на живо. „Спешно търсим повече информация, работим с властите в региона и подкрепяме семейството и колегите на Исам“, пише още в публикацията. Заглавието на текстът тогава е „Оператор на „Ройтерс“ е убит в южен Ливан“.

На 14 октомври 2023 г. „Ройтерс“ обновява публикацията си и променя името ѝ на „Журналист на „Ройтерс“ е убит в Ливан по време на ракетен огън, идващ от Израел“. В обновената публикация информационната агенция предлага повече информация за случилото се. В допълнението пише, че ракети, изстреляни от посоката на Израел, убиват Исам Абдала и раняват шест други журналисти, според друг видеооператор на „Ройтерс“, който е бил на мястото. Групата журналисти е включвала служители на „Ал Джазира“ и агенция „Франс прес“, които работят близо до граничната зона и Алма ал-Шааб, където израелската армия и ливанската организация Хизбула си разменят огън в сблъсъци по границата межу двете страни.

На 14 октомври 2023 г. „Ройтерс“ публикуват нов текст, който е обновен на 15 октомври 2023 г. В нея се представят твърдения, както от ливанската, така и от израелската армия. Върховното командване на ливанската армия, цитирано от „Ройтерс“, завявява: „Израелският враг изстреля ракета, която удари цивилен автомобил, собственост на медийна група, което доведе до мъченическата смърт на оператора Исам Абдалах“. Джилад Ердан, постоянният представител на Израел в ООН, цитиран от „Ройтерс“, коментира смъртта на Исам Абдала: „Винаги се опитваме да смекчим и избегнем цивилни жертви“. „Съжаляваме и разследваме. Засега е твърде рано да кажем какво точно се е случило там.“, казва още Ердан.

Гайтанджиева невярно твърди, че „Ал Джазира“ са единствената медия, която е казала, че израелската армия е убила оператора на „Ройтерс“ Исам Абдала. Множество медии, отразяващи случая, заявяват, че обстрелът е дошъл от посоката на Израел, включително The Times of Israel.

Вярно е обаче твърдението на Гайтанджиева, че „Ал Джазира“ разказват, че израелската армия е стреляла по журналистите, въпреки че те по никакъв начин не са провокирали армията и са били обозначени с жилетки „Преса“. В публикацията си по темата, Ал Джазира цитират Al Jazeera Media Network, които заявяват в изказване, че израелските сили „за пореден път опитват да заглушат медиите, прицелвайки се в журналистите“, като този път го правят чрез „ракета, изстреляна по ясно маркиран екип на Ал Джазира и други репортери в Южен Ливан“.

Такъв тип неверни или подвеждащи твърдения внушават недоверие към традиционните медии и ги обвиняват в лъжа. Те са част от целенасочена стратегия за отблъскването на хората от авторитетни източници на информация и пренасочването им към „алтернативни“ източници на информация, която често е дезинформация.

Диляна Гайтанджиева е собственик на домейна на сайта „Обективно“ по данни на register.bg и е автор на „разследване“ за съществуването на американски „биолаборатории“ в Грузия, Украйна и други държави. Макар да се разпространяват от 2018 г., твърденията за тези биологични лаборатории остават недоказани. Интервюиращият я Тодор Беленски беше предложението на „Възраждане“ за член на Съвета за електронни медии през 2022 г., но не беше избран.

Проверено:

Не е вярно твърдението на Диляна Гайтанджиева, че „Ройтерс“ прикрива кой е убил Исам Абдала – оператора от медията, който, заедно с други 6 журналисти, попадна в обсега на обстрел, докато отразява бойните действия между израелската армия и Хизбула по южната граница на Ливан. В своите публикации „Ройтерс“ представят информацията, че операторът е убит в Ливан по време на ракетен огън, идващ от Израел, а разследването за причините още продължава.

Източници:

Първоначалната публикация на „Ройтерс“: https://web.archive.org/web/20231013165811/https://www.reuters.com/world/middle-east/reuters-videographer-killed-southern-lebanon-2023-10-13/

Обновената публикация на „Ройтерс“: https://www.reuters.com/world/middle-east/reuters-videographer-killed-southern-lebanon-2023-10-13/

„Ройтерс“ представят изказванията на ливанската и на израелската армия: https://www.reuters.com/world/middle-east/israeli-military-examining-death-reuters-journalist-lebanon-2023-10-14/

Публикацията на Ал Джазира: https://www.aljazeera.com/news/2023/10/13/israeli-strike-in-southern-lebanon-kills-journalist-wounds-several

Публикацията на Times of Israel: https://www.timesofisrael.com/journalist-killed-6-others-wounded-by-israeli-shelling-at-lebanon-border/

Няма доказателства, че Украйна разработва биологично оръжие в лаборатории, финансирани от Пентагона: https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-che-ukrajna-razrabotva-biologichno-orazhie-v-laboratorii-finansirani-ot-pentagona/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката