fbpx

Не е вярно, че шеф на Pfizer разкрива опит за изкуствена мутация на COVID-19

  • “Директор” във фармацевтичната компания Pfizer не “признава”, че се прави опит за изкуствена мутация на COVID-19.
  • Няма данни Джордон Триштън Уокър да е служител на Pfizer.
  • Няма научни доказателства, че Pfizer са правили опити за изкуствена мутация на COVID-19. 
  • Източникът на видеото е консервативна американска неправителства организация със съмнителна репутация. 

Многократно споделяно видео в интернет твърди, че изобличава как фармацевтичната компания Pfizer иска да предизвика изкуствена мутация на вируса на COVID-19. Целта – печалба чрез продажба на нови ваксини. 

Видеоклипът е заснет тайно с мобилен телефон. В него човек на име Джордон Триштън Уокър, представен като директор на отдела по “Изследване и разработки и стратегически операции” към Pfizer, обяснява за плановете на компанията да създаде нови варианти на вируса с цел финансови ползи. 

По света и у нас се появиха десетки подвеждащи публикации. В сайта „Флагман“ историята се представя, като “поредното разкритие на независим екип от журналисти по отношение на имунизациите”. Същата новина се появява и на други места, сред които ifnews, novini247, lupa.bg.

Линк за сваляне на изображенията

Factcheck.bg направи проверка след сигнал от нашия читател Стефан Лесиков.

Съществуват общо две видеа с участието на Джордон Уокър. В първотото той казва: “Знаеш ли как мутира вирусът? (риторично – бел.а.) Едно от нещата, които ние изследваме, е дали евентуална изкуствена мутация няма да ни позволи да създадем нови ваксини”.

Във второто видео, също публикувано от Project Veritas, Джордон Уокър казва, че “разкритията” му са опит чрез лъжата да впечатли човек, с когото е излязъл на среща.

Нашата проверка в сайта на Pfizer не успя да открие служител със същото име и длъжност. Pfizer от своя страна публикува официално съобщение, с което нито потвърждава, нито отрича Джордон Уокър да е техен служител. Компанията заявява, че не прави опити за изкуствена мутация на SARS-CoV-2 (вирусът на COVID-19 – бел.а.). 

Според съобщението е било проведено „изследване, при което оригиналният вирус SARS-CoV-2 е бил използван за извличане на шиповия протеин от нови варианти, които предизвикват безпокойство“. Изрично е подчертано, че става въпрос за варианти, които вече са изолирани от здравните власти. Целта, обясняват от Pfizer, е била „бърза оценка на способността на съществуваща ваксина да образува антитела”.

Пред американската платформа за проверка на факти Politifact Робърт Гари, професор по микробиология и имунология в Медицинския факултет на университета Тулейн, казва, че не разполага с никакви доказателства, уличаващи Pfizer в опит да предизвика изкуствена мутация на вируса на COVID-19. Експертът пояснява, че подобно действие би създало вирус, който е по-лесно преносим или заразен. Но в хода на пандемията вече бяха открити няколко варианта на коронавирус, които са много по-заразни и лесно преносими.

Кой стои зад манипулираното видео

Project Veritas, разпространителят на видеото, е консервативната неправителства организация, базирана в САЩ. Създадена е през 2011 г. от Джеймс О’Кийф с идеята, както пише на сайта им, да разкрива корупция, нечестност, прахосничество, измами и други злоупотреби както в публични, така и в частни институции, за да се постигне по-етично и прозрачно общество. В миналото обаче организацията е уличавана в неетични практики – първо събира информация чрез скрити камери, а след това монтира репортажите си по манипулативен начин и прави неверни внушения. 

В сегашния случай също има съмнения за некоректен монтаж. Платформата за проверка на фактите „Сноупс“ се е свързала с организацията Project Veritas и е поискала суровия материал, за да може да го анализира, но така и не го е получила.

В момента Министерството на правосъдието на САЩ разследва как Project Veritas се е сдобил с дневник, воден от Ашли Байдън, дъщерята на президента Байдън, преди изборите през 2020 г. Домът на О’Кийф беше претърсен от агенти на ФБР със заповед през есента на 2021 г. като част от разследването. На 20 февруари т.г. стана ясно, че Джеймс О’Кийф напуска поста си като директор на Project Veritas.

Според The New York Times, “въпреки че Project Veritas описва служителите си като журналисти, действията им обикновено се отклоняват от стандартите на журналистиката, тъй като те често маскират самоличността си или създават фалшиви идентичности”.

Изследователи от Станфордския университет и Университета във Вашингтон разполагат с доказателства, че Project Veritas е била част от координирана дезинформационна кампания преди президентските избори в САЩ през 2020 г. 

Проверено:

Не е вярно, че високопаставен служител на Pfizer разкрива опит за изкуствена мутация на COVID-19. Няма доказателства, че Джордон Триштън Уокър е служител на Pfizer. Няма научни данни фармацевтичната компания да прави опит за изкуствена мутация на COVID-19. Източникът на видеото има спорна репутация.

Източници

Еxecutive leadership team at Pfizer: https://www.pfizer.com/about/people/executives

Pfizer Responds to Research Claims: https://www.pfizer.com/news/announcements/pfizer-responds-research-claims

Video doesn’t prove claims that Pfizer conducted ‘gain of function’ COVID research: https://www.politifact.com/factchecks/2023/feb/06/instagram-posts/video-doesnt-prove-claims-that-pfizer-conducted-ga/#sources 

We Watched The Full NPR ‘Sting’ Video To Find Out If There Was Any Questionable Editing And Tactics: https://www.businessinsider.com/does-raw-video-of-npr-expos-reveal-questionable-editing-and-tactics-2011-3

Breaking Down the Project Veritas Video About Pfizer Purportedly Exploring ‘Mutating’ COVID-19: https://www.snopes.com/news/2023/01/31/project-veritas-pfizer-mutating-covid/

Video of Pfizer Employee Explaining COVID Vaccine Research Debunked: https://www.medpagetoday.com/special-reports/exclusives/102895 

No, Project Veritas Video Doesn’t Prove Pfizer Is Mutating Covid-19, Who Is Jordon Trishton Walker?: https://www.forbes.com/sites/brucelee/2023/01/28/no-project-veritas-video-doesnt-prove-pfizer-is-mutating-covid-19-who-is-jordon-trishton-walker/?sh=5d529802623d 

Project Veritas #BallotHarvesting Amplification: https://www.eipartnership.net/2020/project-veritas-ballotharvesting 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката