fbpx

Не е вярно, че САЩ „мобилизират наемници“ за участие във военните действия в Украйна

  • Не е вярно, че САЩ са обявили „мобилизация на наемници“ за участие във военните действия в Украйна.
  • Става дума за частна обява за набиране на кандидати, които да участват в спасителни операции на хора и семейства в Украйна. 

Публикация на сайта БЛИЦ разпространява невярната информация, че в САЩ мобилизират „наемници за участие във военните действия в Украйна“. Factcheck.bg направи проверка след получен сигнал от читател.

В заглавието на публикацията е използвана думата „мобилизация“, а в текста се говори за „масово набиране на наемници за участие във военните действия в Украйна“. Снимката също подкрепя внушението, че става дума за войници, които да участват в сражения. Всъщност, няма нито мобилизация, нито се набират войници за участие в сражения, нито става дума за действия на американската държава. Става дума за частна компания, която набира лица с военен опит за участие в операции по извеждане на хора от Украйна.

Проверка на Factcheck.bg показа, че първоизточник на информацията са руски сайтове, които я публикуват още в края на септември. Българският текст се появява в началото на октомври, като е преведен от руски буквално и без никаква последваща езикова редакция. Макар и да се представя за информация, текстът е ярко оценъчен. В него се обяснява какво работят американските „наемници“ в страни, „където Щатите вече са „донесли демокрация“, а операциите по извеждане на хора са представени така: 

„Екстракцията е стандартната процедура на американските наемници, когато е необходимо бързо и тихо да се „извлече“ протежето на Вашингтон от някоя малка страна, преди да бъде настигнат от „народна любов“, люшкайки се под прозорците на резиденцията пред крещяща тълпа.“

Обява за работа или обявена мобилизация

Подобна обява за работа в Украйна действително съществува. Публикувана е на сайта SilentProfessionals.org от частна корпорация, базирана в САЩ, чието име не е официално обявено. От описанието става ясно, че се търсят специалисти с над 5-годишен военен опит, придобит в този регион на Европа, за участие в операции по извеждане на хора и семейства от територията на Украйна. В зависимост от експертизата на кандидата възнаграждението за тази дейност достига между 1000 и 2000 долара на ден. 

Позицията, публикувана на SilentProfessionals.org, не е само за американци. За нея могат да кандидатстват и лица, които притежават гражданство във Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Украйна, Полша или имат двойно гражданство в държава от ЕС или Шенген.

SilentProfessionals.org е частен легитимен портал, който се занимава с разпространението на обяви за работа в областта на сигурността, охраната, както и в сферата на логистиката и администрацията.

Разликата между наемен работник и „наемник”

Отношенията между работник и работодател според обявата са уредени, чрез т.нар. Contractor (1099), което сравнено с българските трудовоправни отношения представлява граждански договор. Тоест, лицата се наемат за извършването на определена дейност и не се водят нито служители на компанията, нито „наемници”.

Описанието на работата не включва пряко участие във въоръжения конфликт между Русия и Украйна, а само оказване на съдействие при операции за извеждане на хора от Украйна. Твърдението, че по този начин се „набират наемници” не отговаря на истината. 

Според Първия допълнителен протокол към Женевските конвенции от 12 август 1948 година относно защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти „наемници” могат да бъдат само хора, които фактически вземат пряко участие във военни действия срещу заплащане.

Няма обявена мобилизация в САЩ

Военна мобилизация в контекста на войната в Украйна не се провежда в САЩ. Такава може да бъде обявена в случай на война, като президентът има право да мобилизира до 1 000 000 души, а Конгресът има правомощието да свика всички мъже в боеспособна възраст.

Още в първия ден от инвазията на Русия в Украйна президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че страната няма да изпраща свои войници, които да се сражават в полза на Украйна. „Нашите войски няма да бъдат изпращани в Европа, за да се бият в Украйна, но ще защитават съюзниците от НАТО”, каза тогава Байдън.

Проверено:

Не е вярно, че в САЩ се провежда мобилизация на наемници за участие в бойните действия в Украйна. Частна компания е публикувала обява за работа, в която търси лица за участие в евакуацията на хора от територията на военния конфликт. Никъде в нея не се споменава за пряко участие на американци срещу заплащане във военните действия между Русия и Украйна.

Източници

Extraction / Protective Agents – Ukraine: https://silentprofessionals.org/jobs/extraction-protective-agents-ukraine/

Фейк: США «массово набирают наемников» для войны в Украине: https://www.stopfake.org/ru/fejk-ssha-massovo-nabirayut-naemnikov-dlya-vojny-v-ukraine/?fbclid=IwAR2-7znuNquzpzKmj6YWeKWSHkq3JtikNgIkQHY_dR1QznOHpAIk-1PG6U4

Silent Professionals Indiana Department of Veterans Affairs: https://www.in.gov/dva/find-a-job/silent-professionals/

Unique job board for combat veterans launched by vet couple: https://www.militarytimes.com/news/employment/2018/08/27/unique-job-board-for-combat-veterans-launched-by-vet-couple/ 

Remarks by President Biden on Russia’s Unprovoked and Unjustified Attack on Ukraine: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2022/02/24/remarks-by-president-biden-on-russias-unprovoked-and-unjustified-attack-on-ukraine/

Първи допълнителен протокол към Женевските конвенции от 12 август 1948 година относно защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти: https://bg.wikisource.org/wiki/_(1977) 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката