fbpx

Не е вярно, че Трети март липсва от учебник за втори клас

  • Не е вярно, че в учебник на „Просвета“ за български ученици в неделни училища в чужбина, Трети март не присъства като официален празник;

  • В изданието има урок за националните символи и герои, в който е включен и националният празник Трети март. В него пише, че това е най-важният официален празник в държавата.

„3 март изчезна като официален празник от учебника за втори клас.“

„Според „учебника“ няма такава дата или събитие.“

Множество публикации в социалните мрежи през последните дни разпространяват невярното твърдение, че Трети март вече не се изучава като официален празник в учебника по околен свят за втори клас на издателство „Просвета“. Материал със същото невярно твърдение е бил публикуван и в уебсайта „Обективно”, но вече е изтрит. В търсачката Гугъл все още са налични архивно копие на заглавието и снимка към текста. Снимки от екран на същата публикация, преди да бъде изтрита, продължават да се разпространяват във Фейсбук.  

Сред публикациите е и видео, в което се вижда как ръце разлистват учебника по околен свят за втори клас на издателство „Просвета“ с автори Людмила Зафирова и Снежана Лазарова. Женски глас зад кадър коментира, че в урок номер 27 „Официални празници“ са изброени всички общонационални чествания, с изключение на Трети март. 

Видеото продължава със следващия урок, номер 28: „Календар на официалните празници“. В него също липсва информация за Трети март, което се подчертава от гласа зад кадър. 

Урокът за Трети март е на предходната страница – при знамето, герба и химна

Всъщност празникът Трети март е в предходния урок 26 „Нашата родина“. В него са разгледани националните символи на България – знаме, герб, химн и други. В жълто каре се разказва за Трети март, който е националният празник на България. „Най-важният официален празник в държавата“, уточнява се в урока, за да се подчертае, че празникът е част официалните празници, но единствен е национален празник. Добавя се, че той е свързан е със значимо събитие от нейната история. „Националният празник на Република България е 3 март. На тази дата честваме Освобождението на страната ни от Османска власт“.

Само Трети март е национален празник

Законът, който определя официалните празници, е Кодексът на труда. В чл. 154 са изброени 1 януари – Нова година, 1 май – Ден на труда; 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност; 6 септември – Ден на Съединението; 22 септември – Ден на Независимостта на България; 1 ноември – Ден на народните будители; 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово; Велики петък, Велика събота и Великден – неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

Присъства и Трети март – Ден на Освобождението на България от османско иго, като единствено той е отбелязан като национален празник.

Предложение за промяна в закона Трети март да отпадне като официален празник не е имало. През 2023 г. част от управляващите – „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, предложиха националният празник на България да бъде 24-ти май, а не Трети март. До промяна така и не се стигна, защото ГЕРБ и ДПС отказаха подкрепа, въпреки че първоначалното бяха одобрили предложението. Против промяната се обяви и президентът Румен Радев.

Почти всички учебници у нас и в български училища в чужбина са еднакви

В същото видео невярно се твърди, че учебникът по околен свят за втори клас е предназначен за децата в български училища в чужбина.

Справка в сайта на образователното министерство показва, че повечето учебници за учениците у нас и зад граница са едни и същи. Изключение са български език и литература за всички класове, както и география и икономика и история и цивилизации за 5, 6 и 7 клас.

Нещо повече – показаният учебник по околен свят във видеото е старо издание на издателство „Просвета“, тъй като от учебната 2021–2022 година този предмет за първи и втори клас се нарича родинознание. Освен името, промяната в учебната програма се отнася и до акцента върху „патриотичното възпитание с цел изграждане на ценности като родолюбие, уважение към бита, културата и традициите на народа ни, почит към нравствени добродетели и героизма на предците, зачитане на правилата“, обясниха тогава от Министерството на образованието и науката.

„Просвета“ има общо два учебника по родинознание за втори клас, показа проверка на Factcheck.bg в представителството на издателството в София. В другия учебник – с автори Емилия Василева и Силвия Цветанска, също се разказва за Трети март. Там има един общ урок за всички официални празници, подредени по хронологичен ред. Сред тях е и националният празник на България – Трети март.

Проверено:

Не е вярно, че Трети март липсва като официален празник в учебника по околен свят за втори клас на издателство „Просвета“. Той присъства като част от урок за националните символи и герои.

Редактор: Георги Марчев

Източници

Учебни планове и програми по класове: https://web.mon.bg/bg/28

Учебни програми за II клас: https://web.mon.bg/bg/1997

Родинознанието се връща в учебната програма: https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/rodinoznanieto-se-vrushta-uchebnata-programa

Кодекс на труда: https://lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121

„Просвета“ – учебници и помагала в чужбина: https://www.e-prosveta.bg/chujbina/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката