fbpx

Не е вярно, че самолет на НАТО е попречил на изстрелването на противоградни ракети край Садово

  • Твърдението, че заради кацащ самолет на НАТО не са изстреляни ракети срещу градушката на 31 май в Садово, е невярно.

В социалните мрежи и редица сайтове се разпространява невярното твърдение, че заради самолет на НАТО градушката край Садово не е била предотвратена. Валежът падна в късния следобед на 31 май, нанесе значителни щети на селскостопанската продукция в района, което доведе до поредица от протести на производителите. Според тях основната причина за унищожената им реколта е забраната за изстрелване на противоградни ракети.

От Министерствто на земеделието, храните и горите потвърждават, че забраната е наложена заради самолет, но не военен, а пътнически. В прессъобщение те обясняват: „Забрана за изстрелване на противоградови ракети между 16:15 и 16:31 ч. е наложена от Центъра за координиране използването на въздушното пространство заради прелитането на пътнически самолет, с цел да не бъде създаван риск за човешки живот.”

След запитване на Factcheck.bg тази информация беше потвърдена и от Центъра за координиране използването на въздушното пространство. Според ведомството забраната е наложена съгласно съществуващото законодателство за противоградова защита и е поискано поетапно спиране на стрелбата в периода 16.15 до 16.23 часа. Причината е не прелитащ, а кацащ пътнически самолет (TVA090, регистрация LZMDK) на летище Пловдив, изпълняващ полет от Париж. Поради лошите метеорологични условия обаче пилотът решава да кацне в София. Така работата на противоградните полигони е възстановена в 16.31 ч.

От къде тръгва версията, че самолетът е натовски?


Ден преди градушката, на 30 май, в
репортаж на БНТ Никола Ковачев, директор на Регионална Дирекция “Борба с градушките”- Поповица обяснява, че през последния месец всички шест обработки на градоносни облаци са били прекъсвани поне по два пъти от Центъра за координиране използването на въздушното пространство заради преминаващи самолети. „Забраните като брой се увеличават, нали и ето логично, защото до нас са две големи летища и Крумово и Чешнегирово, като имаме предвид, че и Граф Игнатиево е сравнително близко до нас. Мога да кажа, че активността на военните се увеличава, прелитат и чужди самолети, натовски самолети.“

Изваденото от контекста лично мнение на експерта започва да се разпространява в социалните мрежи и някои медии след като градушката вече е факт. 

Сутрешният блок на Алфа ТВ (собственост на фондация Алфа, чийто собственик е лидера на ПП Атака, Волен Сидеров) излъчва сегмент с продължителност над половин час със заглавието „Градушки заради натовски самолети“. Видеото има над 1,500 гледания в Ютуб.

Ангел Георгиев, народен представител от ПП Възраждане и водач на партията в 17 МИР Пловдив област и 22 МИР Смолян, макар да пояснява, че още няма точна информация какъв е бил самолета, публикува пост във Фейсбук със заглавие “Градушка заради самолет на НАТО?”. Публикацията му е споделена 188 пъти, а впоследствие е споделена и от Фейсбук страницата на ПП Възраждане със същия текст и снимка. Публикацията е събрала 330 споделяния и над 1,100 реакции. Самата Фейсбук страница има близо 95,000 последователя.

Проверено:

Твърдението, че самолет на НАТО е възпрепятствал изстрелването на противоградни ракети на 31 май, 2022 край Садово е невярно. Ракетите са спрени заради кацащ пътнически самолет, изпълняващ полет от Париж.

Източници

Забрани за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащи самолети в Пловдивско: https://bntnews.bg/news/zabrani-za-strelba-sreshtu-gradonosnite-oblaci-zaradi-prelitashti-samoleti-v-plovdivsko-1196482news.html?fbclid=IwAR1fHs1TAkAF-gDRqt9bpUCWEdizs2lyTy_lGe7Sr7hWFD5wJsQ6ym2bn9w

Министър Иван Иванов: Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката: https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/ministr-ivan-ivanov-zemedelskite-proizvoditeli-she/

Земеделци от Пловдивско блокираха главен път за Турция заради унищожена реколта: https://nova.bg/news/view/2022/06/01/370755/земеделци-от-пловдивско-блокираха-главен-път-за-турция-заради-унищожена-реколта/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Мирела Петкова
Мирела Петкова
Мирела Петкова е изследовател и журналист на свободна практика. Вълнува се от теми, които засягат Балканите, Източна Европа, и Китай, а също така и от развенчаване на дезинформацията и разузнаването чрез отворени източници на информация. От есента на 2020 г. работи към британската медия New Statesman, където събира, анализира, и визуализира бази данни, свързани с енергийния преход и климатичните промени. Главната й цел е спомагането на журналисти с проверена, достоверна и навременна информация.

Още по темата

Категории

Още от рубриката