fbpx

Не е вярно, че само ваксинираните ще могат да пътуват в ЕС

Дискриминация ли е европейският COVID сертификат спрямо неваксинираните граждани? В конспиративни групи в социалните мрежи се разпространява твърдението за „въвеждане на санитарна диктатура“ след приемането на правилата за пътуване в Европейския съюз (ЕС) от 1 юли. Твърди се, че само здравите хора няма да могат пътуват свободно, защото всички останали – ваксинирани и прекарали инфекцията, ще са привилегировани с получаването на документа. И това е определено като „здравен фашизъм“.

Темата е обект на коментари и от страна на български партии и държавни институции през последните месеци.

„Въвеждането на този сертификат не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от пресцентъра си, след заседание на Европейския съвет на 25 май по темата.

Партийната телевизия на „Атака“ – „Алфа“, е разпространила видео в официалната си Фейсбук страница, в което се съобщава: „Опитите да бъдат задължени хората да се ваксинират под формата на «Не може да пътувате, ако не сте ваксиниран, или не може да работите, ако не сте ваксиниран» е здравен фашизъм“. Видеото има над 95 хил. преглеждания (до 27 май), 2,7 хил. реакции, над 30 коментара и е споделено в десетки страници за конспиративни теории.

„Такова нещо е имало само по време на Втората световна война, когато хитлеристка Германия въвежда специални паспорти за евреите и носене на жълти звезди на ревера“, твърди председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов пред „Фокус“. Интервюто му е достигнало до 4 008 149 профили във „Фейсбук“ и е споделено в над 500 страници и профили по данни от онлайн инструмента CrowdtAngle.

Но дали са верни тези внушения и твърдения?

Всеки може да пътува в ЕС

Преминаването на границите на държавите в ЕС след 1 юли 2021 г. не е свързано със задължително ваксиниране. Пътуването ще е възможно:

  • с документ за завършена ваксинация;
  • с отрицателен PCR или антигенен тест от лаборатория;
  • или удостоверение за преболедуване (положителен PCR тест) в последните 180 дни;
  • с карантина от 7 до 14 дни според правилата на съответната държава.

По тези правила всеки един гражданин, който в момента не е заразен с COVID-19, може да се придвижва свободно в рамките на ЕС.

Освен това, всяка държава може да има по-облекчен режим за преминаване на границата ѝ от чужди граждани. Например, българското министерство на здравеопазването обяви, че от 1 юни 2021 г. румънските граждани могат да влизат у нас без да е необходимо да предоставят никакъв документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.*

Изображение: pixabay.com

Ваксинирането срещу COVID-19 е доброволно

Твърдението, че гражданите са задължени да участват пряко или косвено в „медицински експеримент“ на „здравния фашизъм“, за да пътуват или работят, не е вярно. Ваксинирането не е задължително, а е въпрос на избор на всеки гражданин. Всички, които нямат поставена ваксина, също могат да работят и пътуват в рамките на ЕС по изброените по-горе правила. Освен това, всички са длъжни да спазват санитарните мерки в съответната държава, независимо дали са ваксинирани или не.

За сравнение, по-строги са регулациите за пътуване до редица държави в Африка и Централна и Южна Америка, изброени в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Всеки гражданин трябва да се ваксинира задължително срещу жълта треска най-късно 4 седмици преди пътуването си до страната с риск от заболяване.


* Българското министерство на здравеопазването промени заповедта си и румънските граждани могат да влизат у нас без да е необходимо да предоставят никакъв документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест от 27 май, а не от 1 юни 2021 г.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката