fbpx

Не е вярно, че САЩ са затворили дипломатическите си служби в Украйна

  • Не е вярно, че САЩ са затворили посолството си в Киев, както и консулството си в Одеса.

Твърдението, че САЩ са затворили дипломатическите си служби в Украйна, се появи в пост на политолога Михаил Мирчев от 16 юли 2022 г. Проверка на Factcheck.bg показва, че това не отговаря на истината.

На сайта на посолството на САЩ в Украйна няма информация, че то е затворено. Дори напротив, от институцията почти ежедневно публикуват информация за своите граждани, намиращи се на територията на Украйна. На 14 юли оттам отправят предупреждение към всички американци да напуснат страната незабано. Никъде не се не се споменава, че дипломатическата служба прекратява дейността си.

От посолството на САЩ в Украйна отговориха в писмо до Factcheck.bg, че дипломатическите дейности са „ограничени“, но не и прекратени изцяло. „Посланик Бринк (Бриджит Бринк – бел. а.) и нейният екип са на място в Киев и продължават да работят….“, пишат от дипломатическата служба на САЩ в Киев.

Посолството на САЩ в Украйна възобнови работа на 18 май т.г., след като в първите дни от руската военна инвазия всички американски дипломати бяха изтеглени от страната.

Независимо, че твърдението за затварянето на посолството не отговаря на истината, Михаил Мирчев разсъждава по-нататък. Според него, това означава или че САЩ спират подкрепата си за Украйна, или че планират „тактическа ядрена атака“.

Проф. д.с.н. Михаил Мирчев е доктор на социологическите науки, професор по социология в катедра „Политология“ на УНСС. През 2020 г. Софийският университет “Св. Климент Охридски” прекрати гражданския договор на Мирчев, след решение на Етичната комисия на университета по сигнал от студенти. На местните избори през 2015 г. се кандидатира за кмет на София от коалиция „БСП – лява България“.

Впоследствие се разбра и, че Мирчев определя COVID-19 като „измислен вирус“, както и че съществува „стратегическа идея да ни вкарат чипове, да станем контролирани и управляеми”, припомня Свободна Европа.

На 18 юли информацията за “затварянето” на посолството на САЩ в Киев е публикувана от сайта „Епицентър“, където има 6670 прочитания. Изданието се позовава на съобщения на руски и беларуски медии. Публикация по темата се появява и в сайта novini247.

Първите съобщения за “временно спиране на работата” на американското посолство в Киев се появяват в руски медии на 16 юли, като те се позовават на Телеграм канала на “Спутник Беларус”. Агенцията на свой ред се позовава на сведения на очевидци.

Проверено:

Посолството на САЩ в Украйна, както и консулството в Одеса не са затворени. Двете институции продължават да оказват подкрепа на американските граждани, които се намират в размирната страна.

Източници

Raising the Flag at U.S. Embassy Kyiv: https://ua.usembassy.gov/raising-the-flag-at-u-s-embassy-kyiv/

Софийският университет прекратява договора на проф. Михаил Мирчев: https://www.svobodnaevropa.bg/a/31004220.html

US Embassy Alert Leads to Misinterpretations: https://www.kyivpost.com/russias-war/us-embassy-alert-leads-to-misinterpretations.html

 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката