fbpx

Не е вярно, че самолет е изнесъл военен товар от България за Украйна

  • България не е изнесла военно оборудване за Украйна с тежкотоварен самолет в края на януари.
  • Полетът от летището в Сарафово до Гостомел (Киев) е бил празен позициониращ.

Тежкотоварен самолет АН-124 е отлетял от Бургас към Киев през последната седмица на януари. Според сайта „19 минути“ този факт е достатъчно основание да се твърди, че нашата страна изнася „военна продукция“ към Украйна в момент, в който отношенията между Киев и Москва са изключително обтегнати. Заглавието „Неизвестен товар отлетя от България към Украйна“ се появи в няколко български сайта, а сигнал за проверка по темата Factcheck.bg получи от читатели.

Според написаното в „19 минути“ радарите са засекли тежкотоварния АН-124 да лети от Бургас към Киев в сряда, 26 януари. Сайтът отбелязва, че липсва информация какво е превозвал самолетът, но определя като „най-вероятен“ варианта на борда му да е имало  военно оборудване, тъй като „в момента страната ни не може да се похвали като голям износител на каквато и да е продукция, освен на тикви или оръжия“. Така се стига до заключението, че България вероятно „подпомага военен конфликт“ в Украйна.

Източник: „19 минути“

Проверка в регистъра на самолетните полети FlightAware показва, че полет ADB334F наистина е кацнал на летището в Гостомел (предградие на Киев) от Сарафово, Бургас, но не в сряда, а във вторник – 25 януари. Посочен е и собственикът на въздухоплавателното средство, извършило полета – авиационният оператор Antonov Airlines. Справка със сайта на компанията сочи, че тя е базирана в Киев, Украйна – информация, която е спестена в оригиналния текст от „19 минути“. Самолетът в действителност е тип АН-124 „Руслан“, предназначен за превоз на тежки товари и военна техника.

Factcheck.bg изпрати официално запитване до Министерството на транспорта и съобщенията, за да разбере дали българските власти са били уведомени за този полет и какво точно е имало на борда: „На 25.01.2022 г., в 12:00 UTC въздухоплавателното средство е отлетяло празно за UKKM (Гостомел/Украйна), което е летище-база на авиокомпания Antonov Airlines“, отговарят от МТС. Празният позициониращ полет ADB334F е разрешен от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

От МТС уточняват още, че полет ADB334F първоначално е бил планиран за 24.01.2022 г. по маршрут OTHH (летището Хамад, Катар) – LTFM (Истанбул, Турция). Тежките снеговалежи в Истанбул от началото на въпросната седмица обаче са наложили спирането на всички полети от и към града. Поради тази причина полет ADB334F е пренасочен и е кацнал в Бургас в понеделник, 24 януари. Информацията се потвърждава от регистъра FlightAware, където курсът между Хамад и Сарафово е отразен в историята на полетите на въпросния АН-124.

Източник: FlightAware

Проверено:

България не е изнесла военна продукция за Украйна с тежкотоварен самолет АН-124 „Руслан“ в края на януари. Полетът от летището в Сарафово до Гостомел (Киев) е бил с оригинален маршрут  Хамад (Катар) – Истанбул (Турция), но е пренасочен през България заради лоши метеорологични условия. Самолетът не е имал никакъв товар на борда.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката